ΔΙΕΘΝΗ

Στο μισό έπεσαν οι παράνομες διελεύσεις των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ τον Μάρτιο

Στο μισό έπεσαν οι παράνομες διελεύσεις των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ τον Μάρτιο

O αριθμός των ανιχνεύσεων παράνομων συνoριακών διελεύσεων στα κύρια μεταναστευτικά δρομολόγια της Ευρώπης μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ το Μάρτιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (4 650 διελεύσεις), σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Frontext, η υπηρεσία φύλαξης των συνόρων της ΕΕ.

Ο συνολικός αριθμός των παράνομων διελεύσεων για το πρώτο τρίμηνο ανήλθε σε 24.500, αύξηση 26% από την ίδια περίοδο του 2019.
 
Αναλυτικά, η μεταναστευτική διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου αντιστοιχούσε στις μισές ανιχνεύσεις παράνομων διελεύσεων των συνόρων στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα. Ο αριθμός των μεταναστών που πήραν αυτό το μονοπάτι στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 38% από τον Φεβρουάριο σε περίπου 2 300 (χωρίς να περιλαμβάνονται  στοιχεία για την Κύπρο), παρά την αύξηση των ανιχνεύσεων στις αρχές του μήνα.

Η Frontex, για αυτό ακριβώς το λόγο ανέπτυξε 620 αξιωματικούς κατά μήκος των ελληνικών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων. Σε αυτά περιλαμβάνονται αξιωματικοί που παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη στην Ελλάδα με τη μορφή επιχειρήσεων ταχείας επέμβασης στα σύνορα που ξεκίνησαν στα μέσα Μαρτίου στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.
Τους πρώτους τρεις μήνες του 2020, εντοπίστηκαν πάνω από 10.300 παράνομες συνοριακές διαβάσεις σε αυτή τη διαδρομή, ή 5% περισσότερο από ό, τι πριν από ένα χρόνο.

Οι Αφγανοί ήταν η κορυφαία ιθαγένεια που εντοπίστηκε σε αυτήν τη διαδρομή, αντιπροσωπεύοντας περισσότερους από έναν στους τρεις παράτυπους μετανάστες που εντοπίστηκαν, ακολουθούμενοι από Σύριους και Τούρκους υπηκόους.

Επιπλέον, ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που διέσχισαν την Κεντρική Μεσόγειο τον Μάρτιο μειώθηκε κατά 88% από τον προηγούμενο μήνα σε 200. Το σύνολο για το πρώτο τρίμηνο έφτασε τους 3 600, τέσσερις  φορές πάνω σε σύγκριση με τους πρώτους τρεις μήνες του 2019.

Οι τρεις κορυφαίες εθνικότητες που εντοπίστηκαν σε αυτήν τη διαδρομή ήταν υπήκοοι του Μπαγκλαντές, του Σουδάν και της Σομαλίας.

Ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ευρώπη μέσω της διαδρομής της Δυτικής Μεσογείου το Μάρτιο μειώθηκε κατά σχεδόν τα δύο τρίτα από τον Φεβρουάριο σε μόλις 450. Το πρώτο τρίμηνο, το σύνολο ανήλθε σε λίγο πάνω από 2.800, ή το μισό του προηγούμενου έτους.

Οι Αλγερινοί και οι Μαροκινοί αντιπροσώπευαν τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή το πρώτο τρίμηνο.

Σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια, υπήρξαν περισσότερες από 1 100 ανιχνεύσεις παράνομων διαβάσεων συνόρων σε αυτή τη διαδρομή τον Μάρτιο, μειωμένες κατά 45% από τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, τους πρώτους τρεις μήνες, ο αριθμός των παράνομων συνοριακών διαβάσεων διπλασιάστηκε από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους σε πάνω από 5.700.

Οι υπήκοοι της Συρίας και του Αφγανιστάν αντιπροσώπευαν τους περισσότερους μετανάστες που εντοπίστηκαν σε αυτήν τη διαδρομή.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Πτώμα στη Σωτήρα: Πιθανόν το πρόσωπο να βρισκόταν σε βάρκα με μετανάστες - Τα σενάρια που μελετούν οι ανακριτές

Η Τόνια Σωτηροπούλου μας γνωρίζει τη μαμά της - Δείτε φωτογραφία



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε σήμερα (23/04) γύρω στις 12:30 το μεσημέρι στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top