ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη από ΓΓ του ΑΚΕΛ στην κοπή της βασιλόπιτας του κόμματος

Κριτική στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη από ΓΓ του ΑΚΕΛ στην κοπή της βασιλόπιτας του κόμματος

Κριτική στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς στο Κυπριακό, στην εξωτερική πολιτική, στην εσωτερική διακυβέρνηση αλλά και στην οικονομία, άσκησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυριανού κατά την ομιλία του στην κοπή της βασιλόπιτας του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Κυπριανού κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συμβάλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, ενώ σημείωσε πως ο κυπριακός λαός εναποθέτει τις ελπίδες του στο κόμμα του για επίλυση πολλών προβλημάτων της κοινωνίας.

Μιλώντας κατά την κοπή της βασιλόπιτας, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε αρχικά στα δύο σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν το 2019 για το ΑΚΕΛ, και τα οποία ήταν ο θάνατος του Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο κόμμα και στον τόπο, και το δεύτερο ήταν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που έδειξε μια ανοδική πορεία για το κόμμα.
 
Διεθνείς εξελίξεις
 ------------
Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιοχή, σημείωσε πως οι ΗΠΑ έχουν χαράξει τη στρατηγική τους σε θέματα εθνικής ασφάλειας με έμφαση την ευρύτερη μας περιοχή και στους σχεδιασμούς τους έχουν εντάξει την Κύπρο μέσα στις χώρες που θα λειτουργήσουν συμμαχικά στην προώθηση των συμφερόντων τους.
 
Όπως ανέφερε, η κλιμάκωση της ένταση που προκύπτει από την επιθετικότητα των ΗΠΑ με αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ, η κρίση μετά τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Σουλεϊμανί, προκαλεί τεράστιους κινδύνους και για την Κύπρο καθώς "η πρόσδεση μας στο άρμα των ΗΠΑ είναι ένα μεγάλο λάθος, αφού αντιστρατεύεται τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας".
 
Ο κ. Κυπριανού κάλεσε την Κυβέρνηση να μείνει συνεπής σε εκείνα που ρητορικά διακηρύττει, ότι ακολουθεί πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική. Η πρόσδεση στο άρμα των ΗΠΑ θα προκαλέσει στη χώρα μας, συνέχισε, πολλά προβλήματα όσον αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
 
Κυπριακό
 ---
Στο εθνικό θέμα, ο κ. Κυπριανού είπε αρχικά πως η συνάντηση στο Βερολίνο ξεκαθάρισε κάποια πολύ σημαντικά ζητήματα. Πρώτον, ότι η βάση λύσης είναι η ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ελπίζουμε, πρόσθεσε, να μην συνεχίσει το φλερτ με άλλες ιδέες και να μην αποτελεί η αποδοχή αυτού του στόχου μέρος μιας τακτικής η οποία θέλει να διαιωνίσει το αδιέξοδο και να οδηγήσει σιγά και με μαθηματική πρόοδο στην διχοτόμηση.
 
Το δεύτερο που έχει ξεκαθαριστεί είναι η βάση πάνω στην οποία θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις αν ξεκινήσουν, και αυτή είναι το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ της 30ης Ιουνίου 2017, οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί και  η συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2014. Το ΑΚΕΛ θα ήθελε να ήταν και το Άτυπο έγγραφο για την εφαρμογή της συμφωνίας, και θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης θα επιχειρήσει να το αξιοποιήσει στις συζητήσεις.
 
Το τρίτο που ξεκαθαρίστηκε είναι ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί το διάστημα μέχρι την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να καλλιεργηθεί η ιδέα της λύσης του Κυπριακού στη σωστή βάση και σημείωσε πως μέχρι σήμερα αντί να γίνονται ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, κλιμακώνεται μια έντονη αντιπαράθεση με ευθύνη της Τουρκίας που καθίσταται ολοένα και πιο προκλητική και επιθετική.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε πως η δική μας πλευρά όταν η Τουρκία συμπεριφέρεται με τον συγκεκριμένο προκλητικό τρόπο θα πρέπει να μην  λειτουργεί με τρόπο που να χύνει νερό στον μύλο της. Αλλά θα πρέπει να λειτουργήσουμε, συνέχισε, με τρόπο που να αποκλιμακώνει την ένταση και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε "απαράδεκτο" τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όταν αφήνει να αιωρείται ότι το ΑΚΕΛ του ζητά να προβεί στις οποιεσδήποτε υποχωρήσεις. «Τον καλώ να απολογηθεί στο ΑΚΕΛ για αυτά τα οποία υπαινίσσεται», είπε και επανέλαβε ότι στο Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει ότι ποτέ δεν άφησε να εννοηθεί κάτι εναντίον του ΑΚΕΛ.
 
