ΔΙΕΘΝΗ

Η ανθρωπότητα συνεχίζει να μετρά θύματα στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Η ανθρωπότητα συνεχίζει να μετρά θύματα στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Η ανθρωπότητα συνεχίζει να καταμετρά θύματα στη μάχη ενάντια στον νέο κορωνοϊό με κάποιες χώρες να φαίνεται να κερδίζουν έδαφος στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσής του και άλλες να καταγράφουν περισσότερους νεκρούς και προσβληθέντες από τον ιό.

 
Κίνα
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Σάββατο της αναφέρθηκαν δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα. Το ένα από τα δύο κρούσματα ήταν "εισαγόμενο", κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που φθάνουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό έχοντας μολυνθεί, ενώ το δεύτερο κρούσμα εντοπίστηκε στην επαρχία Σανσί.
 
Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος, ενώ δεν εντοπίστηκαν ύποπτα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα χθες, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας.
 
Συνολικά 28 ασθενείς έλαβαν εξιτήρια, ενώ οι ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μειώθηκαν κατά 3 στους 34. Ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 ανερχόταν σε 82.877 και ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19 σε 4.633, στην Κίνα, πάντα σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των υγειονομικών αρχών της ασιατικής χώρας

Στα 520 τα κρούσματα συνολικά στα Παλαιστινιακά Εδάφη
Τρία νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό επιβεβαιώθηκαν στην Παλαιστίνη, ανακοίνωσε χθες Σάββατο η υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, με το σύνολο των κρουσμάτων να ανέρχεται πλέον σε 520. Τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, διευκρίνισε η Μάι αλ Κάιλα. Κατά την ίδια, έχουν αναρρώσει 103 ασθενείς: 44 στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, 12 στη Λωρίδα της Γάζας και 47 στη Δυτική Οχθη.
 
Η υπουργός Υγείας ανέφερε ότι 400 Παλαιστίνιοι θα επαναπατριστούν μέσω των συνόρων με την Ιορδανία, όπου οι αρχές θα τους υποβάλλουν σε διαγνωστικά τεστ. Ακόμη και στις περιπτώσεις που οι εξετάσεις έχουν αρνητικό αποτέλεσμα, θα τους ζητηθεί να μείνουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με την Κάιλα, έχουν γίνει 33.800 διαγνωστικά τεστ. Περίπου 15.000 Παλαιστίνιοι βρίσκονται σε καραντίνα σε διάφορες περιοχές των κατεχόμενων εδαφών, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ισημερινός: 308 θάνατοι, 1.128 κρούσματα σε ένα 24ωρο
Ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στον Ισημερινό αυξήθηκε κατά 308 το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, στους 1.371, ενώ επιβεβαιώθηκαν 1.128 νέα κρούσματα μόλυνσης που ανέβασαν το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί σε 27.464 στη χώρα των Ανδεων, ανακοίνωσε το υπουργείο Δημόσιας Υγείας χθες Σάββατο.
 
Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών του Ισημερινού Μαρία Πάουλα Ρόμο, ως χθες είχαν γίνει 73.929 διαγνωστικά τεστ. Η Ρόμο διευκρίνισε ότι 2.132 ασθενείς έχουν ιαθεί. Η πανδημία έχει εξαπλωθεί πολύ στις έξι από τις εικοσιτέσσερις επαρχίες του Ισημερινού, πάντως αυτή που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα είναι η Γουάγιας, όπου καταμετρώνται το 62% των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί σε εθνικό επίπεδο και 665 θάνατοι, κατά τα επίσημα στοιχεία.
 
Οι κάτοικοι στην πρωτεύουσα της επαρχίας, τη Γουαγιακίλ, έζησαν δραματικές καταστάσεις τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα νοσοκομεία υπέστησαν κορεσμό και πτώματα αφέθηκαν σε σπίτια και δρόμους για ημέρες κι εβδομάδες. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στον Ισημερινό ενδέχεται να είναι πολύ υποτιμημένος. Οι αρχές αναγνωρίζουν πως τουλάχιστον άλλοι 1.357 θάνατοι "πιθανόν" οφείλονταν σε αυτή, αλλά δεν έγιναν εξετάσεις ώστε να μπορέσουν να εξακριβωθούν τα αίτιά τους.
Γερμανία74 θάνατοι, 793 κρούσματα
Αλλοι 74 άνθρωποι υπέκυψαν στην COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός, το προηγούμενο εικοσιτετράωρο στη Γερμανία, με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει έτσι τα 6.649, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει καθημερινά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut, το οποίο είναι ειδικευμένο στις μολυσματικές ασθένειες.
 
