ΔΙΕΘΝΗ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Μέτρα ανά το παγκόσμιο για αντιμετώπιση της πανδημίας - Τα συστήματα υγείας καταρρέουν

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Μέτρα ανά το παγκόσμιο για αντιμετώπιση της πανδημίας - Τα συστήματα υγείας καταρρέουν

Μέτρα ανά το παγκόσμιο για αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ τα συστήματα υγείας καταρρέουν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή τη νέα σύσταση της επίσημης υγειονομικής αρχής της χώρας προς όλους τους Αμερικανούς να φορούν προστατευτική μάσκα προσώπου όταν βγαίνουν έξω, για τον περιορισμό μετάδοσης του νέου κορωνοϊού, τονίζοντας πάντως πως ο ίδιος δεν πρόκειται να φορέσει μία. Η απόφαση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), της εθνικής υγειονομικής αρχής της χώρας, είναι "μόνο μια σύσταση", δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου.

Δύο από τις περιοχές των ΗΠΑ που θεωρούνται επίκεντρα της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα κατέγραψαν χθες Παρασκευή τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των νεκρών. Η μεγάλη αύξηση των νεκρών στη Νέα Υόρκη και τη Νέα Ορλεάνη αποδεικνύει ότι ακόμη και τα νοσοκομεία των πιο πλούσιων, αστικών περιοχών των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να καταρρέουν μπροστά στο κύμα των μολύνσεων από την covid-19.

Κυβερνήτες, δήμαρχοι και γιατροί εκφράζουν εδώ και εβδομάδες τις ανησυχίες τους για τις ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και αναπνευστήρων αλλά και άλλων ιατρικών εφοδίων. Με το στρατηγικό απόθεμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να έχει σχεδόν εξαντληθεί, οι πολιτείες των ΗΠΑ αναγκάζονται ουσιαστικά να ανταγωνίζονται η μία την άλλη στην ελεύθερη αγορά για ζωτικής σημασίας ιατρικό εξοπλισμό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την Παρασκευή ένα διάταγμα να σταματήσουν οι εξαγωγές σε τρίτες χώρες μασκών προσώπου N-95 και άλλου προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού που κρίνεται αναγκαίο για την μάχη καταπολέμησης της πανδημίας του κορωνοϊού. Με ανακοίνωσή του, ο Τραμπ δήλωσε πως το διάταγμα, υπό τον Νόμο περί Παραγωγής Άμυνας, "είναι ένα ακόμη βήμα της συνεχιζόμενης μάχης για την αποτροπή συσσώρευσης, εκτόξευσης τιμών και αισχροκέρδειας, αποτρέποντας την επιβλαβή εξαγωγή προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού".

Χιλιάδες άνθρωποι στην Κεντρική Αμερική έχουν συλληφθεί επειδή παραβίασαν τα μέτρα που έχουν υιοθετήσει οι κυβερνήσεις προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού σε μια περιοχή με μικρότερους ιατρικούς πόρους σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες.

Στην Κεντρική Αμερική μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι φτωχό και δεν έχει τη δυνατότητα να εργαστεί από το σπίτι, να πάρει αναρρωτική άδεια ή να τηρήσει τους κανόνες της κοινωνικής απόστασης διότι εργάζεται στην παραοικονομία και ζει σε παραγκουπόλεις. Οι αρχές της Ονδούρας ανακοίνωσαν ότι περίπου 2.250 άνθρωποι έχουν συλληφθεί επειδή παραβίασαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ στα μέσα Μαρτίου. Οι αρχές στη Γουατεμάλα ανακοίνωσαν ότι 5.705 άνθρωποι έχουν συλληφθεί επειδή βγήκαν από το σπίτι τους χωρίς να δηλώσουν αιτιολογία. Στον Παναμά περισσότεροι από 5.000 πολίτες έχουν συλληφθεί τις τελευταίες εβδομάδες επειδή παραβίασαν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, ενώ άλλοι 424 επειδή δεν συμμορφώθηκαν με το μέτρο που προβλέπει ότι άνδρες και γυναίκες μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι διαφορετικές ημέρες της εβδομάδας. Στο μεταξύ στο Ελ Σαλβαδόρ 712 άνθρωποι έχουν συλληφθεί επειδή δεν συμμορφώθηκαν με το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας στο σπίτι που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε και μεταφέρθηκαν σε κέντρα κράτησης.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του συστήματος των μεταφορών και να προετοιμάσει μια μαζική υποστήριξη στον τομέα, που έχει πληγεί από την επιδημία του Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Ντεμπαρί.

"Μαζί με τους ομολόγους μου της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, καλώ την ΕΕ να εντείνει τις προσπάθειες για να εγγυηθεί τη συνέχιση της διακίνησης των εμπορευμάτων, να προστατεύσει τις εταιρίες μας, κυρίως στον τομέα των αερομεταφορών και να κινητοποιήσει ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για τους φορείς σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών", έγραψε στο Twitter ο Ντεμπαρί.

Στο μεταξύ, η Κίνα τίμησε τους χιλιάδες "μάρτυρες" που πέθαναν από την επιδημία του κορωνοϊού, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλη τη χώρα και να ακυρώνεται κάθε ψυχαγωγική εκδήλωση. Η ημέρα αυτή συνέπεσε με την έναρξη της ετήσιας γιορτής Τσινγκ Μινγκ κατά τη διάρκεια της οποίας εκατομμύρια Κινέζοι τιμούν τους προγόνους τους. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ημερομηνίες του παραδοσιακού κινεζικού νέου έτους, με εκατομμύρια οικογένειες να πηγαίνουν στους τάφους των προγόνων τους να τους προσφέρουν λουλούδια και να καίνε θυμίαμα.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top