ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Στη τελευταία του κατοικία ο Γιώργος Μαυρογένης - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Στη τελευταία του κατοικία ο Γιώργος Μαυρογένης - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Στην τελευταία του κατοικία οδηγείται την Τρίτη (28/5) ο Γιώργος Μαυρογένης. 

Η κηδεία του Γιώργου Μαυρογένη θα τελεστεί την Τρίτη, 28 Μαίου, στις 11:00 το πρωί, από τον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο. Η οικογένεια του εκλιπόντος θα δεχθεί συλλυπητήρια από τις 10:00 το πρωί. Παράκληση όπως αντί στεφάνων, γίνονται εισφορές στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Φίλων Νεφροπαθών.

Η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο της Σφαλαγγιώτισσας στη Λεμεσό. Θα προηγηθεί, στις 2:00μ.μ. τρισάγιο και συλλυπητήρια στην εκκλησία Κοσμά του Αιτωλού στο χώρου του κοιμητηρίου.

Ο εκλιπών υπήρξε εκδότης της εφημερίδας «Σατιρική», τη δεκαετία του 1960, και του περιοδικού «Σατιρική Επιθεώρηση», τη δεκαετία του 1980. Ο «Τόφαλλος» του Μαυρογένη, σε καιρούς δύσκολους για την Κύπρο, υπήρξε η προσωποποίηση της αντίστασης του κυπριακού λαού στα κατά της Κύπρου σχέδια, προστίθεται.

Ως γλύπτης, ο Μαυρογένης υπήρξε ο δημιουργός πολλών έργων, κόσμημα για τον πολιτισμό της Κύπρου. Άκρως επαινετό και το έργο του σε ιστορικούς πίνακες, οι οποίοι κοσμούν την Ιερά Αρχιεπισκοπή, μουσεία και άλλους χώρους πολιτισμού. Επεσκέφθη κατά καιρούς πολλές χώρες μετέχοντας σε διαγωνισμούς, έτυχε βραβείων και επαίνων όσο λίγοι.

Ο Μαυρογένης, με καταγωγή από τη Λεμεσό, υπήρξε ο εμπνευστής και δημιουργός της Γιορτής του Κρασιού και του Καρναβαλιού. Ο επιβλητικός «Βρακάς» του,  κοσμεί και θα αποτελεί για πάντα το σύμβολο της Γιορτή του Κρασιού, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι πέραν της καλλιτεχνικής του δημιουργίας και προσφοράς, ο Μαυρογένης είχε και ενεργό συμμετοχή στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου. «Η αγωνία του για την επικράτηση των δημοκρατικών και κοινωνικών θεσμών, αλλά και για το μέλλον του τόπου, υπήρξαν κορυφαία χαρακτηριστικά της μακράς δράσης του» συμπληρώνεται.

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top