ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΕΜΕΣΟΣ - ΑΛΛΟΚΟΤΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ: Για λειτουργό των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου 'κτυπά' η καμπάνα -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΛΕΜΕΣΟΣ - ΑΛΛΟΚΟΤΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ: Για λειτουργό των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου 'κτυπά' η καμπάνα -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σάλος έχει προκληθεί στο Δήμο Λεμεσού για το αποτέλεσμα του έργου που έχει τις απαρχές του στο 2017 και αφορά τη δημιουργία ποδηλατόδρομου, που θα ενώνει το λιμάνι με το κέντρο της πόλης. Είχε εξασφαλιστεί ευρωπαϊκό κονδύλι 100 χιλιάδων ευρώ με περίοδο τριάντα μηνών για την αποπεράτωση του έργου.

Της Χριστιάνας Τσαγγάρη

Όπως πληροφορείται το ThemaOnline με βάση τους σχεδιασμούς ο ποδηλατόδρομος θα γινόταν επί της λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ, ωστόσο τα δημόσια έργα δεν το επέτρεψαν, με το αιτιολογικό, πως πρόκειται για δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.

Η προθεσμία, των τριάντα μηνών, ωστόσο, αυτό το μήνα έφθανε στο τέλος της, και απ' ό,τι φαίνεται κάποιος από το Δήμο αποφάσισε "εν μία νυκτί", να προχωρήσει με το έργο σε παράλληλο δρόμο της Ρούσβελτ, μετά από έναν αλαλούμ συζητήσεων για το πού έπρεπε τελικά να γίνει, με την εργοληπτική εταιρεία που κέρδισε μέσω προσφορών το έργο, να πιάνει δουλειά. 

Άρχες του Οκτώβρη... πήραν μπογιές

Μόλις έγινε αντιληπτό από τους δημότες το τραγελαφικό έργο, που βρισκόταν σε εξέλιξη στις 8 Οκτωβρίου, δημοτικοί σύμβουλοι έφθασαν επί τόπου και έμειναν άφωνοι με αυτό που αντίκρυσαν.

Το ζήτημα τέθηκε αμέσως ενώπιον της Ολομέλειας του Διοικητικού Συμβουλίου του Δήμου, την Πέμπτη, (10/10).

Το Σαββατοκύριακο φωτογραφίες με τον αλλόκοτο ποδηλατόδρομο έχουν κάνει το γύρο του διαδικτύου προκαλώντας ποικίλα σατυρικά και χιουμοριστικά σχόλια.

Οι εικόνες αναδημοσιεύθηκαν σε κυπριακά και ελλαδικά ΜΜΕ.

 

Μετά από τις αντιδράσεις ο Δήμος Λεμεσού διέταξε έρευνα για να απόδωση τυχόν ευθυνών σε σχέση με τα σοβαρά κατασκευαστικά λάθη. 

Πάντως, όπως πληφορείται το ThemaOnline, δαχτυλοδείχνεται λειτουργός των Τεχνικών Υπηρεσιών που είναι χρόνια στο δημό. 

Δήμαρχος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου είναι προσβεσβλημένοι και άναυδοι με ότι έγινε και ζητούν άμεσα την διεξαγωγή της έρευνας. Αρμόδιο πρόσωπο ανέφερε στο ThemaOnline, ότι επικρατεί μία γενική δυσφορία. "Γίνονται τόσες προσπάθειες και έργα και ήρθε αυτό και επισκίασε τα πάντα" ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η ανακοίνωση του Δήμου Λεμεσού

"Ο Δήμος Λεμεσού έχει διαπιστώσει τα πρόσφατα σοβαρά λάθη στις εργασίες κατασκευής  ποδηλατοδρόμων σε συνοικιακό οδικό δίκτυο νότια της λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ.

Ο Δήμος Λεμεσού, μετά από προσφορές και αφού ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, ανέθεσε την υλοποίηση του έργου κατασκευής ποδηλατοδρόμων σε ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία.

