ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συζήτηση ΚΟΑΓ- Σύνδεσμος Τραπεζών: Προκαταβολή 20% για δάνειο σε δικαιούχους «προσιτής κατοικίας»

Συζήτηση ΚΟΑΓ- Σύνδεσμος Τραπεζών: Προκαταβολή 20% για δάνειο σε δικαιούχους «προσιτής κατοικίας»

Συζητήσεις για το θέμα της προκαταβολής δανείου σε δικαιούχους «προσιτής κατοικίας».

 

Το θέμα της προκαταβολής ύψους 20% επί της αξίας της κατοικίας που θα πρέπει να καταβάλει ο δικαιούχος ο οποίος θα αιτηθεί δάνειο σε τράπεζα, για απόκτηση «προσιτής κατοικίας», μέσω του σχεδίου ειδικών στεγαστικών κινήτρων παραγωγής κοινωνικής στέγης του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ), συζήτησαν την Τρίτη 5/11 ο Σύνδεσμος Τραπεζών και αντιπροσωπεία του ΚΟΑΓ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.
 
Το Σχέδιο του ΚΟΑΓ αφορά την προσφορά μονάδων προσιτής στέγης που αναμένεται να δημιουργηθούν από επενδυτές/παροχείς που θα χρησιμοποιήσουν τα πολεοδομικά κίνητρα που δημοσιεύτηκαν και αναφέρονται στην Εντολή του Υπουργού Εσωτερικών αρ. 1 του 2019 –Κοινωνική Στέγη –Προσιτή Κατοικία και στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 15/5/2019.
 
Οι μονάδες θα διατίθενται στην τιμή του μέσου κατασκευαστικού κόστους, όπως αυτό δημοσιεύεται από τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου για κατοικίες ή διαμερίσματα, ανάλογα με την προτεινόμενη ανάπτυξη και θα ανεγερθούν με βάση προκαθορισμένες τεχνικές προδιαγραφές.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη συνάντηση, την οποία ζήτησε ο ΚΟΑΓ, συζητήθηκε το ενδεχόμενο οι δικαιούχοι για απόκτηση στέγης, μέσω του σχεδίου του Οργανισμού «προσιτή κατοικία», καταβάλουν μηδενική ή μειωμένη προκαταβολή, με το επιχείρημα ότι οι μονάδες που θα δημιουργηθούν, θα προσφέρονται σε πολύ πιο χαμηλότερη τιμή από την πραγματική τους αξία, με αποτέλεσμα η εξασφάλιση επί του υποθηκευμένου ακινήτου για την τράπεζα, που θα παραχωρήσει το δάνειο, να είναι αρκετά μεγαλύτερη από το ποσό του δανείου.
 
Η ανάγκη για καταβολή προκαταβολής απορρέει από σχετική οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας προς τις εμπορικές τράπεζες.
 
Κατά τη συνάντηση, ο Σύνδεσμος Τραπεζών ζήτησε να σταλεί γραπτώς το αίτημα και στη συνέχεια, αφού συζητήσει το θέμα με τις τράπεζες μέλη του, να δώσει την τελική του θέση.
 
Επιπλέον, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, επειδή το θέμα αφορά και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ο ΚΟΑΓ ανέλαβε να συζητήσει το θέμα και με εκπροσώπους της τράπεζας.
 
Εξάλλου, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στις 13 Νοεμβρίου, το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για ενημέρωση επί του σχεδίου ειδικών στεγαστικών κινήτρων παραγωγής κοινωνικής στέγης. Στην ημερίδα έχουν προσκαλεστεί όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς μεταξύ των οποίων οι επιχειρηματίες ανάπτυξης και οι τράπεζες, αλλά και όποιος άλλος επιθυμεί να ενημερωθεί επί του σχεδίου.
 
Την ημερίδα που θα γίνει στο ισόγειο του Υπουργείου Οικονομικών, διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τον ΚΟΑΓ και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top