ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποιημένος από την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας ο Υπ. Οικονομικών

Ικανοποιημένος από την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας ο Υπ. Οικονομικών

Πολύ σημαντική εξέλιξη χαρακτηρίζει την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται, ο κύριος Γεωργιάδης έκρινε ότι η σημερινή ψήφιση του νομοσχεδίου θα έχει άμεσο  και έμμεσο όφελος για την κυπριακή οικονομία.

«Το άμεσο σχετίζεται πλέον με τη δημιουργία ενός  βελτιωμένου νομοθετικού πλαισίου το οποίο θα ενθαρρύνει τις βιώσιμες αναδιαρθρώσεις προσφέροντας προστασία και διευκόλυνση εκεί που πρέπει, αλλά και μέτρα συμμόρφωσης εκεί που επιβάλλεται», είπε στο πλαίσιο συνέντευξης στο ΚΥΠΕ.

Σε σχέση με τα έμμεσα οφέλη, που χαρακτήρισε εξίσου σημαντικά, είπε πως  σχετίζονται με την προοπτική της συμμετοχής της Κύπρου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και την αποκατάσταση της χρηματοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο από τους θεσμούς όσο – κυρίως – κι από τις αγορές. «Συνεπώς, αποτελεί ένα σημαντικό εκσυγχρονιστικό βήμα, το οποίο παράλληλα επιτρέπει την διευκόλυνση της πορείας ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την επίσπευση του χρονοδιαγράμματος για προετοιμασία σ’ ένα μήνα από την Κυβέρνηση του νόμου για τα ακίνητα που είναι υποθηκευμένα από developers, είπε πως «θα πρέπει να προσδιοριστεί μία λογική και αξιόπιστη ρύθμιση, για ένα κατά τα άλλα περίπλοκο ζήτημα».

Σε σχέση με τα επόμενα βήμα, μετά την ψήφιση του πλαισίου, ανέφερε ότι το σημαντικό είναι ότι δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις για συνέχιση της διαδικασίας αξιολόγησης. «Εκτιμώ ότι στις αμέσως επόμενες μέρες θα διευθετηθεί η κάθοδος των κλιμακίων για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μπροστά μας έχουμε την ευκαιρία και την πρόκληση, συνεργαζόμενοι με τους θεσμούς να χαράξουμε μια στρατηγική ολοκλήρωσης του μνημονιακού προγράμματος, μέσα στους επόμενους μήνες».

Πρόθεση της Κυβέρνησης, συμπλήρωσε, είναι στο πλαίσιο της προώθησης της ολοκλήρωσης στους επόμενους λίγους μήνες του κυπριακού προγράμματος, να προωθηθούν κάποιες σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες σχετίζονται με την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, του τομέα της υγείας και με την προώθηση συγκεκριμένων αποκρατικοποιήσεων.

Παρότι ο κ. Γεωργιάδης δεν είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αξιωματούχους του ΔΝΤ μετά την ψήφιση από τη Βουλή του πλαισίου αφερεγγυότητας, διαπίστωσε την ύπαρξη προσδοκίας πως αυτό το ζήτημα θα είχε ρυθμιστεί, ώστε ανεμπόδιστα να ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες το κυπριακό πρόγραμμα και να διευκολυνθεί η πορεία ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας.
«Υπήρχε από τη μια ξεκάθαρη ικανοποίηση και θετικό αντίκρισμα των προσπαθειών και της προόδου της Κύπρου, για σταθεροποίηση, εξυγίανση και μεταρρύθμιση της κυπριακής οικονομίας. Εξελίξεις όπως η πρόσφατη της άρσης όλων των περιοριστικών μέτρων έχουν καταγραφεί με ιδιαίτερα θετικό τρόπο από όλους, θεωρώντας ότι η κίνηση αυτή αποτελούσε μια χειροπιαστή επιβεβαίωση της σταθεροποίησης, αλλά και των προοπτικών πλέον της κυπριακής οικονομίας» σημείωσε.

Ο Υπουργός Οικονομικών επισήμανε ταυτόχρονα ότι η σημερινή εξέλιξη συμβάλλει στην εδραίωση αυτής της θετικής εικόνας για την Κύπρο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top