ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: Τριπλασιάστηκε η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην κάλπη

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: Τριπλασιάστηκε η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην κάλπη

Μέσα σε πέντε χρόνια – από τις Ευρωεκλογές του 2014 – τριπλασιάστηκε η προσέλευση των Τουρκοκυπρίων στη κάλπη.

Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι που ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Το 2014 οι Τουρκοκύπριοι που μετέβησαν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα ήταν 1.869, κάτι που αντιστοιχούσε σε ποσοστό 3,19% επί του συνόλου των ψηφοφόρων από τα κατεχόμενα, οι οποίοι ανερχόταν στους 58.637.

Το 2019, όμως 5.804 Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι μετέβησαν στις ελεύθερες περιοχές για να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές, κάτι που μεταφράζεται σε ποσοστό 6,9%, με το σύνολο των ψηφοφόρων από τα κατεχόμενα να ανέρχεται στους 80.862.

Η «ραγδαία» αύξηση στο σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων από τα κατεχόμενα οφείλεται στο γεγονός πως «πέρασε» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η αυτόματη εγγραφή των Τουρκοκυπρίων στους εκλογικούς καταλόγους.

Γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών ημερομηνίας 13/08 του 2018 ανέφερε πως «με βάση τις πρόνοιες του άρθρου 9(1Α) του περί της Εκλογής των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νόμου, όπως αυτό ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2014, πέραν των 77 χιλιάδων Τουρκοκυπρίων οι οποίοι κατέχουν νέου τύπου ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας που εκδόθηκε από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και έχουν δηλωμένη επίσημη διεύθυνση, στο Σύστημα Αρχείου Πληθυσμού, στις περιοχές που δεν βρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτόματα θα περιληφθούν στον ειδικό εκλογικό κατάλογο των Ευρωεκλογών, αποκτώντας το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι».

Η αυτόματη εγγραφή των Τουρκοκύπριων που κατείχαν ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά διέμεναν στις κατεχόμενες, από τα τουρκικά στρατεύματα, περιοχές μας στάθηκε σημαντικός παράγοντας και μεγάλη διευκόλυνση για μετάβαση των Τουρκοκυπρίων στην κάλπη.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το 2019 δεν ήταν η πρώτη φορά που Τουρκοκύπριος κατερχόταν ως υποψήφιος στις Ευρωεκλογές, καθώς και το 2014, Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας διεκδικούσαν μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πέραν τούτου, η ασφάλεια που προσέφερε η Αστυνομία στη διέλευση των Τουρκοκυπρίων τόσο εκτός όσο και εντός των κατεχομένων, ήταν ένα επιπλέον «κίνητρο» να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ακόμη αξίζει να σημειωθεί πως το ΑΚΕΛ, πέραν της προεκλογικής του εκστρατείας στις ελεύθερες περιοχές, έκανε προεκλογική και στα κατεχόμενα.

Μια πιο άμεση «τριβή» των Τουρκοκύπριων ψηφοφόρων με την προεκλογική περίοδο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top