ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχόλιο-φωτιά από Bloomberg: «Η Τουρκία έχει εγκαταλείψει την Δύση. Καλά ξεκουμπίδια»

Σχόλιο-φωτιά από Bloomberg: «Η Τουρκία έχει εγκαταλείψει την Δύση. Καλά ξεκουμπίδια»

Για αναξιοπιστία της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, κάνει λόγο με σχόλιό του το πολιτικοοικονομικό ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg. Το σχόλιο, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα αιχμηρό, καθώς δημοσιεύεται υπό τον τίτλο «Η Τουρκία έχει εγκαταλείψει την Δύση. Καλά ξεκουμπίδια».

Επιμέλεια: ToThemaOnline

Αναφέρει ότι τα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας δεν ήταν ικανά να την θέσουν εκτός Δύσης, κάτι που ωστόσο κάνει πλέον η ίδια. Επιλέγει, δηλαδή, σύμφωνα με τον Bloomberg να εγκαταλείψει την Ευρώπη για τους δικούς της λόγους και σκοπούς.

Εξηγεί ότι πλέον οι ενέργειες του Ερντογάν ταιριάζουν με την ρητορική του. Και τεκμηριώνει αναφερόμενο στην εγκατάσταση των S-400, που είναι «δάκτυλο στο μάτι του ΝΑΤΟ», που όπως αναφέρει «δίνει στους Ρώσους τεχνικούς πρόσβαση σε καθοριστικής σημασίας πληροφορίες επί του πιο σύγχρονου αμερικανικού κι ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους».

Και συνεχίζει: «Η Τουρκία, επίσης, έχει κλιμακώσει την ένταση με την Ευρώπη στέλνοντας σκάφη για έρευνες και αξιοποίηση φυσικού αερίου στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, που κατέχει η Κύπρος».

«Υπάρχουν σκόπιμες προκλήσεις» σημειώνει το άρθρο, στο οποίο αναφέρεται ότι οι Τούρκοι θα μπορούσαν να λάβουν από το ΝΑΤΟ πυραυλικά συστήματα εφάμιλλα των S-400, αλλά και να ζητήσει από την Ε.Ε. μεσολάβηση για να ξεκαθαρίσει το θέμα με την ΑΟΖ.

«Ωστόσο, ο Ερντογάν φαίνεται ότι τα υπολόγισε όλα αυτά» προσθέτει κι αναφέρει ότι η Τουρκία προτιμά συμμαχία με τη Ρωσία, κι ότι ο Τραμπ θα του δώσει «πάσο» για να αλλάξει πλευρές. «Δείχνει επίσης να πιστεύει ότι η Δύση δεν θα έχει το στομάχι για να του επιβάλει ανάλογες ποινές».

Στη συνέχεια προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα σε βάρος της Τουρκίας: «Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Η Ε.Ε. είναι ήδη σε διαδικασία να παγώσει υψηλού επιπέδου συμβόλαια με την Τουρκία και έχει αρχίσει να αποκόπτει την οικονομική βοήθεια. Από τη στιγμή που η Άγκυρα μέμφεται αυτά τα μέτρα, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προχωρήσουν παρά πέρα και να επιβάλουν κυρώσεις στις τουρκικές εταιρείες που εμπλέκονται με τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ χρειάζεται να προχωρήσουν κι άλλο. Σε μια καλή αρχή, ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι η Τουρκία δεν θα λάβει τα μαχητικά F-35 που αγόρασε. Η διοίκησή του επίσης έχει αφαιρέσει την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής ανταλλακτικών για το μαχητικό.

Ακολούθως, η διοίκηση έχει μια μεγάλη γκάμα κυρώσεων να διαλέξει, περιλαμβανομένου του παγώματος ενεργητικού κορυφαίων αξιωματούχων, να μπλοκάρει μεγάλα δάνεια στην Τουρκία, ή να τα αποκόψει εντελώς από το οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ.

Ο σκοπός πρέπει να είναι να αρχίσει με αυτοέλεγχο αλλά με ταχύτατες κυρώσεις εκτός κι αν ο Ερντογάν αναθεωρήσει.

Αν αυτό αποτύχει, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της θα πρέπει να διαχειριστούν ένα μεγαλύτερο ερώτημα: Μπορεί η Τουρκία να χαιρετιστεί ως αξιόπιστος σύμμαχος; Παρόλο που το ΝΑΤΟ δεν επιτρέπει να απομακρυνθεί ένα μέλος, υπάρχουν πρακτικότερα ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψιν, περιλαμβανομένης της παρουσίας του στρατιωτικού προσωπικού της Δύσης και τα πυρινικά όπλα στις βάσεις του ΝΑΤΟ στην Τουρκία. Στα πρόσφατα χρόνια, κάποιοι διοικητές του ΝΑΤΟ αναζητούσαν στη Μέση Ανατολή για εναλλακτικές τοποθεσίες γι΄ αυτές τις βάσεις. Η άφιξη των S-400θα πρέπει να επισπεύσει την έρευνά τους».

Και καταλήγει: «Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη αμφιβολία ότι ο Ερντογάν έχει κάνει την επιλογή του σ΄ αυτή τη διαμάχη. Η Δύση θα πρέπει να ετοιμαστεί να πορευθεί χωρίς αυτόν».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top