ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλία Χαντ - Ζαρίφ για την κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου Stena Impero

Συνομιλία Χαντ - Ζαρίφ για την κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου Stena Impero

Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κι εξέφρασε την "οξεία απογοήτευσή του" για την κατάσχεση του -υπό βρετανική σημαία- τάνκερ Stena Impero που έγινε χθες από το Ιράν, στο Στενό του Χορμούζ.

"Μόλις μίλησα με τον... Ζαρίφ κι εξέφρασα την οξεία απογοήτευσή μου, καθώς με είχε διαβεβαιώσει το προηγούμενο Σάββατο ότι το Ιράν ήθελε την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Συμπεριφέρθηκαν αντίθετα," έγραψε σήμερα ο ίδιος στο Twitter. "Αυτό έχει να κάνει με ενέργειες κι όχι με λόγια, αν θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο και να το ξεπεράσουμε," πρόσθεσε ο Χαντ. "Η βρετανική ναυτιλία πρέπει και θα προστατευτεί."

Η Βρετανία κάλεσε σήμερα τον Ιρανό επιτετραμμένο στο Λονδίνο, μετά τη χθεσινή κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου, ανακοίνωσε νωρίτερα το βρετανικό υπουργείο των Εξωτερικών.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ υπερασπίστηκε την κατάσχεση του βρετανικού δεξαμενόπλοιου, δηλώνοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ήθελε να προασπίσει τους κανόνες ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Η κατάσχεση του πετρελαϊκού τάνκερ έγινε χθες, καθώς η Τεχεράνη ισχυρίστηκε ότι παραβίασε τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας, δύο εβδομάδες μετά τη βοήθεια που προσέφεραν Βρετανοί πεζοναύτες στην κατάληψη ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου που έπλεε στα ανοιχτά της ακτής του Γιβραλτάρ, με την υποψία ότι προσπαθούσε να μεταφέρει πετρέλαιο στην Συρία.

Το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim δημοσιοποίησε το Σάββατο ένα βίντεο από το -υπό βρετανική σημαία- δεξαμενόπλοιο Stena Impero που κατάσχεσε χθες το Ιράν. Στο βίντεο αυτό, το δεξαμενόπλοιο είναι αγκυροβολημένο στην ανοιχτή θάλασσα, ενώ το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του βίντεο.

Ένας αξιωματούχος των λιμενικών αρχών του Ιράν είχε νωρίτερα σήμερα δηλώσει ότι το δεξαμενόπλοιο οδηγήθηκε στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς από τους Φρουρούς της Επανάστασης για την διεξαγωγή έρευνας, μετά την σύγκρουσή του με ένα ιρανικό αλιευτικό πλοίο κι αφού αγνόησε το σήμα κινδύνου που είχε εκπέμψει το ψαράδικο.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι δεν έχει επικοινωνήσει ακόμη, με τους τρεις Ρώσους ναυτικούς του βρετανικού δεξαμενόπλοιου, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik. Οι ναύτες παραμένουν εντός του πλοίου.\

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top