Το Έργο βρίσκεται υπό εκτέλεση, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και παραδοθεί στο Δήμο, και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται από ποδηλάτες.

Ο Δήμος Λεμεσού θα προβεί άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες ώστε τα κατασκευαστικά λάθη να αποκατασταθούν πριν να δοθεί σε χρήση ο ποδηλατόδρομος και παράλληλα διερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχουν γίνει, ώστε να αποδοθούν τυχόν ευθύνες."

H ανακοίνωση του Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Λεμεσού, Χάρη Τρίκκη

"Ο εν λόγω ποδηλατόδρομος ανήκει σε δράση που προγραμματίστηκε να εκτελεστεί μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος Sumport το οποίο εξασφάλισε ο Δήμος Λεμεσού μέσω του Γραφείου των Ευρωπαϊκών Θεμάτων.

Το πρόγραμμα είχε διάρκεια 30 μήνες και προϋπολογισμό 100,000 Ευρώ για την συγκεκριμένη δράση. Στόχος του προγράμματος ήταν να καλύψει τις ανάγκες Ευρωπαϊκών πόλεων με λιμάνια και την ανεπαρκή σύνδεση τους με τα κέντρα των πόλεων τους μέσω εναλλακτικών μέσων μεταφοράς όπως ποδήλατα, πεζόδρομους κ.α.

Με βάση τα πιο πάνω κριτήρια, η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Θεμάτων πρότεινε τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου ο οποίος θα συνέδεε το Νέο με το Παλιό Λιμάνι και το κέντρο της πόλης, μέσω της οδού Φραγκλίνου Ρούσβελτ.

Η επιλογή της Φραγκλίνου Ρούσβελτ δεν ήταν τυχαία αφού είναι η μοναδική οδός που ενώνει το Νέο Λιμάνι με το Παλιό και το κέντρο της πόλης μας.

Η επιλογή για την κατασκευή ποδηλατοδρόμου αποσκοπούσε επίσης στην επέκταση του δικτύου των ποδηλατοδρόμων του κέντρου προς την δυτική πλευρά της πόλης μέχρι και το Ladies Mile, αφού παράλληλα θα εξυπηρετούσε και τις ανάγκες των τουριστών που κατεβαίνουν στο λιμάνι με κρουαζιερόπλοια και θα μπορούσαν να μεταβούν προς το κέντρο της πόλης με ποδήλατα, μέσω σταθμού ενοικίαση ποδηλάτων. 


Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του ποδηλατοδρόμου μέσω της οδού Φραγκλίνου Ρούσβελτ, ενός έργου που θεωρήθηκε από την αρχή δύσκολο εγχείρημα, είχε εξασφαλιστεί επιπλέον κονδύλι για την μελέτη και τον σχεδιασμό του, μέσω του συγκεκριμένου Ευρωπαϊκού προγράμματος.

Την εκτέλεση του έργου ανέλαβε αρμόδιος λειτουργός των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού.

Η εξέλιξη και η τροπή που πήρε η υλοποίηση του, ουδεμία σχέση δεν έχει με τις αρχικές προθέσεις, αλλά ούτε και με τον αρχικό σχεδιασμό του. Μετά από εισήγηση μου, που έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου στις 10 Οκτωβρίου 2019, έχει αποφασιστεί η διεξαγωγή έρευνας με ερευνώντα λειτουργό για διερεύνηση του θέματος και απόδοση ευθυνών.

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου, θέτω κάποια ερωτήματα που χρήζουν διερεύνησης και απάντησης από τον ερευνώντα λειτουργό:

Γιατί οι πληροφορίες και οι διαβεβαιώσεις που λάμβανε η Επιτροπή και το Γραφείο των Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου ήταν μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου 2019 ότι η έλευση του ποδηλατοδρόμου θα γινόταν επί της οδού Φραγκλίνου Ρούσβελτ όπως αρχικά είχε αποφασιστεί και σχεδιαστεί.


