ΔΙΕΘΝΗ

ΚΟΣΜΟΣ-ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Συνολικός αριθμός ανθρώπινων ζωών που έχουν χαθεί - Πληροφορίες από χώρες

ΚΟΣΜΟΣ-ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Συνολικός αριθμός ανθρώπινων ζωών που έχουν χαθεί - Πληροφορίες από χώρες

Στους 112.510 ανέρχονται οι νεκροί από την πανδημία του νέου κορωνοϊού σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

Από τα τέλη Δεκεμβρίου και μέχρι τις 22.00 χθες Κυριακή (12/04 ώρα Κύπρου) είχαν διαγνωστεί θετικοί στον SARS-CoV-2 1.824.950 άνθρωποι σε 193 χώρες και εδάφη. Ο αριθμός αυτός δεν αποτελεί παρά ένα κλάσμα του πραγματικού, αφού σε πολλές χώρες δεν γίνονται διαγνωστικές εξετάσεις παρά μόνο σε ανθρώπους που χρειάζονται νοσηλεία. Από αυτούς τους ασθενείς, τουλάχιστον 375.000 έχουν πλέον αναρρώσει.

Από προχθές μέχρι χθες αναφέρθηκαν 79.512 νέα κρούσματα και 5.441 νέοι θάνατοι.

ΚΙΝΑ

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό των τελευταίων σχεδόν έξι εβδομάδων, που απέδωσε στην αύξηση των ταξιδιωτών που φθάνουν στη χώρα από το εξωτερικό μολυσμένοι, εξέλιξη που υπογραμμίζει πόσο μεγάλη είναι η πρόκληση που συνεχίζει να έχει μπροστά του το Πεκίνο αν θέλει να εξασφαλίσει την αποτροπή του λεγόμενου δεύτερου κύματος εξάπλωσης της πανδημίας.

Ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής καταγράφηκαν 108 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα, από 99 μία ημέρα νωρίτερα. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από την 6η Μαρτίου, όταν είχαν επιβεβαιωθεί 143 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό έφθασε έτσι επισήμως τους 82.160 στην Κίνα.

Ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19 αυξήθηκε κατά 2, στους 3.341.

Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας διευκρίνισε ότι τα 98 από τα κρούσματα ήταν εισαγόμενα, κατά τον όρο που χρησιμοποιεί, ότι δηλαδή πρόκειται για ταξιδιώτες που έφθασαν στη χώρα έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό. Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος που έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα, ενώ ο προηγούμενος υψηλότερος (97) είχε καταγραφεί μία ημέρα νωρίτερα.
Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν μειώθηκε σε 61, από 63 μία ημέρα νωρίτερα.

Αν και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφεται από τις αρχές καθημερινά έχει υποχωρήσει πολύ από την κορύφωση της πανδημίας στην Κίνα τον Φεβρουάριο, βρίσκεται σε σταδιακή άνοδο από την 12η Μαρτίου και μετά, καθώς ο νέος κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως.

Το Πεκίνο ανησυχεί για τον κίνδυνο η αύξηση των ανθρώπων που φθάνουν μολυσμένοι από το εξωτερικό να πυροδοτήσει νέο κύμα εξάπλωσης και να προκαλέσει εκ νέου παράλυση κάθε δραστηριότητας στην Κίνα.

Στη βορειοανατολική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ, που γειτονεύει με τη Ρωσία, εντοπίστηκαν 56 νέα κρούσματα, με τα 49 να είναι ταξιδιώτες προερχόμενοι από τη ρωσική επικράτεια.

Κινεζικές πόλεις στα σύνορα με τη Ρωσία ανακοίνωσαν χθες ότι θα γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι και θα επιβάλλεται καραντίνα στους ταξιδιώτες που φθάνουν από τη χώρα αυτή για 14 ως 28 ημέρες, ενώ θα υποβάλλονται πλέον σε εξετάσεις νουκλεϊνικού οξέος και αντισωμάτων.

ΙΣΡΑΗΛ

Ο πρώην αρχιραβίνος του Ισραήλ Ελιάχου Μπάχσι-Ντορόν πέθανε χθες Κυριακή εξαιτίας των επιπλοκών της μόλυνσής του από τον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσε το νοσοκομείο του Ιερουσαλήμ όπου είχε εισαχθεί και νοσηλευόταν.

Ο ραβίνος Μπάχσι-Ντορόν, 79 ετών, ήταν ο Αρχιραβίνος των σεφαραδιτών εβραίων του Ισραήλ από το 1993 ως το 2003.

Εισήχθη σε νοσοκομείο προ ημερών και καθώς έπασχε από σοβαρές υποκείμενες παθήσεις, η κατάστασή του πήρε πολύ γρήγορα τροπή προς το χειρότερο, εξήγησαν οι θεράποντες ιατροί.

"Οι προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού να τον σώσει δεν ήταν επιτυχείς", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάνοντας λόγο για "τραγική" είδηση.

Ως χθες Κυριακή. στο Ισραήλ καταγράφονταν συνολικά 11.145 κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό και 103 θάνατοι.

