ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Απέκοψαν το επίδομα σε μόνιμα ανάπηρο άτομο γιατί βρισκόταν σε ίδρυμα εκτός Κύπρου

ΚΥΠΡΟΣ: Απέκοψαν το επίδομα σε μόνιμα ανάπηρο άτομο γιατί βρισκόταν σε ίδρυμα εκτός Κύπρου

Μια τραγική ιστορία φέρνει στο φως, δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», που αποκαλύπτει πως αποκόπηκε βοήθημα από μόνιμα ανάπηρο άτομο, επειδή φοιτούσε σε Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το άτομο αυτό λάμβανε βοήθημα από το έτος γέννησης του, (1996). Ο τερματισμός παροχής του βοηθήματος αποφασίστηκε το 2014, γιατί είχε διαπιστωθεί από αρμόδιο λειτουργό πως «δεν είχε τη νόμιμη και συνήθη διαμονή στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές».

Από το περιεχόμενο της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, φαίνεται πως η οικογένεια, η οικγένεια ήταν κάτω από την επίβλεψη λειτουργού των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Σε μια επίσκεψη στο σπίτι του δικαιούχου, από τον αρμόδιο λειτουργό το 2014, διαπιστώθηκε πως το παιδί βρισκόταν στα Χανιά της Κρήτης μαζί με την μητέρα του, όπου φοιτούσε στο εν λόγω ίδρυμα.

Επίσης, η αρμόδια λειτουργός διαπίστωσε πως, η αλλοδαπή φροντιστήρια η οποία εγκρίθηκε για φροντίδα στον δικαιούχο, διέμενε στην οικία της γιαγιάς του. Σε νέα επίσκεψη της λειτουργού, δύο μήνες μετά, της αναφέρθηκε από την μητέρα του παιδιού πως η μετάβαση του στην Κρήτη έγινε για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, για σκοπούς εκπαίδευσης και καταρτισμού, αφού τα αντίστοιχα ιδρύματα στην Κύπρο, δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του δικαιούχου.

Το παιδί, παρόλο που ήταν 18 ετών, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε δεν μπορούσε να αυτοεξυπηρετηθεί. Επίσης η μητέρα του ανάφερε πως στην Κρήτη όπου διέμεναν, νοίκιαζαν δωμάτιο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, όχι μόνο εξαιτίας του ενοικίου αλλά και τις φροντίδας που ήθελε το παιδί.  

Το Δικαστήριο έκρινε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες τελούσαν «υπό πλάνη», ως προς τις πρόνοιες της νομοθεσίας θεωρώντας ότι, αφού το παιδί δεν διαμένει στην οικία του, τότε δεν πληροί τα κριτήρια για παροχή βοηθήματος.

Το Δικαστήριο έκρινε περαιτέρω πως η έρευνα που τερμάτισε την παροχή βοηθήματος του παιδιού ήταν ελλιπής αφού δεν έλαβε υπόψη μεταξύ άλλων «τα θετικά αποτελέσματα που θα μπορούσε να επιφέρει η εκπαίδευση στα Χανιά σε ειδικό σχολείο που θα μπορούσαν να του δώσουν εφόδια για να τον βοηθήσουν να απεξαρτηθεί από κάποια από τα δημόσια βοηθήματα»

  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top