ΔΙΕΘΝΗ

Χώρες επαναπατρίζουν πολίτες τους από Κίνα - Aλλες βιώνουν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού

Χώρες επαναπατρίζουν πολίτες τους από Κίνα - Aλλες βιώνουν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού

Οι Ρώσοι πολίτες που βρίσκονται στην Κίνα, εξαιτίας της απειλής του νέου κορωνοϊού, θα αρχίσουν να μεταφέρονται στη Ρωσία από 1η Φεβρουαρίου μέσω των σημείων εισόδου στην ρωσική Άπω Ανατολή, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της περιοχής.

Η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει τις αεροπορικές πτήσεις προς την Κίνα, τις οποίες θα πραγματοποιεί μόνο η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot προς τέσσερις κινεζικές πόλεις, το Πεκίνο, τη Σανγκάη, την Γκουαντζού και το Χονκ Κονγκ.

Σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Κίνας, τέσσερις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες θα συνεχίσουν τις κανονικές τους πτήσεις προς την Μόσχα.

Εκτός των άλλων ελήφθη απόφαση να αρχίσει η μεταφορά Ρώσων πολιτών που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Ουχάν στη Ρωσία. Η μεταφορά θα γίνεται μέσω τριών μεθοριακών σημείων διέλευσης.

Ένας επιβάτης του αεροπλάνου που επαναπάτρισε Γάλλους από την Ουχάν παρουσιάζει συμπτώματα
Ένας επιβάτης που επέβαινε στο αεροσκάφος το οποίο είχε αναχωρήσει από την πόλη Ουχάν της Κίνας παρουσιάζει συμπτώματα του κορωνοϊού και διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Μασσαλίας, στη νοτιοανατολική Γαλλία, αμέσως μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στη Γαλλία, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Υγείας.

"Το πρόσωπο αυτό διακομίσθηκε απευθείας στο νοσοκομείο της Τιμόν και ασφαλώς θα εξετασθεί", διευκρίνισε η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζέν κατά την ενημέρωση του Τύπου στο αεροδρόμιο Μαρινιάν (νοτιοανατολική Γαλλία).

Νωρίς το απόγευμα, η υπουργός υποδέχτηκε στη γαλλική στρατιωτική βάση της Ιστρ τους 180 επιβάτες που είχαν φθάσει από την Ουχάν, που είναι το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κορωνοϊού. "Οι συμπολίτες μας έφθασαν στο γαλλικό έδαφος, αυτό είναι ανακουφιστικό για εμάς και για εκείνους. Είναι ευτυχείς που βρίσκονται στο γαλλικό έδαφος, νιώθουν ασφαλείς, πιστεύω", πρόσθεσε.

Η Μπιζέν εξήγησε ότι οι επιβάτες, οι οποίοι θα απομονωθούν μέσα ένα τουριστικό συγκρότημα στο παραθαλάσσιο θέρετρο Καρί-λε-Ρουέ, υπέγραψαν "μια συμφωνία που τους ορίζει ότι δεν έχουν δικαίωμα να φύγουν από το κέντρο για 14 ημέρες". "Δεκαπέντε ημέρες είναι η μέγιστη περίοδος επώασης της ασθένειας", πρόσθεσε.

"Ήρθα εδώ να τους εξηγήσω πώς θα παρακολουθούνται, ότι θα πρέπει να φορούν μάσκα όταν βγαίνουν από το δωμάτιό τους", πρόσθεσε η υπουργός, διευκρινίζοντας ότι θα παρακολουθούνται "δύο φορές την ημέρα κλινικά με τη λήψη της θερμοκρασίας τους".

Ένα δεύτερο αεροσκάφος, ένα A380, αναμένεται να επαναπατρίσει από την Ουχάν και άλλους Γάλλους "και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πέραν αυτής", δήλωσε η Μπιζέν. Στο Καρί-λε-Ρουέ, μια ενημερωτική συνάντηση θα γίνει για όλους τους κατοίκους που θέλουν διευκρινιστικά στοιχεία.

"Οι κάτοικοι δεν έχουν τίποτε να φοβούνται προφανώς", είπε η υπουργός προσθέτοντας ότι ο ιός "μεταδίδεται από το σάλιο σε μικρή απόσταση, από δύο έως τρία μέτρα".

Επί του παρόντος, σχεδόν 8.900 κρούσματα της λοίμωξης με τον νέο ιό καταγράφηκαν στην ηπειρωτική Κίνα (εκτός του Χονγκ Κονγκ), που ήταν θανατηφόρα για 213 ασθενείς. Περίπου 100 ασθενείς έχουν καταγραφεί σχεδόν σε άλλες 20 χώρες, εκ των οποίων έξι στη Γαλλία, αλλά κανένας ασθενής δεν έχει καταλήξει εκτός της Κίνας.

Στην Σουηδία, οι υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι μια γυναίκα είναι το πρώτο κρούσμα
Η αρχή Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας επιβεβαίωσε ότι μια γυναίκα βγήκε θετική στον νέο κινεζικό κορωνοϊό και βρίσκεται σε καραντίνα σε νοσοκομείο στη νότια Σουηδία. "Πρόκειται για μία γυναίκα που επισκέφθηκε την περιοχή της Ουχάν στην Κίνα και παρουσίασε βήχα, μετά την άφιξή της στη Σουηδία", αναφέρεται στην ανακοίνωση της αρχής.

Στη Γερμανία, ένα παιδί πέντε ετών το νέο κρούσμα κορωνοϊού
Ένα παιδί πέντε ετών από το Σίγκσντορφ της Βαυαρίας είναι το έκτο διαπιστωμένο κρούσμα του νέου κινεζικού κορωνοϊού στη Γερμανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του βαυαρικού υπουργείου Εσωτερικών. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για το παιδί ενός υπαλλήλου της εταιρίας εξαρτημάτων αυτοκινητοβιομηχανίας "Webasto", ο οποίος είχε ήδη διαγνωστεί ως ασθενής, μαζί με άλλους τρεις εργαζόμενους στον ίδιο χώρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, όλα τα μέλη της οικογένειας παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα και υποβάλλονται σε εξετάσεις, όπως και το άμεσο περιβάλλον τους. "Η κατάσταση της υγείας όλης της οικογένειας είναι σταθερή. Τα παιδιά έχουν ήδη αρρωστήσει ελαφρώς και έχουμε δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού, αλλά θεωρούμε ότι όλη η οικογένεια έχει πιθανότατα επιμολυνθεί", δήλωσε στην εφημερίδα ο καθηγητής Τόμας Γκλουκ και διευκρίνισε ότι πρόκειται για τους γονείς, ένα βρέφος έξι μηνών και δύο παιδιά έως πέντε ετών.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top