Οικονομία
 ----
Στα θέματα της οικονομίας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα σε μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, κάτι που είναι απότοκο του ότι δεν έχουμε ανάπτυξη στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Υπάρχει ανάπτυξη και βελτίωση κάποιων οικονομικών δεικτών, όπως είπε, όχι όμως, σημείωσε, στους δείκτες που καθορίζουν την ευημερία της κοινωνίας.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε πως η ανάπτυξη προέρχεται από τον τομέα του τουρισμού και τον τομέα της πώλησης διαβατηρίων, «ένας τομέας ο οποίος λόγω της κατάχρησης που έχει τύχει, της αδιαφάνειας που υπήρξε, της εμπλοκής του ονόματος του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, δυστυχώς θα συρρικνωθεί». Η ανάπτυξη, πρόσθεσε, έχει ωφελήσει μόνο ένα μικρό μέρος του κυπριακού λαού και ως αποτέλεσμα το 25% του λαού να εξακολουθεί να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως η πολιτική της Κυβέρνησης στα κοινωνικά ζητήματα έχει επιδεινώσει την κατάσταση μιας μεγάλης μερίδας του λαού, των ατόμων με αναπηρίες, των συνταξιούχων, και όλων όσοι έχουν ανάγκη στήριξης της κοινωνίας.
 
Όσον αφορά τα ζητήματα στέγασης, ο κ. Κυπριανού είπε πως τα νεαρά ζευγάρια δεν μπορούν να προγραμματίζουν το μέλλον τους γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε να αγοράσουν σπίτι, ούτε να ενοικιάσουν.
 
«Ενώ υπάρχουν όλα αυτά τα προβλήματα στην κοινωνία, ενώ όλοι οι οικονομολόγοι λένε ότι το κράτος πρέπει να δείξει τον δικό του πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στην οικονομία, τι βλέπουμε να συμβαίνει», διερωτήθηκε. Μειώνεται, όπως είπε, ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός και από αυτόν υλοποιείται ένα χαμηλό ποσοστό που μετά βίας ξεπερνά το 40%. «Είμαστε οι τελευταίοι στην ΕΕ όσον αφορά τον προϋπολογισμό για την βιώσιμη ανάπτυξη», είπε και σημείωσε πως μόνο στην Κύπρο υπάρχει παντελής αδιαφορία για τα θέματα του περιβάλλοντος.
 
Διαφθορά
 -------
Ο κ. Κυπριανού στο θέμα της διαφθοράς είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιμένει να μην ακούει τι λέει η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία στην έκθεση της καταγράφει ότι είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη αύξηση της διαφθοράς μεταξύ των ετών 2013 και 2018, όταν στην εξουσία βρίσκεται ο Νίκος Αναστασιάδης.
 
Πρόσθεσε πως η Κύπρος είναι η χώρα που κατηγόρησε η Κομισιόν, το Ευρωκοινοβούλιο, το ΕΛΚ, που έχει γίνει πρωτοσέλιδο και πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων στο εξωτερικό για τον τρόπο που διαχειρίστηκε η Κυβέρνηση Ανατσαιάδη το ζήτημα των διαβατηρίων.
 
Το δικηγορικό γραφείο του κ. Αναστασιάδη "έχει κατηγορηθεί", όπως είπε, για ξέπλυμα χρήματος, και εξέφρασε την απαίτηση όπως η ΜΟΚΑΣ παραδώσει ολόκληρη την έκθεση της για το συγκεκριμένο ζήτημα ώστε να την μελετήσει το ΑΚΕΛ και να τοποθετηθεί ολοκληρωμένα.
 
Ο κ. Κυπριανού μίλησε για τα "πολλά σκάνδαλα" που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ο μόνος που υποχρέωσε  τον Γενικό Εισαγγελέα να του πει ντροπή για τις παρεμβάσεις που έκανε για να στηρίξει τον τότε Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου.
 
Εσωτερικά ΑΚΕΛ
 ---------
Ο κ. Κυπριανού είπε πως ο κυπριακός λαός εναποθέτει τις ελπίδες του για επίλυση πολλών προβλημάτων στο ΑΚΕΛ και πως δεν πρέπει να τον απογοητεύσουν. Όπως είπε, το Συνέδριο του κόμματος τον ερχόμενο Ιούνιο, πρέπει να καταστεί ένα φόρουμ έντονου προβληματισμού για όλα τα ζητήματα και να καταλήξει σε σημαντικές αποφάσεις ,οι οποίες θα αποτελέσουν την πολιτική βάση για συνέχιση των προσπαθειών στήριξης του λαού.
 
Ανέφερε πως το οικονομικό φόρουμ στις 14 και 15 Φεβρουαρίου του κόμματος, θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για λήψη αποφάσεων στο Συνέδριο του Ιουνίου.
 
Καταλήγοντας, ο κ. Κυπριανού ευχήθηκε καλή χρονιά, υγεία, και ευημερία σε όλους.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top