ΔΙΕΘΝΗ

Ε.Κοινοβούλιο: Η αποφυλάκιση κρατουμένων στην Τουρκία λόγω πανδημίας να γίνει χωρίς διακρίσεις

Ε.Κοινοβούλιο: Η αποφυλάκιση κρατουμένων στην Τουρκία λόγω πανδημίας να γίνει χωρίς διακρίσεις

Η αποφυλάκιση κρατουμένων στην Τουρκία λόγω πανδημίας να γίνει χωρίς διακρίσεις, ζητούν ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ετήσια έκθεση προόδου και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του ΕΚ στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση, ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Nacho Sánchez Amor (Σοσιαλιστές, Ισπανία) και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του ΕΚ στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας, Sergey Lagodinsky (Πράσινοι, Γερμανία), δήλωσαν: "Θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς το λαό της Τουρκίας αυτή τη δύσκολη περίοδο".

Όπως σημειώνουν "σε όποια κατάσταση και να βρίσκεται η πολιτική μας σχέση, στην προσπάθεια αυτή είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά και πρέπει να συνεργαστούμε για την καταπολέμηση της πανδημίας. Καλούμε την Κομισιόν και τα Κράτη Μέλη να συμπεριλάβουν την Τουρκία στις προσπάθειες της ΕΕ σε αυτή τη μάχη, μεταξύ άλλων με τη διάθεση πόρων από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ και από άλλα θεσμικά εργαλεία, αν η Άγκυρα ζητήσει τη βοήθειά μας".

Σημειώνουν δε ότι "ζούμε σε δύσκολους καιρούς, που απαιτούν τολμηρά μέτρα" και χαιρετίζουμε το σχέδιο της κυβέρνησης της Τουρκίας "για την υποκατάσταση των ποινών φυλάκισης με εναλλακτικές ποινές σωφρονισμού, όπως ο κατ’ οίκον περιορισμός ή η πρόωρη αποφυλάκιση με αναστολή ποινής, που αναμένεται να εφαρμοστεί σε έως 100.000 περιπτώσεις κρατουμένων".

"Τα μέτρα αυτά συνάδουν με το πρόσφατο κάλεσμα προς όλες τις κυβερνήσεις που απηύθυνε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα", αναφέρουν.

Διευκρινίζουν ωστόσο ότι "είναι εξαιρετικά σημαντικό να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα με τρόπο αντικειμενικό και χωρίς διακρίσεις, βάσει κριτηρίων υγείας και του κινδύνου, που μπορεί να προξενήσει η αποφυλάκιση κρατουμένων στην κοινωνία".

"Στην Τουρκία υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκατοντάδες δημοσιογράφοι, δικηγόροι, δικαστές, εισαγγελείς, πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καλλιτέχνες και άλλοι σε καθεστώς προφυλάκισης ή καταδικασμένοι χωρίς αποδείξεις για την εμπλοκή τους σε οποιαδήποτε βίαιη πράξη ή κάποιο έγκλημα", καταγράφουν.

"Η πιθανή εξαίρεσή τους από την εφαρμογή των μέτρων αυτών θα συνιστούσε επιβάρυνση της ποινής τους και μη δικαιολογημένη άδικη μεταχείριση, καθώς δεν αντιπροσωπεύουν οποιοδήποτε κίνδυνο προς τη δημόσια ασφάλεια", σημειώνουν.

"Παροτρύνουμε τις αρχές της Τουρκίας να ακολουθήσουν την προτροπή του Ύπατου Αρμοστή και να απελευθερώσουν όλους όσοι κρατούνται με μόνη κατηγορία την άσκηση κριτικής προς την κυβέρνηση ή λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων", καταλήγουν.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top