ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύμβουλος Ταγίπ Ερντογάν για εμπλοκή συριακού στρατού: «Η Τουρκία θα απαντήσει…»

Σύμβουλος Ταγίπ Ερντογάν για εμπλοκή συριακού στρατού: «Η Τουρκία θα απαντήσει…»

Για ετοιμότητα της Τουρκίας να συγκρουσθεί στρατιωτικά με τις δυνάμεις του πρόεδρου της Συρίας Μπάσαρ αλ Άσαντ, έκανε λόγο ο Γιασίν Ακτάι, σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξή του στον Sputnik Arabic, γύρω στις 23:00 (13/10) και λίγο μετά την μετάδοση της είδησης από το κρατικό κανάλι της Συρίας ότι ο στρατός της χώρας θα υποστηρίξει τους Κούρδους, ο Ακτάι δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο συριακός στρατός, που δεν ήταν ικανός να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική οργάνωση (YPG) η οποία θέλει να διχάσει τη Συρία και να δημιουργήσει ανεξάρτητο κράτος, ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον τουρκικό στρατό. Αν ο συριακός στρατός προσπαθήσει να αντισταθεί σ΄ αυτό που η Τουρκία κάνει στην βορειοανατολική Συρία, είναι πιθανό να έχουμε μάχες μεταξύ των δυο στρατών».

Στη συνέχεια ο σύμβουλος του Ερντογάν διερωτήθηκε: «Αν ο συριακός στρατός μπορεί να πετύχει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην βορειοανατολική Συρία, γιατί περίμενε μέχρι τώρα; Γιατί προσπαθούν να μπουν στη βορειοανατολική Συρία μετά που ο τουρκικός στρατός εισήλθε εκεί; Ο συριακός στρατός δεν έχει τη δύναμη και δεν έχει τίποτα να κάνει στη βορειοανατολική Συρία. Αν μπουν εκεί ποιους θα πολεμήσουν; Θα αντισταθούν στις δυνάμεις των ΗΠΑ, στις δυνάμεις του PKK και του YPG ή στην Τουρκία;».

Ο Ακτάι σχολίασε και τις φήμες που αναφέρουν ότι ο Άσαντ συμφώνησε με τους Κούρδους να παραδώσουν οι τελευταίοι στον συριακό στρατό κάποιες περιοχές όπως το Άιν Αλ Άραμπ και το Μανμπίτζ.

Είπε συγκεκριμένα: «Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε η συριακή κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τον YPG και θα του δώσει ελευθερία. Αυτό είναι ένδειξη εχθρότητας προς την Τουρκία. Η Τουρκία δεν θα δεχθεί την παρουσία του YPG και του PKK στην βορειοανατολική Συρία και στην πόλη του Μανμπίτζ…».

Πάντως, είναι φανερό πως η Τουρκία δεν περίμενει τέτοια εξέλιξη. Άλλωστε, ο Άσαντ από το 2015 είχε εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια για τις επιδιώξεις της κουρδικής οργάνωσης YPG στη βορειοανατολική Συρία, την οποία είχε προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ δεν θα είναι πιστός τους σύμμαχος...

Φάνης Μακρίδης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top