Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Αβραμόπουλος: Δύσκολο να επεκταθεί στην Κύπρο η ευρωτουρκική συμφωνία για το μεταναστευτικό

16.10.2019
14:17
Κοινωνία

Για τις συζητήσεις των Επιτρόπων στο Κολέγιο των Επιτρόπων και την έκθεση προόδου για το μεταναστευτικό, ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι είναι δύσκολο να επεκταθεί στην περίπτωση της Κύπρου η Ευρωτουρκική συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κοινή πρωτοβουλία Κύπρου, Βουλγαρίας, Ελλάδας, ο Επίτροπος Αβραμόπουλος τόνισε ότι "αν υπάρχει μια περιοχή που έχει τύχει αμέριστης στήριξης είναι αυτές οι τρεις χώρες". Σημείωσε ότι "ενθαρρύνουμε κάθε πρωτοβουλία συνεργασίας ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό", δήλωσε ενήμερος και την ενθαρρύνει, τόνισε ότι οι τρεις χώρες "αντιμετωπίζουν μια ισχυρή πίεση", και διευκρίνισε ότι περισσότερη πίεση δέχεται "η Ελλάδα πρώτα και η Κύπρος  και λιγότερο η Βουλγαρία", γιατί "άλλο νησιά και άλλο χερσαία σύνορα". Υπενθύμισε ότι οι τρεις χώρες έχουν δεχθεί και πολιτική και τεχνική και οικονομική βοήθεια και η ΕΕ έχει αναπτύξει ένα μεγάλο αριθμό στελεχών καθ όλο το μήκος "των κοινών μας ευρωπαϊκών συνόρων",

Ειδικότερα σε σχέση με την Κύπρο, τόνισε ότι "θα την έχει αυτή τη βοήθεια και στο μέλλον" και αναγνώρισε ότι "είναι δύσκολο να επεκταθεί και στην Κύπρο κάτω από τις σημερινές συνθήκες η Ευρωτουρκική δήλωση - αλλά  η Κύπρος δεν είναι μόνη της", υπογραμμίζοντας με την ευκαιρία και το "αναφαίρετο δικαίωμα της να χρησιμοποιεί τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές".

To Koλέγιο συζήτησε για την μονομερή επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία και τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ  και η Μογκερίνι ενημέρωσε για τις αποφάσεις των Υπουργών Εξωτερικών για την επιβολή τερματισμού εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία και την εγκατάσταση καθεστώτος περιοριστικών μέτρων κατά των φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες δραστηριότητες.

Σε σχέση με το Brexit, o επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε το Κολέγιο για τις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις με τη βρετανική πλευρά και το γεγονός ότι παρά την πρόοδο, ακόμα σημαντικά και απαραίτητα στοιχεία λείπουν από τη συμφωνία. Ο Μισέλ Μπαρνιέ θα ενημερώσει το Coreper και τη διευθύνουσα επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσα στη μέρα και οι συζητήσεις με το ΗΒ εντατικοποιούνται.

Τέλος, το Κολέγιο διεξήγαγε συζήτηση για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό και κάλεσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συνέρχονται στις Βρυξέλλες να επιταχύνουν τις αποφάσεις για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021- 2027, αλλά ανέλυσε και τα ευρήματα της έκθεσης για την πρόοδο στο μεταναστευτικό, που παρουσίασε ο ίδιος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τη συνεργασία με την Τουρκία, ο Επίτροπος υπενθύμισε ότι επισκέφθηκε την Άγκυρα από κοινού με τον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Ζήχοφερ και εξήγησε ότι εκεί είχε ειλικρινείς και ανοιχτές εποικοδομητικές συνομιλίες. Ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία έχει συμβάλει σημαντικά στο μεταναστευτικό και επανέλαβε τη δέσμευσή της χώρας αυτής να συνεχίσει τη συνεργασία για την επίτευξη των σκοπών της Δήλωσης ΕΕ -Τουρκίας για το μεταναστευτικό, ιδίως σε σχέση με τον εντοπισμό παράνομων αναχωρήσεων.

Κληθείς να απαντήσει για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία, ο Επίτροπος Αβραμόπουλος επανέλαβε τις αποφάσεις του Συμβουλίου και τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη της περιοχής αυτής στη Συρία, καθώς τα δικαιώματα του εντόπιου πληθυσμού παραβιάζονται.

Σε σχέση με τις τουρκικές απειλές για χρήση του μεταναστευτικού ως  διαπραγματευτικού εργαλείου, ο Επίτροπος προειδοποίησε ότι "το μεταναστευτικό δεν ενδείκνυται για διαπραγματευτικό χαρτί - είναι πολύ πέραν αυτής της λογικής και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί έτσι".

Αναφορικά με το ζήτημα των καθυστερήσεων επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου από τις ελληνικές αρχές, ο Επίτροπος απάντησε ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να βελτιωθούν οι εσωτερικές διαδικασίες των αιτήσεων ασύλου" και αν ήταν γρηγορότερες ένας μεγάλος αριθμός θα είχε πάρει το δρόμο του. Σημείωσε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά ξεκάθαρες πρωτοβουλίες και από την ώρα που θα αρχίσει να λειτουργεί με γρήγορους ρυθμούς η επεξεργασία των αιτήσεων "εκτιμώ ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί ταχύτατα", δήλωσε ο Δ.Αβραμόπουλος. "Είμαστε εδώ για να συμβουλεύουμε και είμαστε σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση", ξεκαθάρισε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