ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΚΥΠΡΟΣ-ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Στελέχη της ΚΥΠ και των Βάσεων στα γραφεία του Άβνι για συνεργασία –Επαφές με πολιτικά πρόσωπα

ΚΥΠΡΟΣ-ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Στελέχη της ΚΥΠ και των Βάσεων στα γραφεία του Άβνι για συνεργασία –Επαφές με πολιτικά πρόσωπα

Στελέχη της Αστυνομίας και όχι μόνο, είχαν με μεγάλη συχνότητα πάρε-δώσε με εταιρείες συμφερόντων των Αβραάμ Σαχάκ Άβνι και Ταλ Ντίλιαν, σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για τη γνωστή υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Του Φάνη Μακρίδη

Είναι ενδεικτική διασταυρωμένη πληροφορία του ThemaOnline για αστυνομικό που είχε αποσπαστεί και υπηρετούσε στο κλιμάκιο της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) στη Λάρνακα.

Το εν λόγω πρόσωπο μετέβαινε πολύ συχνά στα γραφεία στη Λάρνακα όπου στεγάζονται οι εταιρείες NCIS Intelligence and Security Services Ltd, CIS International LTD και CIS Global Security Solution LTD, όλες συμφερόντων του κ. Άβνι.

Υπεύθυνος τομέα της ΥΚΑΝ…
Επιπλέον, αν και διαψεύστηκε η θέση του συνηγόρου υπεράσπισης των υπαλλήλων εταιρειών του κ. Άβνι και του κ. Ντίλιαν, ότι στέλεχος της ΥΚΑΝ βρέθηκε στο βαν που έκανε παρακολουθήσεις, εντούτοις οι πληροφορίες μας είναι πολύ διαφορετικές.

Συγκεκριμένο μέλος της εν λόγω υπηρεσίας που έχει εξειδικευμένο ρόλο φέρεται να συνεργάστηκε με την εταιρεία του Ταλ Ντίλιαν (Intellexa – WiSpear) και να είναι αυτό που εισήλθε στο VAN των παρακολουθήσεων. Τώρα, για ποιόν ακριβώς λόγο, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί από τις αστυνομικές έρευνες.

Ο νυν Διοικητής της ΥΚΑΝ, Γλυκέριος Λεοντίου, όταν διέψευδε ότι στέλεχος της υπηρεσίας του είχε οποιαδήποτε σχέση με τις υπό έλεγχο εταιρείες, αναφερόταν προφανώς στη θητεία του (ανέλαβε από Ιούνιο του 2018).

Ανώτερο στέλεχος Αστυνομίας Βάσεων
Πληροφορίες μας αναφέρουν πως ανώτερο μέλος της Αστυνομίας των Βάσεων Δεκέλειας είχε πολύ συχνά επαφές με τον κ. Άβνι.

Εδώ να θυμίσουμε ότι όπως αποκάλυψε το ThemaOnline τον Φεβρουάριο του 2017 στην βάση εσωτερικού σημειώματος του αστυνομικού σώματος, η Αστυνομία τον Ιούλιο του 2014 είχε ανακρίνει δυο Ελληνοκύπριους Υπαστυνόμους των Βρετανικών Βάσεων.

Οι δυο τελευταίοι ελέγχονταν «για υπόθεση ιδιωτικής επικοινωνίας κατά παράβαση του περί προστασίας του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας (παρακολούθηση συνδιαλέξεων) Νόμο 92(1)1996».

Στην κατοχή τους είχαν βρεθεί τέσσερις ηλεκτρονικές συσκευές, με τον έναν εξ αυτών να αναφέρει ότι είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και πως διενήργησαν εξετάσεις στο γραφείο και στην παρουσία του τελευταίου με τις τέσσερις συσκευές.

Τελικά η υπόθεση μπήκε στο συρτάρι αξιολογούμενη ως ΜΑΦΥ (Μη Αστυνομικής Φύσεως Υπόθεση).

