ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προδρόμου: «Ανασκόπηση του έργου δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών τον Σεπτέμβριο»

Προδρόμου: «Ανασκόπηση του έργου δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών τον Σεπτέμβριο»

Ανασκόπηση έργου δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών σε σύσκεψη υπό τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ανασκόπηση της προόδου των δραστηριοτήτων των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών θα γίνει κατά τη σύσκεψη των Ε/κ μελών των  Επιτροπών, υπό τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, που θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, κληθείς να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για κινητικότητα σε επίπεδο Τεχνικών Επιτροπών και για σύσκεψη που έχει καθοριστεί για τις 9 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως πρόκειται για μια σύσκεψη η οποία έχει καθοριστεί εδώ και καιρό. «Είναι η τακτική συνάντηση στην οποία γίνεται ανασκόπηση της προόδου, των όσων έχουν γίνει, των δραστηριοτήτων των Τεχνικών Επιτροπών», ανέφερε.

Σε ότι αφορά τα ΜΟΕ, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε τον Φεβρουάριο ενώπιον του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, προτάσεις για 21 μέτρα ορισμένα των οποίων είναι, όπως αναφέρει και ο ΓΓ, τέτοια που αφορούν στην καθημερινότητα του κόσμου.

«Πρώτα από όλα, βεβαίως, και πάνω από όλα το ζήτημα της Αμμοχώστου, όπου δυστυχώς βλέπουμε στα κατεχόμενα να γίνονται αντίθετες κινήσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επαναφέρει σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας την πρόταση να συσταθεί μια Επιτροπή από τα ΗΕ, προκειμένου να μελετήσει αλλά και να προετοιμάσει τα όσα χρειάζονται για να παραδοθεί η πόλη στους νόμιμους κατοίκους όπως προβλέπουν και τα ψηφίσματα των ΗΕ», σημείωσε ο κ. Προδρόμου.

Είπε ακόμη πως υπάρχει πάντα ψηλά στις προτεραιότητες και στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί στην τ/κ πλευρά και «το ζήτημα της διέλευσης σε κάποια οδοφράγματα όσον αφορά την περιοχή της Αθηαίνου - το Πυρόι – και όσον αφορά τα Κόκκινα».

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν πως, κατά τη σύσκεψη υπό τον κ. Μαυρογιάννη, μεταξύ άλλων, θα ενθαρρυνθούν οι Τεχνικές Επιτροπές να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η ΕΕ με την ονομασία "Support facility to bi-communal Technical Committees".

Η χρηματοδότηση της ΕΕ για περίοδο δύο ετών ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο ευρώ. «Το κονδύλι ξεκίνησε να τρέχει από τον Απρίλη και θα είναι μέχρι το τέλος του 2020. Θέλουμε να τους ενθαρρύνουμε να υποβάλουν τώρα προτάσεις για να μπορούν να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2020», ανέφερε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.

Σημείωσε πως «είχαμε ένα σχετικό ενδιαφέρον αλλά όχι από όλες τις Τεχνικές Επιτροπές. Θα εξηγήσουμε πώς λειτουργεί και θα επισημάνουμε ότι η δική μας η θέση είναι ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί με όποιους τρόπους μπορούν να σκεφτούν οι Τεχνικές Επιτροπές».

Είπε ακόμη πως κάποιες Τεχνικές Επιτροπές δεν δουλεύουν με τους ίδιους ρυθμούς όπως κάποιες άλλες, σημειώνοντας πως κάποιες έχουν μικρότερο αριθμό μελών και μπορεί να δυσκολεύονται να λειτουργήσουν όπως άλλες.

Ανακοίνωση από το UNDP που είχε εκδοθεί στο τέλος Ιουλίου ανέφερε πως τέσσερις προτάσεις που υποβλήθηκαν από δικοινοτικές Τεχνικές Επιτροπές στην Κύπρο έλαβαν το πράσινο φως από την ΕΕ για χρηματοδότηση. Οι προτάσεις υποβλήθηκαν από τις Τεχνικές Επιτροπές για το Έγκλημα και την Εγκληματικότητα, για Ανθρωπιστικά Θέματα, για το Περιβάλλον, και για την Εκπαίδευση. Αφορούν συμμετοχή σε εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο του Cambridge για κοινή διαχείριση ζητημάτων, συμμετοχή σε έργο για την κοινωνική ενσωμάτωση με την ονομασία "Angels of peace",  τη συνεργασία και τον συντονισμό σε θέματα περιβάλλοντος με ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας ανάμεσα σε ειδικούς, και την πιλοτική παραγωγή εκπαιδευτικών εγχειριδίων για προγράμματα εκπαίδευσης για την ειρήνη.

Κάποιες άλλες προτάσεις που έχουν γίνει θα εξεταστούν Σεπτέμβριο – Οκτώβρη, είπε η ίδια πηγή. Σημείωσε ακόμη πως  συναντήσεις ανασκόπησης του έργου των Τεχνικών Επιτροπών, υπό τον διαπραγματευτή, γίνονται συνήθως δυο φορές τον χρόνο και πως φέτος είχε γίνει άλλη μια σύσκεψη τον Απρίλιο.

Στο μεταξύ ερωτηθείς για πληροφορίες που μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι «Σίγμα» για απομάκρυνση ενός στρατιωτικού φυλακίου στην Αγλαντζιά και τη δημιουργία προβλημάτων σε ότι αφορά κυρίως θέματα ασφάλειας, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «δεν είναι σωστό και αποφεύγουμε να σχολιάζουμε τις κινήσεις και τις επιλογές της Εθνικής Φρουράς. Το βέβαιο είναι ότι η Εθνική Φρουρά λαμβάνει πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα, οργανώνοντας το δυναμικό που έχει προκειμένου να παρέχει την ασφάλεια».

Σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή, σημείωσε, το θέμα της δημιουργίας δυνατότητας διέλευσης στο οδόφραγμα «το οποίο ζητάμε από καιρό προκειμένου να εξυπηρετηθεί ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, οι οποίοι σήμερα ταλαιπωρούνται χωρίς να μπορούν να διακινηθούν προς την περιοχή της Αθηαίνου».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Τέλος από την ΕΔΕΚ Ο Γιώργος Βαρνάβα: Αποχωρεί με «καρφιά» κατά Σιζόπουλου

Τέλος από την ΕΔΕΚ Ο Γιώργος Βαρνάβα: Αποχωρεί με «καρφιά» κατά Σιζόπουλου

Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ ο Γιώργος Βαρνάβα, μέσω γραπτής δήλωσης του, στην οποία εξηγεί τους λόγους της απομάκρυνσης του, ενώ την ίδια ώρα «πυροβολεί» και τον Πρόεδρο του κόμματος, Μαρίνο Σιζόπουλο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top