ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Η επιχειρηματική τεχνολογία δημιουργεί ολοένα και περισσότερη αξία για τους οργανισμούς, σύμφωνα με την έρευνα Harvey Nash/KPMG CIO 2019

Η επιχειρηματική τεχνολογία δημιουργεί ολοένα και περισσότερη αξία για τους οργανισμούς, σύμφωνα με την έρευνα Harvey Nash/KPMG CIO 2019

Σήμερα το 63% των οργανισμών διαχειρίζεται τα ζητήματα τεχνολογίας εκτός των ορίων των τμημάτων πληροφορικής τους, μια μετατόπιση που συνεπάγεται σημαντικά επιχειρηματικά πλεονεκτήματα αλλά εγκυμονεί και αυξημένους κινδύνους για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια, σύμφωνα με την έρευνα Harvey Nash/KPMG CIO του 2019.

Κλείνοντας φέτος 21 χρόνια, η έρευνα Harvey Nash/KPMG CIO είναι η μεγαλύτερη έρευνα στον κόσμο στον τομέα της πληροφορικής, καταγράφοντας φέτος 3.645 απαντήσεις από Chief Information Officers (CIOs) και επικεφαλής τμημάτων τεχνολογίας από 108 χώρες. Η έρευνα αναλύει τις απαντήσεις από οργανισμούς με συνολικές δαπάνες τεχνολογίας άνω των 250 δισ. δολαρίων Η.Π.Α.

Η φετινή έρευνα κατέδειξε πως οι οργανισμοί στους οποίους η ομάδα πληροφορικής εμπλέκεται επίσημα στη λήψη αποφάσεων σε σχέση με ζητήματα επιχειρηματικής τεχνολογίας, απολαμβάνουν σημαντικά επιχειρηματικά πλεονεκτήματα, τα οποία περιλαμβάνουν αφενός τη βελτίωση του χρόνου εξόδου νέων προϊόντων τους στις αγορές (52% πιθανότερο να είναι «σημαντικά καλύτεροι από τους ανταγωνιστές τους») και αφετέρου, τη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας των υπαλλήλων τους (38% πιθανότερο να είναι «σημαντικά καλύτεροι από τους ανταγωνιστές τους»). Από την άλλη, το 43% των οργανισμών δεν εμπλέκει επισήμως τις ομάδες πληροφορικής του στις αποφάσεις σε σχέση με ζητήματα επιχειρηματικής τεχνολογίας. Ως εκ τούτου, οι οργανισμοί αυτοί είναι δυο φορές πιο πιθανό να αφήνουν εκτεθειμένους πολλαπλούς τομείς ασφαλείας, σε σχέση με τους οργανισμούς που συμβουλεύονται τους CIOς τους. Επίσης, είναι 23% λιγότερο πιθανό να είναι «πολύ ή εξαιρετικά αποτελεσματικοί» στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των πελατών τους με θέματα τεχνολογίας και έχουν 9% περισσότερες πιθανότητες να υπήρξαν θύματα κυβερνοεπιθέσεων τα τελευταία δύο χρόνια. Οι κίνδυνοι αυτοί αποκαλύπτονται εμφατικά στην έρευνα, ειδικά σε μια εποχή κατά την οποία η κυβερνοασφάλεια αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες των διοικητικών συμβουλίων ανά το παγκόσμιο (56% έναντι 49% πέρσι).

Η μεγάλη ευκαιρία για να επωφεληθούν της αξίας της επιχειρηματικής τους τεχνολογίας οι οργανισμοί, αλλά και να διαχειριστούν τους κινδύνους που προκύπτουν από αυτή, έρχεται σε μια περίοδο σημαντικών αλλαγών για τον ίδιο τον οργανισμό, τον CIO και το τμήμα πληροφορικής, σύμφωνα με την έρευνα:

Η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και η αυτοματοποίηση φέρνουν μεγάλες αλλαγές - καθώς έχει ανατεθεί από το διοικητικό συμβούλιο στο τμήμα πληροφορικής να χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και αυτοματοποίηση με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας (17% αύξηση φέτος ως προτεραιότητα των διοικητικών συμβουλίων), οι CIOs αναμένουν ότι σε διάστημα 5 ετών μία στις πέντε θέσεις εργασίας θα αντικατασταθεί από την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση. Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντική αναδιοργάνωση των ρόλων σε ολόκληρο το φάσμα εργασιών ενός οργανισμού. Το 69% των CIOs πιστεύει ότι οι νέες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν θα αντισταθμίσουν τις απώλειες των θέσεων εργασίας λόγω της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποίησης.

Η έλλειψη δεξιοτήτων - οι CIOs προσπαθούν να βρουν τα κατάλληλα ταλέντα, με την έλλειψη δεξιοτήτων να βρίσκεται φέτος στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων. Οι τρεις πιο δυσεύρετες δεξιότητες σύμφωνα με τους CIOs είναι τα Big Data/Analytics (44%), η Κυβερνοασφάλεια (39%) και η Τεχνητή Νοημοσύνη (39%).

Οι πρωτοβουλίες για την εξισορρόπηση των φύλων αποτυγχάνουν - το 74% των CIOs αισθάνεται ότι οι πρωτοβουλίες ποικιλομορφίας και ένταξης εντός των ομάδων τους παρουσιάζουν μέτρια επιτυχία. Ωστόσο, έχει σημειωθεί ελάχιστη αύξηση στον αριθμό των γυναικών που είναι μέλη ομάδων πληροφορικής (22% φέτος σε σύγκριση με 21% πέρσι) και καθόλου μεταβολή στο ποσοστό των γυναικών που είναι επικεφαλής στον τομέα (12%).