Κι άλλο μέλος της ΚΥΠ
Διασταυρωμένες πληροφορίες μας, φέρουν πρόσωπο που είναι αποσπασμένο στην ΚΥΠ και έχει ως ενασχόληση του τον τομέα της ασφάλειας στις τηλεπικοινωνίες και το οποίο εργάζεται για ανώτατο στέλεχος της Πολιτείας, να ενεπλάκη από την πρώτη στιγμή στις έρευνες που έγιναν στη Λάρνακα και συγκεκριμένα στα γραφεία των ισραηλινών εταιρειών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το εν λόγω πρόσωπο ήθελε να διατηρήσει υπό τον δικό του έλεγχο τις εξετάσεις που γίνονταν από μέλη του ΤΑΕ Αρχηγείου και του ηλεκτρονικού εγκλήματος που βρίσκονταν εκεί για να εκτελέσουν το ένταλμα έρευνας στις εγκαταστάσεις των εταιρειών.

Με πιο απλά λόγια, είχε λόγους να θέλει να είναι παρών και να ελέγχει προσωπικά τις ενέργειες συναδέλφων του, θεωρώντας πολύ σημαντικό να μην διαρρεύσουν σημαντικές πληροφορίες.

Ακόμα και με ανώτατο πολιτειακό στέλεχος…
Πηγές πληροφόρησής μας που δεν σχετίζονται μόνο με αστυνομικούς κύκλους, κάνουν λόγο περί ισχυρών δεσμών του κ. Αβραάμ Σαχάκ Άβνι με πολιτικά πρόσωπα. Ακόμα και με ανώτατο πολιτειακό στέλεχος. Οι εν λόγω πληροφορίες μας είναι πολύ συγκεκριμένες, ωστόσο, στην παρούσα φάση κρίνουμε πως η δημοσιοποίησή τους δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Εδώ να θυμίσουμε ότι ο Κωστής Ευσταθίου, μιλώντας στην διαδικτυακή τηλεόραση Vouli TV και συγκεκριμένα στον δημοσιογράφο Γιώργο Αγαπίου («Υστερόγραφο»), είπε ότι «σχεδόν όλα τα κόμματα αγοράζουν υπηρεσίες παρακολούθησης».

Ο γνωστός δικηγόρος και βουλευτής της ΕΔΕΚ, έκανε, ακόμη, λόγο για «κομματικά υπόγεια στα οποία υπάρχουν μηχανήματά υποκλοπών και παρακολούθησης», ενώ πρόσθεσε πως έχει υποπέσει στην αντίληψη του, περίπτωση πολιτικού προσώπου που παρακολουθούσε άλλο άτομο για προσωπικούς λόγους.

Η NCIS εκπαίδευσε αστυνομικούς
Όπως έχουμε αποκαλύψει από το 2017, η συνεργασία των Αρχών και της NCIS υπήρξε στενή. Μάλιστα, η εν λόγω εταιρεία σύμφωνα με έκθεση του ίδιου του αστυνομικού σώματος, έκανε εκπαίδευση ακόμα και σε μέλη της Αστυνομίας. Σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας, σημειώναμε: "Την περίοδο 2014-2015 η NCIS πώλησε σύστημα ασφαλείας στο Αρχηγείο Αστυνομίας, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα έκανε εκπαίδευση στα μέλη του Γραφείου Ανάλυσης και Στατιστικής Εγκλήματος (Τμήμα Α΄ - Αρχηγείο Αστυνομίας), άγνωστο σε ποιόν τομέα".

Γι΄ αυτή τη συνεργασία έδωσε κάποιες εξηγήσεις ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης στις 22/11, στη συνάντηση που έγινε στο προεδρικό και στην οποία πέραν του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού και Στέφανος Στεφάνου, αντίστοιχα, καθώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Γιώργος Σαββίδης.

Ωστόσο, ουδέποτε ο κ. Μιχαηλίδης αιτιολόγησε τι είδους εκπαίδευση έκανε η NCIS σε μέλη της Αστυνομίας.

