ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένος κατά 14,3% παρουσιάζεται για το 2020 ο Προϋπολογισμός του Υπ. Εργασίας

Μειωμένος κατά 14,3% παρουσιάζεται για το 2020 ο Προϋπολογισμός του Υπ. Εργασίας

Μειωμένος κατά 14,3% παρουσιάζεται για το 2020 ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ ο τακτικός προϋπολογισμός του Υπουργείου παρουσιάζει για το 2020 μείωση €10,2εκ., είπε η πολιτική προϊστάμενη του Υπουργείου, Ζέτα Αιμιλιανίδου, προσθέτοντας ότι η μείωση του 2020 οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συνολική μείωση παροχών κοινωνικής πρόνοιας.
 

Η κα. Αιμιλιανίδου παρουσίασε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το 2020, 2021 και 2022 .
 
Όπως είπε, ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το 2020, 2021 και 2022 ανέρχεται σε €989,6εκ., €982,5εκ και €973,2εκ., αντίστοιχα, σε σύγκριση με €1.003,9εκ. το 2019.
 
«Παρουσιάζει μείωση €14,3εκ. για το 2020, περαιτέρω μείωση €7,1εκ για το 2021 και ακόμη περαιτέρω μείωση €9,3εκ για το 2022. Στα πιο πάνω ποσά περιλαμβάνονται οι δαπάνες για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 ύψους €18,1εκ, €11,5εκ και €4εκ για τα έτη 2020, 2021 και 2022 αντίστοιχα, οι οποίες περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης», σημείωσε.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι ο τακτικός προϋπολογισμός για το 2020, 2021 και 2022 ανέρχεται σε €956,3εκ., €955,1εκ. και €954,5εκ., αντίστοιχα, σε σύγκριση με €966,5εκ το 2019 παρουσιάζοντας μείωση €10,2εκ. το 2020, μετά μείωση €1,2εκ. το 2021 και τέλος περαιτέρω μείωση €0,6εκ. το 2022.
 
«Η μείωση του 2020 οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συνολική μείωση παροχών κοινωνικής πρόνοιας. Συγκεκριμένα, μειώνονται το επίδομα τέκνου κατά €5,4εκ., η χορηγία σε συνταξιούχους κατά €6εκ, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κατά €3,9εκ. και η κάλυψη υλικών συνθηκών υποδοχής σε αιτητές διεθνούς προστασίας κατά €3,5εκ., ενώ αυξάνονται το επίδομα μάνας κατά €1,2εκ., το συμπλήρωμα κατώτατης σύνταξης κοινωνικών ασφαλίσεων κατά €1εκ και το επίδομα διακίνησης σε άτομα με αναπηρίες κατά €3,9εκ.», πρόσθεσε.
 
Σημείωσε ότι από τον προϋπολογισμό του 2020 μεταφέρεται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η κρατική χορηγία προς το Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου ύψους €2,5εκ.
 
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η Υπουργός Εργασίας είπε πως προτεραιότητα των πολιτικών της Κυβέρνησης είναι η διατήρηση της οικονομίας σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία επιτρέπει ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, την επαναφορά της οικονομίας σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης και την προστασία των ευάλωτων ομάδων από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
 
«Άρα, ανεργία κάτω του 5%. Οι άξονες προτεραιότητες του Υπουργείου είναι πρώτο η αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία όπως γνωρίζεται σήμερα είναι στο 6,5%, μετά από το 2013 που είχε φτάσει και το 16%. Η βελτίωση της απασχόλησης που όλα τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η απασχόληση έχει βελτιωθεί. Άρα, η οποιαδήποτε μείωση της ανεργίας δεν οφείλεται σε άλλους παράγοντες αλλά και σε αύξηση της απασχόλησης», πρόσθεσε.
 
Άλλοι άξονες προτεραιότητας του Υπουργείου Εργασίας, συνέχισε η κα. Αιμιλιανίδου, είναι η επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων και ιδιαίτερα των ικανών προς εργασία του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στην αγορά εργασίας, η μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και οι οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες που παρέχονται τόσο στους εργαζόμενους τόσο και στους άνεργους αλλά και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
 
Όπως ανέφερε, θεμέλιο της μεταρρύθμισης του Κράτους πρόνοιας αποτελούσε από το 2014 η εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
 
«Η κατάργηση ενός αναχρονιστικού συστήματος του δημόσιου βοηθήματος και η εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Όταν το 2014 εγκρίθηκε η νομοθεσία, είχαμε παραλάβει πέραν των 100.000 αιτήσεων από ανθρώπους, οι οποίοι πραγματικά δεν είχαν τα αναγκαία προς διαβίωση. Επιπρόσθετα, το 2014 είχαν μεταφερθεί όλα τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου, Επίδομα τέκνου και όλα τα σχετικά επιδόματα που μέχρι εκείνη την στιγμή τα διαχειριζόταν το Υπουργείο Οικονομικών», συμπλήρωσε.
 
Η κα. Αιμιλιανίδου είπε ότι στόχος με βάση την νομοθεσία, η οποία είχε εγκριθεί ήταν όπως δημιουργηθεί ένα μητρώο, όπου το κάθε πρόσωπο το οποίο λάμβανε επιδόματα, «να γνωρίζουμε για πρώτη φορά την ακίνητη ιδιοκτησία, τα εισοδήματα, τις καταθέσεις και όλα όσα αφορούσαν αυτό το πρόσωπο».
 
«Στόχος ήταν να μπορέσουμε να δούμε ότι τα χρήματα τα οποία δαπανιόταν, πραγματικά πήγαιναν σε εκείνους που τα χρειαζόντουσαν και σήμερα πρέπει να πω ότι το μητρώο αυτό έχουμε τα στοιχεία για πέραν των 250.000  οικογενειών. Σήμερα 22.300 οικογένειες βρίσκονται στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», σημείωσε.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι η προώθηση της ισότητας, μέσω της βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου και της υλοποίησης νέων μέτρων που στοχεύουν στην ίση μεταχείριση των δύο φύλων και την καταπολέμηση των διακρίσεων, επενδύοντας έτσι στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και γενικά στην ευημερία του συνόλου.
 
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε πετύχει την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για τα θέματα αυτά. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσω νομοσχεδίων που έχουμε καταθέσει και έχουν εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, παρέχεται για πρώτη φορά πληρωμένη άδεια πατρότητας σε χιλιάδες νέους γονείς καθώς επίσης  και σύνταξη χηρείας σε άνδρες, αφού έχει αρθεί επιτέλους η αδικία που υπήρχε στη νομοθεσία όλα τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top