Οι ψηφιακοί ηγέτες αποδίδουν καλύτερα - οι οργανισμοί που θεωρούν τους εαυτούς τους «πολύ αποτελεσματικούς» ή «εξαιρετικά αποτελεσματικούς» σε ό,τι αφορά τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών με σκοπό την προώθηση των επιχειρηματικών τους στρατηγικών, παρουσιάζουν καλύτερα αποτελέσματα από τους ανταγωνιστές τους σε κάθε πτυχή που ερευνήθηκε: χρόνος εξόδου στις αγορές (53% έναντι 34%), εμπειρία πελατών (65% έναντι 49%), αύξηση εσόδων (55% έναντι 43%) και κερδοφορία κατά το τελευταίο έτος (50% έναντι 37%). Οι ψηφιακοί ηγέτες είναι επίσης πιο πιθανό να υιοθετήσουν «σημαντικές νέες αλλαγές σε προϊόντα και υπηρεσίες» τους τα επόμενα τρία χρόνια (55% έναντι 39%) και να επικεντρωθούν στην αύξηση κέρδους. Το 76% (έναντι 58%) των Διευθύνοντων Συμβούλων σε ψηφιακούς οργανισμούς θέλουν να δουν τα έργα τους να «παράγουν» παρά να «εξοικονομούν χρήματα».

Πρώτη εμφάνιση του Quantum Computing - αν και βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, έχει εφαρμοστεί σε κάποιο βαθμό από το 4% (μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και εταιρείες ενέργειας) των ερωτηθέντων. 22% των οργανισμών που εφαρμόζουν Quantum Computing προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, 19% από ΗΠΑ, 7% από Αυστραλία και 7% από Ιρλανδία.

Οι CIOs δηλώνουν αύξηση του προϋπολογισμού – 55% των CIOs (έναντι 49%) ανέφεραν ότι οι προϋπολογισμοί τεχνολογίας των οργανισμών τους είναι στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 15 χρόνων. Για έργα τεχνολογίας όπου ο Διευθύνων Σύμβουλος προτιμά να «εξοικονομήσει χρήματα», το 45% των ερωτηθέντων ανέφερε αύξηση του προϋπολογισμού σε σύγκριση με 38% πέρσι, γεγονός που υποδηλώνει ότι πιθανώς πολλοί CIOs επενδύουν για να εξοικονομήσουν, για παράδειγμα, μέσω της αυτοματοποίησης.

Λιγότεροι CIOs είναι μέλη διοικητικών συμβουλίων - παρόλο που η επιρροή του CIO παραμένει σημαντική (66% των ερωτηθέντων βλέπουν τον ρόλο να αποκτά επιρροή), οι CIOs που είναι μέλη διοικητικών συμβουλίων έχουν γίνει λιγότεροι σύμφωνα με τις απαντήσεις, καθώς το ποσοστό τους μειώθηκε από 71% σε 58% σε μόλις δύο χρόνια.

«Σε μια εποχή όπου ο οποιοσδήποτε κατέχει ένα smartphone ή μια πιστωτική κάρτα μπορεί να δημιουργήσει ένα σύστημα πληροφορικής, υπάρχουν απίστευτες ευκαιρίες αλλά και μεγάλοι κίνδυνοι. Οι οργανισμοί που θα καταφέρουν να εξισορροπήσουν καινοτομία και διακυβέρνηση βρίσκονται σε θέση ισχύος σε σχέση με τον ανταγωνισμό», δήλωσε ο Albert Ellis, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Harvey Nash. «Ταυτόχρονα, τα διοικητικά συμβούλια ζητούν από τον CIO και την ομάδα του να δώσουν προτεραιότητα στην αυτοματοποίηση των εργασιών. Ο τρόπος με τον οποίο οι οργανισμοί προσαρμόζονται στην αυτοματοποίηση αποτελεί πλέον προτεραιότητα, την ώρα που πολλοί οργανισμοί δεν είναι έτοιμοι».

Ο Steve Bates, Global Leader, CIO Advisory Centre of Excellence, KPMG International, δήλωσε: «Δεν υπάρχει πλέον επιχειρηματική στρατηγική και στρατηγική τεχνολογίας. Πρόκειται απλά για μια και μόνο στρατηγική που οδηγείται από την τεχνολογική εξέλιξη. Η έρευνα αυτή δείχνει σαφώς ότι οι οργανισμοί που θέτουν την τεχνολογία στη διάθεση αυτών που δημιουργούν αξία συνδέοντας παράλληλα front, middle και back office, πρωτοπορούν στην αγορά. Το μέλλον της πληροφορικής είναι μια καλά διοικούμενη, συνδεδεμένη επιχείρηση με εμμονή για εξυπηρέτηση του πελάτη».

«Η αλληλεπίδραση του φυσικού κόσμου με τον κόσμο της λογικής, η συγχώνευση επιχειρηματικών και τεχνολογικών στρατηγικών και οι τεράστιες αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούν τα επιχειρηματικά μοντέλα, αποτελούν πλέον θεμελιώδη στοιχεία της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο Γιώργος Τζιωρτζής, Διοικητικός Σύμβουλος και επικεφαλής Management Consulting της KPMG Κύπρου. «Οι CIOs οφείλουν να εξελιχθούν για να είναι σε θέση να δημιουργούν αξία για τους οργανισμούς τους κατανοώντας τόσο την τεχνολογία, όσο και τον τρόπο με τον οποίο τα νέα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες ενισχύουν το επιχειρηματικό μοντέλο του οργανισμού τους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα καταστούν ανεπαρκείς».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top