ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιλλήκας: Η εισαγωγή φυσικού αερίου φαίνεται να μπαίνει στα σκαριά υλοποίησης

Λιλλήκας: Η εισαγωγή φυσικού αερίου φαίνεται να μπαίνει στα σκαριά υλοποίησης

Η εισαγωγή φυσικού αερίου, σε πρώτη φάση για την παραγωγή ηλεκτρισμού, φαίνεται να μπαίνει στα σκαριά υλοποίησης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ύστερα από συνάντηση με εκπροσώπους της ΔΕΦΑ, στα Κεντρικά Γραφεία της Συμμαχίας.
 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ Συμεών Κασσιανίδη είπε ότι «όλα τα πράγματα είναι οργανωμένα με ένα τρόπο έτσι ώστε 24 μήνες από την έναρξη των εργασιών να έχουμε φυσικό αέριο τουλάχιστον στο εργοστάσιο του Βασιλικού της ΑΗΚ στη Λεμεσό», ενώ σημείωσε πως εντός του 2020 θα αξιολογηθεί το ενδιαφέρον που εξέφρασαν 25 εταιρείες διεθνούς κύρους για να προμηθεύσουν φυσικό αέριο την Κύπρο.
 
Ο κ. Λιλλήκας, αφού συνεχάρη την ΔΕΦΑ για την υπογραφή σύμβασης για υποδομές έλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, είπε ότι «αυτό το πολύ σημαντικό έργο για την κυπριακή οικονομία, που είναι η εισαγωγή φυσικού αερίου, σε πρώτη φάση για την παραγωγή ηλεκτρισμού, φαίνεται να μπαίνει στα σκαριά υλοποίησης».
 
«Αυτό το γεγονός θα μας επιτρέψει σε πολύ λίγα χρόνια να βάλουμε τις βάσεις για να περάσει η κυπριακή οικονομία από την οικονομία του πετρελαίου, στην οικονομία του φυσικού αερίου, κάτι που θα έχει πολύ θετικές επιπτώσεις για την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας αλλά και για τα ίδια τα νοικοκυριά», πρόσθεσε.
 
Αναφέροντας ότι είναι ένα καθοριστικό έργο για την κυπριακή οικονομία, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «καθυστερήσαμε πάρα πολύ για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν είναι του παρόντος, να εισάξουμε φυσικό αέριο στην Κύπρο», προσθέτοντας ότι «τώρα με την εισαγωγή του φυσικού αερίου δημιουργούνται και οι προϋποθέσεις για να υπάρξει ένας πιο ολοκληρωμένος κυβερνητικός σχεδιασμός για τον εμπλουτισμό του μοντέλου της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας».
 
«Χωρίς να παραγνωρίζουμε και να παραμελούμε τις υπηρεσίες έρχεται η ώρα πλέον για να αναπτυχθεί και η βιομηχανία στον τόπο μας αφού το φυσικό αέριο δημιουργεί πάρα πολύ ελκυστικό περιβάλλον για την βιομηχανία», πρόσθεσε.  
 
Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «αναμένουμε από την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει την εισαγωγή του φυσικού αερίου όχι μόνο για την παραγωγή ηλεκτρισμού αλλά και με βάση τους σχεδιασμούς της ΔΕΦΑ να φέρουμε και να εγκαταστήσουμε στην Κύπρο πολλές άλλες καινοτόμες βιομηχανίες».
 
Ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ Συμεών Κασσιανίδης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Λιλλήκα για την στήριξη που πρόσφερε από την αρχή στην ΔΕΦΑ, είπε ότι έχει πλέον κατακυρωθεί η προσφορά και έχουμε πλέον ένα ορίζοντα υλοποίησης του έργου για να φέρουμε τα οφέλη στην οικονομία και πρόσθεσε ότι το θέμα είναι «ύψιστης εθνικής σημασίας».
 
Ο κ. Κασσιανίδης κάλεσε όλο τον κόσμο να συνταχθεί με την ΔΕΦΑ για να μπορέσουμε, όπως είπε, «να το υλοποιήσουμε για να φέρουμε τα θετικά οφέλη στην οικονομία, στον κόσμο και να μετεξελίξουμε την κυπριακή οικονομία σε μια καινούργια βάση».
 
Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της ΔΕΦΑ μετά την υπογραφή σύμβασης για υποδομές έλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο κ. Κασσιανίδης είπε ότι «μετά την υπογραφή θα προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την χρηματοδότηση για να ολοκληρωθούν τα συμβόλαια χρηματοδότησης και μετά να δώσουμε την εντολή για να ξεκινήσουν οι εργασίες».
 
«Υπολογίζουμε στις επόμενες 90 ημέρες να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτή την διαδικασία και ουσιαστικά έχουμε 24 μήνες για να υλοποιηθεί η κατασκευή και να κτιστούν οι υποδομές και να λειτουργήσουν με φυσικό αέριο στον σταθμό του Βασιλικού», πρόσθεσε.
 
Παράλληλα, ανέφερε ότι τρέχει μια διαδικασία που είναι για την προμήθεια και «έχουμε ήδη 25 εταιρείες διεθνούς κύρους και αναγνωρισιμότητας οι οποίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να μας προσφέρουν φυσικό αέριο» και πρόσθεσε ότι «το νέο έτος θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση και στην διαδικασία για να κλείσουμε και το θέμα της προμήθειας».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΗΠΑ: «Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν»

ΗΠΑ: «Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν»

Επίθεση στο Ιράν με πυραύλους σε τουλάχιστον μια στρατιωτική εγκατάσταση πραγματοποίησε το Ισραήλ τα ξημερώματα της Παρασκευής σύμφωνα με τo ABC και το CNN.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top