ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλάζει ο νόμος για την αδειοδότηση των γυμναστηρίων, στα σκαριά η νέα αθλητική νομοθεσία

Αλλάζει ο νόμος για την αδειοδότηση των γυμναστηρίων, στα σκαριά η νέα αθλητική νομοθεσία

Αλλαγές στη νομοθεσία αδειοδότησης γυμναστηρίων είναι έτοιμος να προωθήσει ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ), για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του μεγάλου αριθμού μη αδειοδοτημένων γυμναστηρίων ανά το παγκύπριο. Παράλληλα ο ΚΟΑ συζήτησε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας τη νέα αθλητική νομοθεσία που ετοιμάζεται.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της Επιτροπής η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ Μαίρη Χαραλάμπους-Παπαμιλτιάδη ανέφερε ότι από τα πέραν των 700 γυμναστηρίων που λειτουργούν ανά το παγκύπριο μόνο τα 108 είναι αδειοδοτημένα από τον ΚΟΑ, ενώ υπάρχουν 130 υποθέσεις ενώπιον του δικαστηρίου, με το πρόβλημα στις πλείστες περιπτώσεις να είναι η πολεοδομική άδεια. Ο ΚΟΑ, είπε, έχει ήδη προχωρήσει σε ετοιμασία τροποποίησης αυτής της νομοθεσίας και πολύ σύντομα θα κατατεθούν οι τροποποιητικοί κανονισμοί που δεν θα κάνουν καμιά έκπτωση σε ό,τι αφορά θέματα ασφάλειας των αθλουμένων και θα μπουν πολύ πιο αποτρεπτικές ποινές σε όσους παραβαίνουν τη νομοθεσία.  Όπως είπε, προωθείται η προσωρινή άδεια λειτουργίας των γυμναστηρίων που δεν έχουν καταφέρει να εκδώσουν πολεοδομική άδεια για λόγους μη ουσιαστικούς και όχι για λόγους ασφαλείας, μέχρι να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εναρμονιστεί με την νομοθεσία.
 
Αναφορικά με την τροποποίηση της γενικής αθλητικής νομοθεσίας είπε ότι ο ΚΟΑ βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο για να σταλεί το νομοσχέδιο στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ). Η ενιαία αθλητική νομοθεσία, όπως είπε, θα συνενώνει ουσιαστικά εξωσχολικό και σχολικό αθλητισμό.  Όπως είπε, υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη να λυθούν θέματα όπως η συμμετοχή παιδιών στον αθλητισμό και τα δικαιώματα παιδιών στον αθλητισμό και η πιο σωστή λειτουργία από πλευράς διακυβέρνησης αθλητικών οργανισμών που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι αναφέρθηκε σε αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού και επικαιροποίησης της αθλητικής νομοθεσίας. Πρόσθεσε ότι η εκτελεστική εξουσία έχει ετοιμάσει στρατηγικό σχεδιασμό άκρως απαραίτητο προκειμένου να ετοιμαστεί η νέα αθλητική νομοθεσία και χαιρέτισε το γεγονός. Ωστόσο είπε ότι το χρονοδιάγραμμα δεν θα πρέπει να είναι ανοιχτό και η Επιτροπή απαιτεί το αργότερο σε ένα χρόνο να έρθει το νομοσχέδιο το αργότερο σε ένα χρόνο.
 
Πρόσθεσε ότι με τη νέα νομοθεσία αλλάζει στο σύνολό του ο χάρτης λειτουργίας του αθλητισμού στην Κύπρο με την ετοιμασία κώδικα δεοντολογίας για όλους τους συντελεστές, θα επανασχεδιαστεί ο εποπτικός μηχανισμός του ΚΟΑ ως προς τον τρόπο λειτουργίας, θα διασφαλίζεται η αυτονομία ολυμπιακής επιτροπής  και άλλα θέματα που αφορούν τις χρηματοδοτήσεις και τις ισορροπίες μεταξύ των αθλητικών τομέων.
 
Όσον αφορά τη λειτουργία των γυμναστηρίων είπε ότι το ΥΠΠΑΝ και ο ΚΟΑ θα πρέπει το συντομότερο να φέρουν τροπολογία της υφιστάμενης νομοθεσίας, που να αποκαταστήσουν πλήρως την νομιμότητα όλων των γυμναστηρίων τα οποία σήμερα λειτουργούν στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση η οποία εγκυμονεί κινδύνους.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς επεσήμανε την καθυστέρηση που υπάρχει στην αλλαγή της νομοθεσίας για τα γυμναστήρια η οποία συζητείται από το 2012. Είμαστε, είπε στο τέλος του 2019 και κανένα βήμα προόδου δεν έχει γίνει για αυτό το ζήτημα με το πρόβλημα να διαιωνίζεται.
 
Για την αθλητική νομοθεσία είπε ότι μετά από μια μακρά περίοδο εμπαιγμού και κοροϊδίας της Βουλής και της κοινωνίας για κατάθεση εκσυγχρονιστικής νομοθεσίας για τον ΚΟΑ, σήμερα ακούστηκαν εκ νέου εξαγγελίες για εθνική στρατηγική και νομοθεσία για τον αθλητισμό. Πρόσθεσε ότι δεν είναι με επικεφαλίδες και τίτλους που λύνονται προβλήματα και ασφαλώς ούτε με εξαγγελίες. Είπε επίσης ότι τα αρνητικά ευρήματα για θέματα διαφάνειας και κακής οικονομικής διαχείρισης των ομοσπονδιών παραμένουν, όπως και η ανάγκη στήριξης των αθλητών και πρωταθλητών της Κύπρου και του σχολικού αθλητισμού. Εξέφρασε την ελπίδα αυτή η «άγονη περίοδος» των 7 και πλέον ετών να παρέλθει.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης έκανε λόγο για αναγκαιότητα για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τα γυμναστήρια, αφού όπως είπε υπάρχουν κενά, αλλά στις πλείστες περιπτώσεις είναι άδικη για τον ΚΟΑ και τους ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα ασφάλειας και οι κανονισμοί για αυτά τηρούνται αλλά το πρόβλημα που υπάρχει στις πλείστες περιπτώσεις ώστε να δοθεί η τελική πολεοδομική άδεια είναι οι χώροι στάθμευσης. Εξέφρασε την ελπίδα μέσα από τους νέους κανονισμούς να διορθωθεί αυτό.  
 
Σε σχέση με την αθλητική νομοθεσία είπε ότι ήταν προεκλογική υπόσχεση του Προέδρου Αναστασιάδη που δεν έχει υλοποιηθεί και τόνισε την αναγκαιότητα εφαρμογή της. Αυτή είπε, θα διέπει και τον τρόπο λειτουργίας των ομοσπονδιών που είναι, όπως είπε, άδικη για πολλές ομοσπονδίες.
 
Ο βουλευτής της «Αλληλεγγύης» Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι θα πρέπει να σταματήσει η παράνομη λειτουργία των γυμναστηρίων και εξέφρασε αποφασιστικότητα να μπουν όρια και να δημιουργηθούν διαδικασίες για να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Ζήτησε από τον ΚΟΑ να φέρει τους σχετικούς κανονισμούς που αγνοούνται εδώ και χρόνια και το Υπουργείο Παιδείας να βρει τόπους για εφαρμογή της νομοθεσίας.
 

ΑΠΟ: ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να καταχωρηθεί στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τη νομική ομάδα του Γενικού Εισαγγελέα, αίτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top