Γιατί η Επιτροπή και το Γραφείο των Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για την αλλαγή των σχεδίων όδευσης του ποδηλατοδρόμου έτσι ώστε να βρεθούν άλλες εναλλακτικές δράσεις στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος, πάρα μόνο ενημερώθηκαν λίγες ημέρες πριν την λήξη του.
Πως προχώρησε η διεξαγωγή μελέτης από ιδιωτικό οίκο με κόστος αρκετών χιλιάδων Ευρώ για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου επί της οδού Φραγκλίνου Ρούσβελτ, χωρίς την εκ των προτέρων συναίνεση των Δημόσιων Έργων και του Φορέα Κυκλοφοριακών Θεμάτων.

Πως ολοκληρώθηκε η μελέτη για τη δημιουργία του ποδηλατοδρόμου επί της οδού Φραγκλίνου Ρούσβελτ, παρουσιάστηκε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου και έλαβε έγκριση, χωρίς την εμπλοκή των Δημόσιων Έργων και του Φορέα Κυκλοφοριακών Θεμάτων.

Πως μετά την άρνηση των Δημόσιων Έργων να γίνει ο ποδηλατόδρομος επί της Φραγκλίνου Ρούσβελτ και την παρουσίαση εναλλακτικών διαδρομών πίσω από την Φραγκλίνου Ρούσβελτ, ο εργολάβος βρέθηκε να κατασκευάζει τον ποδηλατόδρομο σε άλλους οδούς και σε άλλα σημεία πέρα των εναλλακτικών που παρουσιάστηκαν.
Με ποιο σκεπτικό και γιατί για δεύτερη συνεχή φορά, δεν εξασφαλίστηκε η συναίνεση από τα Δημόσια Έργα και τον Φορέα Κυκλοφοριακών Θεμάτων για την εναλλακτική όδευση του ποδηλατοδρόμου.


Πως κατακυρώθηκε η προσφορά σε εργολάβο για την εναλλακτική όδευση και υλοποίηση του ποδηλατοδρόμου χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και χωρίς την έγκριση της Επιτροπής Προσφορών.


Ποια σχέδια όδευσης του ποδηλατοδρόμου δόθηκαν στον εργολάβο.


Τι οδηγίες δοθήκαν στον εργολάβο για την υλοποίηση του ποδηλατοδρόμου. Ο αρχικός σχεδιασμός που εγκρίθηκε προνοούσε λεπτές ευθυτενείς και παράλληλες λωρίδες επί του πεζοδρομίου που θα αποτύπωναν τον ποδηλατόδρομο και σίγουρα όχι αυτό το φιδωτό και κακόγουστο βάψιμο επί των πεζοδρομίων του οποίου γίναμε όλοι μάρτυρες.


Τι προδιαγραφές ακολουθήθηκαν και τι ασφάλεια παρέχει στον ποδηλάτη ο ποδηλατόδρομος όπως υλοποιείται.

Με λύπη δηλώνω ότι η κατασκευή και η ολοκλήρωση του ποδηλατοδρόμου πρέπει να ματαιωθεί.

Πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν τόσο οι δρόμοι όσο και τα πεζοδρόμια στην αρχική τους μορφή.

Με ποδοσφαιρικούς όρους το όλο εγχείρημα της έλευσης ποδηλατοδρόμου επί της οδού Φραγκλίνου Ρούσβελτ και την σύνδεση του Νέου Λιμανιού με το παλιό και το κέντρο της πόλης μας, παρομοιάζει με ένα καθαρό αυτογκόλ για το Δήμο Λεμεσού που ρεζιλεύει τόσο το Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο, τη Δημοτική Υπηρεσία, όσο και ολόκληρη την πόλη.

Ευθύνες υπάρχουν και οι ευθύνες αυτές θα αποδοθούν μέσω της έρευνας που αποφασίστηκε να διεξαχθεί."

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top