Ο ημερήσιος απολογισμός καταγράφει μείωση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα: οι θάνατοι που ανακοινώθηκαν ανέρχονταν σε 94 χθες Σάββατο και σε 193 προχθές Παρασκευή. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη χώρα αυξήθηκαν κατά 793 σε 162.496, κατά τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Ο αριθμός τους είναι επίσης χαμηλότερος από αυτόν της προηγουμένης (945) και υποδιπλάσιος από αυτόν της Παρασκευής (1.639).

Η Αυστραλία αντιμέτωπη με εστίες της επιδημίας
Η πολιτεία της Βικτόριας στην Αυστραλία κατέγραψε σήμερα τη μεγαλύτερη αύξηση στα νέα κρούσματα εδώ και εβδομάδες ενώ η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας βρέθηκε αντιμέτωπη με νέα εστία σε γηροκομείο, την ώρα που κάποιες περιοχές της χώρας αρχίζουν να χαλαρώνουν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Σήμερα στη Βικτόρια καταγράφηκαν 13 νέα κρούσματα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας, με τα έξι από αυτά να σχετίζονται με μια εστία μόλυνσης σε μονάδα επεξεργασίας κρέατος στη Μελβούρνη.
 
Στη Νέα Νότια Ουαλία αναφέρθηκαν τέσσερα νέα κρούσματα, δύο στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Newmarch στο Σίδνεϊ, όπου πάνω από 60 άνθρωποι έχει διαγνωστεί πως έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και 14 έχουν πεθάνει. Η Αυστραλία και η γειτονική Νέα Ζηλανδία, που έχουν κλείσει τα σύνορά τους και έχουν επιβάλει lockdown και άλλους αυστηρούς περιορισμούς, επαινούνται διότι έχουν ανακόψει την εξάπλωση της COVID-19, όμως τα μέτρα που έχουν εφαρμόσει αναμένεται να βυθίσουν τις οικονομίες τους σε ύφεση.
 
Η ως τώρα επιτυχημένη πορεία της Αυστραλίας στη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό έχει οδηγήσει κάποιες πολιτείες και εδάφη να επιτρέψουν περισσότερες υπαίθριες δραστηριότητες και δημόσιες συναθροίσεις νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό. Πολλά εθνικά πάρκα άνοιξαν ξανά στην πολιτεία Κουίνσλαντ και επετράπη στον κόσμο να κάνει πικνίκ. Στη Νέα Νότια Ουαλία επιτρέπεται η επίσκεψη σε σπίτια φίλων ή γειτόνων, όχι όμως κατά ομάδες μεγαλύτερες των δύο ατόμων, ενώ από το επόμενο Σαββατοκύριακο, για πρώτη φορά έπειτα από έξι εβδομάδες, οι μεσίτες θα μπορούν να παρουσιάζουν και πάλι ακίνητα σε πελάτες.
 
Η χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο, είναι σταδιακή και έχει διαφορές από πολιτεία σε πολιτεία.Εως αργά χθες η Αυστραλία είχε 6.783 επιβεβαιωμένα κρούσματα και θρηνούσε 94 θανάτους, σύμφωνα με τις αρχές. Η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε δύο νέα κρούσματα σήμερα, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται σε 1.136, ενώ 32 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
 
 Η κυβέρνηση της Αυστραλίας, που την Παρασκευή θα συζητήσει τη χαλάρωση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ελπίζει ότι η εφαρμογή ιχνηλάτησης του κορονοϊού, η οποία παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα και η χρήση της είναι προαιρετική, θα συμβάλλει στην καλύτερη λήψη αποφάσεων. Ως χθες, 4 εκατ. Αυστραλοί είχαν εγκαταστήσει την εφαρμογή COVIDSafe, ανέφερε το υπουργείο Υγείας. Ο αριθμός αντιστοιχεί στο 16% του πληθυσμού των 25 εκατ. ανθρώπων της χώρας, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον στόχο της κυβέρνησης (40%).