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 1.514 νέοι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού το προηγούμενο 24ωρο, με τον αριθμό των θυμάτων να καταγράφει μείωση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καταδεικνύουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων αυτής της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης, καταγράφηκαν 1.920 θάνατοι το Μεγάλο Σάββατο των καθολικών και 2.108 τη Μεγάλη Παρασκευή.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, με 22.020 θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 και πάνω από 550.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Η πολιτεία όπου η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή είναι αυτή της Νέας Υόρκης, που αποτελεί επίκεντρο της πανδημίας με 9.000 νεκρούς, 7.000 στην πόλη της Νέας Υόρκης, την οικονομική πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

"Δεν βλέπουμε μεγάλη μείωση (των κρουσμάτων και των θυμάτων), πρόκειται απλώς για μια σταθεροποίηση", επισήμανε χθες, Κυριακή του Πάσχα για τους καθολικούς, ο Κυβερνήτης της πολιτείας αυτής Άντριου Κουόμο.

ΜΕΞΙΚΟ

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών δημόσιας υγείας του Μεξικού έκαναν λόγο χθες Κυριακή για 23 νέους θανάτους και 442 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, με το σύνολο των θυμάτων να φθάνει τα 296 και το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στους 4.661.

Ωστόσο ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ εκτίμησε ότι στη χώρα ενδέχεται να υπάρχουν στην πραγματικότητα τουλάχιστον 26.500 άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.

Ο Λόπες-Γκατέλ επισήμανε επίσης ότι πολλοί από τους ανθρώπους που μολύνθηκαν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ούτε έχουν διαγνωστεί.

ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ

Οι αρχές παρέλαβαν πάνω από 700 πτώματα μέσα από τα σπίτια τους στη Γουαγιακίλ, την οικονομική πρωτεύουσα του Ισημερινού, όπου τα νοσοκομεία και τα γραφεία κηδειών έχουν ξεχειλίσει ασθενείς και θύματα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε αξιωματούχος χθες Κυριακή.

Τα πτώματα περιμάζεψε από τα σπίτια τους ειδική δύναμη αποτελούμενη από στελέχη της αστυνομίας και του στρατού η οποία συστήθηκε από την κυβέρνηση εν μέσω του χάους που προκαλεί η πανδημία στη Γουαγιακίλ, μεγάλο λιμάνι στις ακτές του Ισημερινού στον Ειρηνικό Ωκεανό.

"Ο αριθμός (των πτωμάτων) που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια από την ειδική δύναμη ξεπέρασε τα 700", δήλωσε ο Χόρχε Γουάτεδ, ο οποίος διευθύνει την ομάδα αυτή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω βιντεοδιάσκεψης από τη Γουαγιακίλ.

Ο Γουάτεδ δεν διευκρίνισε τα αίτια των θανάτων, που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί στη Γουαγιακίλ εξαιτίας της πανδημίας. Με βάση τον επίσημο εθνικό απολογισμό, στον Ισημερινό καταγράφονται περί τα 7.500 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 333 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο κορονοϊός, αφότου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα, την 29η Φεβρουαρίου.

Στην επαρχία Γουάγιας συγκεντρώνεται το 72% των κρουσμάτων. Στη Γουαγιακίλ, την πρωτεύουσά της, οι ασθενείς ανέρχονται σε 4.000.

Ο Γουάτεδ είχε πει πριν από δύο εβδομάδες ότι "οι ειδικοί (...) δυστυχώς εκτιμούν ότι οι θάνατοι" εξαιτίας της πανδημίας "θα φθάσουν τους επόμενους μήνες τους 2.500 ως 3.500 μόνο στην επαρχία Γουάγιας".

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο ανακοίνωσε χθες Κυριακή μέσω Twitter ότι αποφάσισε να μειωθούν στο μισό ο δικός του μισθός και αυτοί άλλων κρατικών λειτουργών στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που προκαλεί στη χώρα η πανδημία και η πτώση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

ΧΙΛΗ

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες, Κυριακή του Πάσχα για τους καθολικούς, ότι κατέγραψε το προηγούμενο εικοσιτετράωρο επτά νέους θανάτους και άλλα 286 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό.

Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 έφθασε έτσι τους 80 στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 ανήλθαν σε 7.213, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Από τους ανθρώπους που προσβλήθηκαν οι 2.059 έχουν αναρρώσει.

Από τα θύματα, τουλάχιστον έξι είχαν "υποκείμενες παθήσεις", διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας στο Σαντιάγο.

Οι άνθρωποι που ανέρρωσαν σύντομα θα δικαιούνται να λάβουν μια κάρτα που θα τους εξαιρεί από τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, ανέφερε το υπουργείο.

Η κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα παράλληλα σχεδιάζει να αποκτήσει απόθεμα 3.315 συσκευών μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής ασθενών. Στα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν σήμερα 553 τέτοιες συσκευές.

ΓΚΑΝΑ

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στην Γκάνα αυξήθηκαν κατά 158 και ανέρχονται πλέον σε 566, ανακοίνωσε το εθνικό σύστημα υγείας το βράδυ της Κυριακής.

Οι υγειονομικές αρχές απέδωσαν την ξαφνική άνοδο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην αλλαγή του τρόπου που ιχνηλατούν τις επαφές των ασθενών και διενεργούν διαγωνιστικές εξετάσεις.

Μέχρι σήμερα οι αρχές της Γκάνας έχουν εξετάσει 37.954 ανθρώπους, εκ των οποίων 566 επιβεβαιώθηκε ότι έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με το εθνικό σύστημα υγείας της αφρικανικής χώρας.

Οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 στην Γκάνα μέχρι σήμερα ανέρχονται σε οκτώ. Τέσσερις ασθενείς ανέρρωσαν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top