Οι μέχρι τώρα εξετάσεις
Από τα μέχρι τώρα δεδομένα προκύπτει ότι οι εξετάσεις της Αστυνομίας έχουν επικεντρωθεί στις σχέσεις μεταξύ των εταιρειών του Αβραάμ Σαχάκ Άβνι και του Ταλ Ντίλιαν, αλλά και στον εξοπλισμό που αυτές έχουν στη διάθεσή τους. Ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχει απόδειξη κατά πόσον ο εξοπλισμός χρησιμοποιείτο για παρακολουθήσεις ή όχι. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, ωστόσο, εκκρεμεί η δικανική εξέταση των μηχανημάτων που κατασχέθηκαν τον προηγούμενο μήνα. Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο αξιωματικός του ΤΑΕ Αρχηγείου (20/12) στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας κατά τη διαδικασία εξέτασης του αιτήματος για προσωποκράτηση των τριών συλληφθέντων υπαλλήλων των ενεχόμενων εταιρειών (το αίτημα απορρίφθηκε).

Είναι αμφίβολο, λοιπόν, για την ώρα μέχρι ποιο σημείο θα προχωρήσουν οι έρευνες.

Παρουσιάζουμε τα έως τώρα δεδομένα:
• Από τον Σεπτέμβριο του 2016 (12/09/2016) η ίδια η Αστυνομία με εσωτερικό σημείωμα, έκανε λόγο για αξιοπερίεργες δραστηριότητες των εταιρειών του Αβράαμ Σαχάκ Άβνι, NCIS INTELLIGENCE AND SECURITY SERVICES LTD, CIS GLOBAL SECURITY και CIS INTERNATIONAL LTD. Η ίδια η Αστυνομία ανέφερε ξεκάθαρα πως η NCIS «…δραστηριοποιείται με ευρύ φάσμα υπηρεσιών, πώληση κατασκοπευτικών οργάνων…».

• Ο Ταλ Ντίλιαν παρουσιαζόμενος στο Forbes ως ο άνθρωπος που διαχειρίζεται την εταιρεία Intellexa (δεν έχει προχωρήσει η εγγραφή της στον Έφορο Εταιρειών και εκπροσωπείται από την WiSpear) έκανε παρουσίαση του περιβόητου VAN παρακολουθήσεων, αναλύοντας πως μέσω κακόβουλου λογισμικού υποκλέπτονταν τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές συνδιαλέξεις από «έξυπνες συσκευές» (smart phones).

• Η Αστυνομία έχει στοιχεία που δείχνουν ότι οι εταιρείες που στεγάζονταν στο ίδιο κτήριο στην Λάρνακα έχουν στενές σχέσεις και σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιοι υπάλληλοι ενεργούσαν για λογαριασμό και των εταιρειών του Άβνι αλλά και του Ντίλιαν. Ακόμη, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο φαίνεται ότι ο εξοπλισμός τους είναι κοινόχρηστος.

• Το αίτημα του ΤΑΕ Αρχηγείου για έκδοση διαταγμάτων προσωποκράτησης των ύποπτων προσώπων που εργοδοτούνταν από τις εν λόγω εταιρείες και συνελήφθησαν, δεν εγκρίθηκε. Εξάλλου, στις καταθέσεις τους δεν ανέφεραν κάτι που να διαφωτίζει τους εξεταστές της υπόθεσης.

• Η Αστυνομία σε σχέση με τον εξοπλισμό που κατασχέθηκε από τα γραφεία των εταιρειών, έχει την «εύλογη υπόνοια ότι το σύστημα μπορούσε να αρχειοθετήσει δεδομένα θέσης και παράγοντες που προσδιορίζουν την κοινωνική ταυτότητα των πολιτών, καθιστώντας τους έτσι ταυτοποιήσιμους. Από τις μέχρι στιγμής εξετάσεις των τεκμηρίων που παραλήφθηκαν, φαίνεται ότι αρχειοθετήθηκαν πολύ μεγάλος αριθμός ταυτοποίησης συσκευών και acces points».

• Για την ώρα δεν υπάρχει σαφής πληροφόρηση κατά πόσον η Αστυνομία εντόπισε στοιχεία για τους φερόμενους πελάτες των εν λόγω εταιρειών, αλλά και γι΄ αυτούς που αποτελούσαν «στόχο».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top