ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θέμα στην Καμπότζη η τοποθέτηση Χαραλαμπίδου για τα 'χρυσά διαβατήρια' - Δεν τοποθετείται ξεκάθαρα η κυβέρνηση - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

 Θέμα στην Καμπότζη η τοποθέτηση Χαραλαμπίδου για τα 'χρυσά διαβατήρια' - Δεν τοποθετείται ξεκάθαρα η κυβέρνηση - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Το παγκόσμιο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, με δημοσίευμα του αποκαλύπτει πράματα και θαύματά που υποβαθμίζουν την χώρα μας ανά το παγκόσμιο, σχετικά με την έκδοση «χρυσών διαβατηρίων». Το θέμα πήρε διαστάσεις και στην Καμπότζη, καθώς ιστοσελίδα της χώρας αναδημοσίευσε σχετική τοποθέτηση της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου. Η τελευταία υπέβαλε ερώτημα στον υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας εξηγήσεις.

Του Ανδρέα Πογιατζή

Μια έρευνα του Reuters, αποκάλυψε ότι τα μέλη της οικογένειας και οι σύμμαχοι του μακροχρόνιου πρωθυπουργού της Καμπότζης, Χουν Σεν, ο οποίος κυβερνούσε για 3 δεκαετίες δια πυρός και σιδήρου, απέκτησαν κυπριακή υπηκοότητα το 2016 και το 2017.

Κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία, επιβεβαίωσαν την παραχώρηση υπηκοότητας σε Καμποτζιανούς, αναφέροντας πως πολιτογραφήθηκαν πριν το 2016 που δεν υπήρχαν οι περιορισμοί για τα πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα που ισχύουν σήμερα.

Ο Χουν Σεν, ο οποίος παρουσιαζόταν ως ταπεινός και λαϊκός ηγέτης στην χώρα του, φαίνεται να άλλαξε συνήθεις και να δοκίμασε την πολυτελή ζωή, αφού σύμφωνα με το δημοσίευμα, φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον δείχνουν να καλοπερνά σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αφού χάρη στην Κυπριακή Δημοκρατία και το χρυσό διαβατήριο του, μπορεί να ταξιδεύει ελεύθερα και στα 28 κράτη μέλη.

Η παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας, έγινε μετά από συμβολή μεγάλων λογιστικών και δικηγορικών γραφείων της Κύπρου. Να σημειωθεί πως με κάθε διαβατήριο, αυτόματα αποκτούν δικαιώματα και τα εξαρτώμενα τέκνα του του κατόχου, συγγενείς μέχρι και 3ου βαθμού

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δεν μπορεί να αποκτήσει οποιοσδήποτε κυπριακή υπηκοότητα, καθώς η έκδοση του θεωρείται δαπανηρή υπόθεση. Πρέπει να γίνει μια επένδυση ύψους τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων. Την περίοδο 2013-2018 η Κύπρος παραχώρησε υπηκοότητα σε 3.200 ξένους έναντι ενός ποσού συνολικού ύψους 6,6 δισ. ευρώ.

Πλέον και μετά τις διεθνείς επικρίσεις για τα «χρυσά διαβατήρια», οι διαδικασίες έχουν γίνει αυστηρότερες.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία είναι ειδικός εκπρόσωπος για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, δημοσίευσε θέση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας πως η αποκάλυψη έκανε την Κύπρο αντικείμενο διεθνών "γελοιοτήτων".

Μάλιστα τα όσα ανάφερε στην εν λόγω τοποθέτησή της μέσω facebook αναπαράγονται σε ενημερωτική ιστοσελίδα της Καμπότζης  voacambodia.com.

"Πού σταματά η έκδοση των διαβατηρίων; Μέχρι πότε θα σταματήσουμε να ζητάμε συγγνώμη διεθνώς; Τέλος, όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει φωτία ", γράφει ακόμη η βουλευτής του ΑΚΕΛ .

"Αυτή είναι μια διεθνής γελοιοποίηση, η οποία δεν καλύπτεται από καμία δικαιολογία", ανέφερε.

Όπως σημειώνεται στο  voacambodia.com, οι κυπριακές αρχές, λένε ότι οι διαδικασίες τους είναι διαφανείς, και το ποιος παίρνει την υπηκοότητα προστατεύεται από τους νόμους περί δεδομένων.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Reuters πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης για τους Καμποτζιανούς.

Μετά τη δημοσίευση, ο αρμόδιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι το πρόγραμμα υπηκοότητας είναι "απολύτως αξιόπιστο και διαφανές", ενώ συγχρόνως αρνήθηκε να συζητήσει μεμονωμένες περιπτώσεις.

Οι πληροφορίες στην έρευνα του Reuters "θα ληφθούν σοβαρά υπόψη", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,Πρόδρομος Προδρόμου.

 Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου υπέβαλε έρώτημα στον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, ζητώντας αιτιολόγηση για την απόφαση του υπουργικού να παραχωρήσει υπηκοότητα στα συγκεκριμένα άτομα.

Δείτε το δημοσίευμα στην voacambodia.com

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top