ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ναμί: Τη δεύτερη βδομάδα Μαϊου αναμένω να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις

Ναμί: Τη δεύτερη βδομάδα Μαϊου αναμένω να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις

Τη δεύτερη βδομάδα του Μαϊου αναμένει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε ο “υπουργός εξωτερικών” των κατεχομένων Οζντίλ Ναμί, προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, είπε ότι έχουν περάσει 50 χρόνια από τότε που ξεκίνησε το Κυπριακό και πλέον στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει αναπτυχθεί ένα πνεύμα που λέει `φτάνει πια`.

Ανέφερε ότι στην τελευταία του συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Μπαν Κι Μουν του διαβίβασε πως τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται πλέον σε μια τελευταία προσπάθεια. Ο κ. Ναμί είπε ότι επιθυμεί όπως τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίσουν εντατικά τη διαδικασία και να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι θεωρεί πολύ σημαντικές τις δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαρθ Έιντε. "Ο Έιντε λέει για τον εαυτό του ότι θα είναι ο τελευταίος ειδικός σύμβουλος. Ελπίζουμε να είναι έτσι. Όπως είπε και ο κύριος Έιντε οι διαπραγματεύσεις, που θα ξεκινήσουν μετά τις εκλογές, να καταλήξουν με επιτυχία μέσα στο 2015".

 

Η εκτίμησή του είναι πως οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τη δεύτερη βδομάδα του Μαϊου. "Κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη συνάντηση θα είναι μια συνάντηση σχετικά με τη δομή που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις από εδώ και μπρος. Οι συναντήσεις που θα ακολουθήσουν οπωσδήποτε θα αφορούν το περιεχόμενο. Τα θέματα που έμειναν ανοιχτά είναι γνωστά. Θα διεξαχθούν στο πλαίσιο ενός γνωστού πλάνου εργασίας και στο τέλος αυτών των ασκήσεων θα πραγματοποιηθεί ένα διεθνές συνέδριο. Με αυτό τον τρόπο θα τεθεί το τέλος. Ελπίζω η ε/κ πλευρά να δείξει την αναγκαία πολιτική βούληση για να γίνει αυτό πραγματικότητα", είπε ο κ. Ναμί.

Είπε ακόμα ότι δεν επιθυμεί το θέμα των υδρογονανθράκων να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για περιεκτική λύση, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές ηγεσίες χρησιμοποίησαν αυτό το θέμα ως δικαιολογία για να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις. "Το πρόβλημα των υδρογονανθράκων το ζήσαμε με τον Ε/κ ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη. Δυστυχώς με τις πολιτικές που ακολούθησε ο κ. Αναστασιάδης χάθηκε πολύτιμος χρόνος και ήταν η αιτία για να προκληθεί αχρείαστη ένταση. Ο Αναστασιάδης, αντί να σκέφτεται στρατηγικά και αντί να είναι ένας statesman, ο οποίος κινείται για την περιεκτική λύση, μετατράπηκε σε ένα άτομο που χρησιμοποιεί τακτικούς ελιγμούς. Ελπίζουμε από αυτό το λάθος να πήρε το μάθημά του ο Αναστασιάδης και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις", υποστήριξε.

Ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά τήρησε από την αρχή μέχρι το τέλος μια στάση σταθερή. "Ό,τι και να έγινε στην περιοχή, η τουρκική πλευρά δεν εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις για περιεκτική λύση", είπε, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν από εκεί που έμειναν. Ωστόσο, εκτιμά πως "το σημείο που έμειναν δεν είναι και πολύ θετικό". "Γνωρίζουμε ότι στο σημείο που έμειναν, ο Αναστασιάδης είχε μια στάση με την οποία αρνείτο τις συμφωνίες που έγιναν στον παρελθόν. Πιστεύω ότι αυτό το πρόβλημα θα επιλυθεί με την παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών. Εμείς δεν βλέπουμε ψυχρά την ενεργή παρέμβαση του ΟΗΕ. Φτάνει να υιοθετηθεί το ότι αυτή η διαδικασία δεν θα συνεχιστεί επ` αόριστον και οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να υποβάλουν ένα σχέδιο περιεκτικής λύσης στο λαό τους. Η τουρκική πλευρά είναι πολιτικά έτοιμη αλλά στην ε/κ πλευρά φαίνεται να επικρατεί μια κατάσταση μεγάλης ανακατωσούρας", είπε ο Οζντίλ Ναμί.

Ανέφερε ότι έχει σοβαρές ανησυχίες για το αν η διαδικασία το 2015 θα αναπτυχθεί με την ταχύτητα που αναμένεται. "Άραγε θα μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία με την ταχύτητα που αναμένεται; Ο μεγαλύτερος λόγος της ανησυχίας μου είναι μήπως η ε/κ πλευρά συνεχίσει τους ελιγμούς της, κρυβόμενη πίσω από την κουρτίνα της αναγνώρισης, συνεχίζοντας την απομόνωση και το εμπάργκο εναντίον μας, προκαλώντας προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και επιχειρώντας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο όχι για να διευκολύνει τη λύση αλλά ως ατού εναντίον μας".

Ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι αν τα Ηνωμένα Έθνη πραγματικά είναι ειλικρινή για τη λύση του Κυπριακού θα πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους που έδωσαν στους Τ/κ. "Άλλωστε ο ΓΓ του ΟΗΕ το ανέφερε στη δική του έκθεση ότι η άρση της απομόνωσης των Τ/κ θα υπηρετήσει την περιεκτική λύση. Κατά την άποψή μου, είναι πολύ ωφέλιμο η διεθνής κοινότητα να εισακούσει αυτές τις προτροπές και να κάνει αυτό που πρέπει, εάν πραγματικά θέλουμε το 2015 να είναι χρονιά λύσης", ανέφερε καταλήγοντας στις δηλώσεις του.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι



Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 7.40 το απόγευμα της Κυριακής (6/5) στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού - Λεμεσού, έχασε τη ζωή του ο άτυχος Ευτύχιος Χαρίτου, 30 ετών από τη Λεμεσό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top