ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμαρχος Πάφου για αποκοπή δέντρων: Εάν απεκόπτετο το δέντρο της Τριμιθιάς, θα ήμουν ο πρώτος που θα τιμωρούσε τον γεωπόνο - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Δήμαρχος Πάφου για αποκοπή δέντρων: Εάν απεκόπτετο το δέντρο της Τριμιθιάς, θα ήμουν ο πρώτος που θα τιμωρούσε τον γεωπόνο - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Μέλη της κίνησης «Ενεργοί Πολίτες Πάφου», μετά και την προχθεσινή τους διαμαρτυρία για το τελευταίο περιστατικό μαζικής αποκοπής δέντρων στο Άλσος Ήβης Μαλιώτου, εξακολουθούν να ανακινούν το ζήτημα καθώς καταγγέλλουν αντιφάσεις στην επιχειρηματολογία της Δημοτικής Αρχής. 

Του Γιώργου Τάττη


Τη Δευτέρα (19/2) πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία από την Κίνηση, καθώς και συλλογή υπογραφών στην πλατφόρμα AVAAZ. Το ψήφισμα δεν περιλαμβάνει μόνο το συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά και μία σειρά από άλλες περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες όπως η αποκοπή δέντρων στην περιοχή Universal, η καταπάτηση της Ζώνης Προστασίας της παραλίας ΣΟΔΑΠ, η αποκοπή δέντρων στο πάρκο Πεμπές, το θέμα της έγκρισης ανέγερσης εκκλησίας στον Δημόσιο Κήπο και άλλες δεκάδες περιπτώσεις αποκοπής μικρών ποσοτήτων δέντρων στο δίκτυο πρασίνου της πόλης.


Με συνθήματα «Τα δέντρα δεν είναι ξιμαρισιά» και «Η Πάφος αλλάζει και μας τρομάζει», μαζεύτηκαν οι Ενεργοί Πολίτες, περί των 150 πολιτών, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους με ό,τι συμβαίνει σε σχέση με τις περιβαλλοντικές πολιτικές του Δήμου Πάφου και του Δημάρχου Φαίδωνα Φαίδωνος. Σημειώθηκε από εκπρόσωπους της Κίνησης ότι κατατέθηκε ψήφισμα στον Δήμαρχο, μολονότι, δεν αφέθηκε αντιπροσωπεία της πρωτοβουλίας να παρακολουθήσει την εν εξελίξει διαδικασία.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ενώ η αρχική τοποθέτηση του Δημαρχείου ήταν ότι τα δέντρα κόπηκαν γιατί ήταν «παλιά, επικίνδυνα και με καμία χρησιμότητα», τώρα άλλαξε και «τα φοινικόδεντρα κόπηκαν επειδή δεν βρίσκονταν στη σωστή σειρά».

 


Αντιδράει και το Τμήμα Δασών
Σε επικοινωνία του ThemaOnline με το Τμήμα Δασών, ο Λειτουργός του Τμήματος Δασών Μιχάλης Μακρής ανέφερε ότι κατά την 2η μέρα παραβιάστηκαν οι εισηγήσεις του Τμήματος. Συγκεκριμένα, απεκόπη η «Τριμιθιά» αντί των συστάσεων για κλάδεμα. Επίσης, η έγκριση για αποκοπή συμπεριλάμβανε μόνο μικρό αριθμό Φοινικόδεντρων. Ως εκ τούτου, καταγγέλθηκε η ενέργεια του Δήμου για την προαναφερόμενη παραβίαση.
Σε καταγγελίες που υπήρχαν και για άλλα δέντρα που έχουν κοπεί, ο κ. Μακρής δήλωσε ότι τα όσα γεωργικά δέντρα έχουν κοπεί, δεν διέπονται από τον Δασικό Νόμο.


Αντιδράσεις από Κόμματα
Στο μεταξύ, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταγγέλλει την Δημοτική Αρχή Πάφου «πως προσπαθεί να παραπλανήσει του πολίτες με το επιχείρημα του καθαρισμού και της αναμόρφωσης του πάρκου». Μάλιστα, ο Ανδρέας Ευλαβής, επαρχιακός γραμματέας του Κινήματος χαρακτήρισε «περιβαλλοντικό έγκλημα τα δένδρα που αποκόπηκαν και ζήτησε από το Τμήμα Δασών να επεμβαίνει έγκαιρα και για να αποτρέπει την καταστροφή και όχι να κάνει αυτοψίες κατόπιν εορτής».
Επίσης, η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ στην Πάφο καταγγέλλει ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ενέκρινε οποιοδήποτε σχεδιασμό για την υλοποίηση των εργασιών στον πιο πάνω χώρο» και ότι «τα συνεργεία του Δήμου προχώρησαν παράνομα στην αποκοπή δέντρου που ανήκει στα προστατευόμενα είδη, εξέλιξη για την οποία θα επιβληθεί και σχετικό πρόστιμο στο Δήμο».

Δηλώσεις Δημάρχου
Το ThemaOnline επικοινώνησε και με τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φάιδωνος ο οποίος ενημέρωσε ότι η καταγγελία αφορά αποκλειστικά μία Τριμιθιά με διατομή 25 εκατοστόμετρων, όπου ο Λειτουργός του Τμήματος Δασών έδωσε έγκριση στον γεωπόνο του Δήμου να αποκόψει το δέντρο από την σταύρωση. Λόγος ήταν ένα αναρριχητικό φυτό που είχε αποξηραθεί και είχε δημιουργήσει κούφωμα. Εντούτοις, ο γεωπόνος προέβη σε κοπή σε πιο χαμηλό σημείο μέχρι να βρει χλωρό κορμόΔεν εκριζώθηκε το δέντρο, συμπληρώνει. Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος αποποιείται όποιων ευθυνών, δίνοντας παράλληλα και πλήρη κάλυψη στον γεωπόνο του Δήμου. Παράλληλα, έδωσε οδηγίες για να υποβληθεί ένσταση στον άκρως παράλογο ισχυρισμό περί κοπής.


Τέλος, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «εάν απεκόπτετο το δέντρο της Τριμιθιάς, θα ήμουν ο πρώτος που θα τιμωρούσε τον γεωπόνο». Σε ερώτηση μας για τα υπόλοιπα δέντρα που έχουν κοπεί, πέρα από τα φοινικόδεντρα και την τριμιθιά, υποστήριξε ότι πρόκειται για ξερές κιτρομηλιές και δεν υπάρχει καμία ένσταση σε ό,τι αφορά αυτά.

Ο Δήμαρχος ζήτησε να δημοσιευτεί και η δική του φωτογραφία που αφορά το δέντρο της Τριμιθιάς.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top