ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΑ: Η Τουρκία έρχεται αντιμέτωπη με τον στρατό που πολεμά για 8,5 συνεχή χρόνια –Στο παιχνίδι ο Άσαντ –ΦΩΤΟ&VIDEO

ΣΥΡΙΑ: Η Τουρκία έρχεται αντιμέτωπη με τον στρατό που πολεμά για 8,5 συνεχή χρόνια –Στο παιχνίδι ο Άσαντ –ΦΩΤΟ&VIDEO

Με τον Συριακό Αραβικό Στρατό (SAA) του Άσαντ που έχει πείρα 8,5 χρόνων (ο εμφύλιος άρχισε το 2011), θα έρθει πλέον αντιμέτωπη η Τουρκία.

Όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Κυριακής (13/10) η Δαμασκός συμμάχησε με τους Κούρδους μαχητές και μάλιστα άρχισε η μετακίνηση του συριακού στρατού προς τα βόρεια όπου θα αναπτυχθεί κατά μήκος της τουρκοσυριακής μεθορίου.

«Για να αντιμετωπισθεί η τουρκική επίθεση και να εμποδισθεί η συνέχισή της, επιτύχαμε συμφωνία με την συριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη του στρατού κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων με στόχο την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κουρδικής ηγεσίας.

Την είδηση μετέδωσε και το Reuters σημειώνοντας πως σύμφωνα με κυβερνητικά Μ.Μ.Ε. της Συρίας «ο συριακός στρατός άρχισε να κινείται για να αντιμετωπίσει την Τουρκία».

Το Bloomberg μεταδίδοντας την είδηση κάνει λόγο για κλιμάκωση: «Ο Σύρος Πρόεδρος Μπάσαρ αλ-Άσαντ στέλνει στρατεύματα στα Βορειοανατολικά της χώρας για να αντιμετωπίσει την τουρκική επίθεση, ρισκάροντας κλιμάκωση, μετά που οι Κούρδοι μαχητές στράφηκαν στην Δαμασκό στην απουσία της υποστήριξης των ΗΠΑ».

Οι δύο πλευρές διεξήγαγαν συνομιλίες σε ρωσική βάση της Συρίας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Κούρδο πολιτικό αξιωματούχο.

«Μονάδες του αραβικού συριακού στρατού βρίσκονται καθ΄οδόν προς τον Βορρά για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επίθεση στο συριακό έδαφος», μετέδωσε το πρακτορείο Sana (βλ. video πιο κάτω).

Παράλληλα, Κούρδος αξιωματούχος που δεν κατονομάσθηκε δήλωσε ότι «διαπραγματεύσεις» διεξήχθησαν ανάμεσα στην ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση και την συριακή κυβέρνηση.

«Εξετάσθηκαν όλες οι επιλογές απέναντι στην επίθεση της Τουρκίας. Η κυβέρνηση (της Δαμασκού) πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για να αντιμετωπίσει την επίθεση», δήλωσε ο Κούρδος αξιωματούχος.

Ο διοικητής του SDF Μαζλάμ Κομπανί (φωτογραφία κάτω) δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε οδυνηρούς συμβιβασμούς με τη Μόσχα και τον Άσαντ. Αλλά αν έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ συμβιβασμών και τη γενοκτονία του λαού μας, σίγουρα επιλέγουμε ζωή για τον λαό μας».

Το Σάββατο (12/10) είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του πρόεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έβαλε ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες είχαν οι Κούρδοι για στήριξή τους από την Αμερική. «Δεν νομίζω ότι οι στρατιώτες μας πρέπει να είναι εκεί για τα επόμενα 50 χρόνια, φυλάσσοντας ένα σύνορο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας όταν δεν μπορούμε να φυλάσσουμε τα δικά μας σύνορα. Δεν νομίζω» είπε.

Στρατιωτικοί αναλυτές δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στην ικανότητα του συριακού στρατού, που έχει στη διάθεσή του ρωσικά τεθωρακισμένα.

Κάτοικοι στην πόλη Αλ Χασάκα, στο άκουσμα της είδησης περί συμφωνίας Δαμασκού - SDF, προέβησαν σε πρωτοφανείς εκδηλώσεις χαράς στους κύριους δρόμους.

Φ.Μ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top