Βραζιλία: 421 θάνατοι, 4.970 κρούσματα σε 24 ώρες
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι το τελευταίο 24ωρο άλλοι 421 άνθρωποι υπέκυψαν στην COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής να φθάνει έτσι τους 6.750. Η αύξηση των θανάτων ήταν 6,7% ποσοστιαία.
 
Παράλληλα, καταγράφηκαν άλλα 4.970 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει έτσι τους 95.559. Τα νέα κρούσματα σημείωσαν αύξηση 5,4% από την προηγουμένη.

Μεξικό: 89 θάνατοι, 1.349 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε άλλους 89 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας να ανέρχεται έτσι σε 2.061 στη χώρα. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 1.349 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται πλέον σε 22.088.
 
Ο επικεφαλής της μεξικανικής υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή Ρικάρδο Σέφιλντ ανακοίνωσε χθες μέσω Twitter ότι έχει μολυνθεί. Εγινε έτσι ο δεύτερος υψηλόβαθμος δημόσιος λειτουργός που είναι γνωστό ότι προσβλήθηκε.
 
Παναμάς: 197 θάνατοι, 7.090 κρούσματα συνολικά
Το υπουργείο Υγείας του Παναμά ανακοίνωσε χθες ότι κατέγραψε 370 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το τελευταίο 24ωρο, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνει έτσι τους 7.090 στη χώρα της κεντρικής Αμερικής - εξ αυτών, έχουν υποκύψει στην COVID-19 οι 197 -, αποδίδοντας πάντως εν μέρει την αύξηση στη διεύρυνση των διαγνωστικών εξετάσεων. Ο Λουίς Σούκρε, υφυπουργός Υγείας του Παναμά, σημείωσε πως περίπου το ένα τέταρτο των διαγνωστικών εξετάσεων που έγιναν είχε θετικό αποτέλεσμα στη χώρα, που θεωρείται ένα από τα πλέον πολυάσχολα διαμετακομιστικά κέντρα στη Νότια Αμερική. "Αυτό μας λέει πως δεν επιτυγχάνουμε τους στόχους που είχαμε θέσει σε αυτή τη φάση", τόνισε ο υφυπουργός σε δημοσιογράφους, χωρίς να διευκρινίσει εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε τροποποιήσεις των αυστηρών μέτρων που εφαρμόζει.

Υεμένη: Τρία νέα κρούσματα κορονοϊού στην εμπόλεμη χώρα
 
Η Υεμένη κατέγραψε τρία νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, δύο στο κντεν και ένα στην επαρχία Τάιζ, έγινε σήμερα γνωστό από την επιτροπή έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό, που ανέβασε τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην εμπόλεμη χώρα στα 10 με 2 θανάτους.
 
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκφράζει φόβους ότι ο νέος κορωνοϊός διασπείρεται απαρατήρητος μεταξύ του υποσιτισμένου πληθυσμού, σε μια χώρα με ανεπαρκείς δυνατότητες διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ. Ο ιός έχει εντοπιστεί σε τρεις επαρχίες στην Υεμένη.
 
Το νέο κρούσμα στο Τάιζ συνδέεται με το πρώτο κρούσμα στη νοτιοδυτική επαρχία, το οποίο ανακοινώθηκε χθες, επισημαίνουν οι αρχές σε μήνυμά τους στο Twitter. Ο κυβερνήτης της Τάιζ ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει τα σύνορα της επαρχίας για δύο εβδομάδες, με εξαίρεση την προμήθεια τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, προκειμένου να αποτρέψει τη διασπορά του ιού.
 
Η Υεμένη κατέγραψε το πρώτο κρούσμα COVID-19 στην επαρχία Χαντραμούτ, στο νότιο τμήμα, τη 10η Απριλίου. Την Τετάρτη, ανακοίνωσε πέντε κρούσματα στο Αντεν και δύο θανάτους.

Γαλλία: 166 νέοι θάνατοι
Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν νικημένοι από τον νέο κορωνοϊό στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 166 και ανέρχεται πλέον σε 24.760 σήμερα, ενώ οι νοσηλείες στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής θεραπείας συνεχίζουν να καταγράφουν πτώση, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.
 
Ο σημερινός απολογισμός των νεκρών είναι χαμηλότερος από τον χθεσινό, όπου είχαν καταγραφεί 218 νέοι θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με την COVID-19 μειώθηκε σε 25.827 από 25.887 χθες και ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ κατέγραψε πτώση και ανέρχεται σε 3.827 από 3.878.

 

 ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top