ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαμαρτυρία Λήδρας: Τι έγινε στο οδόφραγμα - Μαίνεται η αντιπαράθεση Κυβέρνησης με ΑΚΕΛ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαμαρτυρία Λήδρας: Τι έγινε στο οδόφραγμα - Μαίνεται η αντιπαράθεση Κυβέρνησης με ΑΚΕΛ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Για ακόμη μία μέρα συνεχίστηκαν οι διαμαρτυρίες στο οδόφραγμα της Λήδρας, σε σχέση με το κλείσιμο μερικών (τεσσάρων) οδοφραγμάτων, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για καλύτερους και αποτελεσματικότερους ελέγχους για τον κορωνοϊό.

Ρεπορτάζ/Φωτογραφίε: Γιώργος Τάττης

Αυτή τη φορά, το πρωί της Δευτέρας (09/03) μαζεύτηκε κόσμος από την πλευρά των κατεχομένων, όπου Τ/κ συνδικαλιστές, μέλη κομμάτων και νεαρά άτομα, θέλησαν να δείξουν ξανά την αντίθεσή τους με το κλείσιμο.

Σημειώνεται ότι τόσο από τους εν λόγω Τ/κ, όσο και από τους Ε/κ που διαδήλωσαν τις προηγούμενες μέρες, θεωρείται ότι το κλείσιμο είναι για πολιτικούς λόγους και δεν νομιμοποιείται από καμία επιστημονική μελέτη.

Τη Δευτέρα (09/03), λοιπόν, η παράσταση διαμαρτυρίας είχε χρονικό σημείο εκκίνησης τις 11:00 το πρωί. Όπως παρατηρήθηκε, αυτή την φορά υπήρξε πιο οργανωμένη προσπάθεια για αποτροπή επεισοδίων, τόσο εκ μέρους της Αστυνομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και από τα μέλη της UNFICYP.

Στο Ελληνοκυπριακό σημείο ελέγχου, παρατάχθηκε μεγάλη δύναμη αστυνομικών δυνάμεων, σε συνδυασμό με τέσσερις σειρές από κιγκλιδώματα. Παράλληλα, αναπτύχθηκε επίσης και ισχυρή δύναμη από κυανόκρανους στο ενδιάμεσο των δύο σημείων ελέγχου, κάτω από το στέγαστρο που υπάρχει εκεί.

Δεν συνέβη το ίδιο όμως και από τις δυνάμεις της κατοχικής αστυνομίας. Με βάση βίντεο που κυκλοφόρησαν από Τ/κ ΜΜΕ και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, είναι ξεκάθαρο ότι η Τ/κ αστυνομία όχι μόνο δεν απώθησε τους διαδηλωτές, αλλά ωθούσε τους διαμαρτυρόμενους προς την πλευρά των μελών του ΟΗΕ, σπρώχνοντας και τους διαδηλωτές αλλά και τα μέλη της UNFICYP, δημιουργώντας ουσιαστικά ασπίδα για περαιτέρω πίεση. Η προσπάθεια να σπάσει ο κλοιός των ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την έναρξη της εκδήλωσης. Όπως μάλιστα μετέδωσε το ΚΥΠΕ, που βρισκόταν στην πλευρά του κατοχικού σημείου ελέγχου, οι διαμαρτυρόμενοι φώναζαν στους κυανόκρανους ότι δεν είναι δικαιοδοσία τους, αφού είναι «έδαφος της τδβκ», εννοώντας το ψευδοκράτος.

Ακολούθως, οι διαμαρτυρόμενοι συσπειρώθηκαν μπροστά από τους κυανόκρανους, με σποραδικές μικροεντάσεις, συνθήματα και καθιστική διαμαρτυρία. Όπως μάλιστα είδαμε στην σκηνή, ζήτησαν να δώσουν κόκκινα γαρύφαλλα στους Ε/κ αστυνομικούς ως ένδειξη καλής θελήσεως. Λίγο μετέπειτα, μετά από διαβουλεύσεις, πέταξαν τα γαρύφαλλα προς το μέρος του Ε/κ σημείου ελέγχου.

Η διαμαρτυρία μέχρι και τις 13:30 είχε σχεδόν τελειώσει. Παρέμεινε στο σημείο μικρή ομάδα από νεαρά άτομα όπου και συνέχισε την καθιστική διαμαρτυρία.

Στο μεταξύ, υπάρχει ιδιαίτερη ένταση στην πολιτική αρένα, ιδίως μεταξύ κυβέρνησης και του αντιπολιτευόμενου ΑΚΕΛ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος επιβεβαιώνει εκ νέου ότι το κλείσιμο έγινε ξεκάθαρα για αποτελεσματικότερους ελέγχους σε σχέση με ένα επικείμενο κρούσμα κορωνοϊού, καταγγέλοντας παράλληλα Τουρκία και ψευδοκράτος ότι παίζουν με την υγεία των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τους ψευδεπίγραφους, έως και μηδαμινούς ελέγχους που κάνουν. Ενώ ο Άνδρος Κυπριανού, εμμένει στην θέση του ότι το κλείσιμο έγινε για πολιτικούς σκοπούς, στηλιτεύοντας παράλληλα την βοήθεια της Κύπρου, μέσω μιας ομάδας 22 ατόμων της ΜΜΑΔ, στην Ελλάδα, ενώ δεν υπάρχει επαρκή προσωπικό για τους ιατρικούς ελέγχους στα οδοφράγματα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top