ΚΟΣΜΟΣ

Σκληρό τελεσίγραφο από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα – «Αν αποφυλακιστεί ο Ξηρός μην υπολογίζετε στη βοήθειά μας»

Σκληρό τελεσίγραφο από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα –  «Αν αποφυλακιστεί ο Ξηρός μην υπολογίζετε στη βοήθειά μας»

Σκληρό τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση να μην ολοκληρώσει τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου που θα επιτρέψει στον Σάββα Ξηρό να εκτίσει «κατ' οίκον» το υπόλοιπο της ποινής του, απέστειλε με δήλωσή του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς.

Μαλιστα, ο διπλωματικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα ερωτηθείς αν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απελευθερωθεί ο Σάββας Ξηρός θα μπορούσε να επηρεάσει την στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης απάντησε: «Ευχόμαστε στην Ελλάδα τα πράγματα να πάνε καλά. Θέλουμε η Ελλάδα να ξεπεράσει τα προβλήματα και να εξέλθει από την κρίση δυνατότερη και σταθερή. Δεν μπορούμε απλώς να αγνοήσουμε θέματα σαν αυτό και δεν μπορεί κάποιος να περιμένει ότι θα τα αγνοήσουμε» συνδέοντας εμμέσως την απόφαση για απελευθέρωση του καταδικασθέντος για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη με την στάση της Ουάσιγκτον έναντι της Αθήνας στα θέματα της οικονομίας.

«Επαναλαμβάνω το συμπέρασμα, οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και άλλοι εγκληματίες που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα πρέπει να εκτίσουν τις ποινές τους όπως έχει αποφασιστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη» τόνισε ο κ. Πιρς και προειδοποίησε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο: «Αν ο Σάββας Ξηρός -ή κάποιος άλλος με το αίμα Αμερικανών διπλωματών και των μελών της αποστολής των ΗΠΑ στα χέρια του- φύγει από τη φυλακή, τότε θα πρόκειται για ξεκάθαρα μία μη φιλική πράξη».

 

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα προέβη αιφνιδιαστικά σε δήλωση προς τα μέσα ενημέρωσης, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης και προβλέπει, «φωτογραφικά», την αποφυλάκιση του καταδικασμένου για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, Σάββα Ξηρού.

Ξεκαθαρίζοντας τη θέση των ΗΠΑ, ο κ. Πιρς δήλωσε ότι, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει στο νομοσχέδιο για την αποφυλάκιση Ξηρού (σ.σ. έκανε χαρακτηριστικά λόγο για ανθρώπους που «έχουν βάψει τα χέρια τους με το αίμα μελών της αμερικανικής αποστολής στην Ελλάδα»), αυτό θα θεωρηθεί «μη φιλική πράξη» από την κυβέρνηση της Ουάσινγκτον.

«Φοβόμαστε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση τρομοκρατών και άλλων κακοποιών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι βίαιοι τρομοκράτες και κακοποιοί και ανήκουν στη φυλακή, όχι στην ασφάλεια του σπιτιού τους. Είναι σοβαρό ζήτημα ασφάλειας, όχι ανθρωπιστικό θέμα» είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής, σχολιάζοντας τα περί απελευθέρωσης του Ξηρού, ο οποίος εν συνεχεία θα τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.

«Οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και δολοφόνοι πρέπει να εκτίσουν το σύνολο της ποινής τους στη φυλακή, όχι στην ασφάλεια των σπιτιών τους, περιστοιχισμένοι από τους φίλους, τις οικογένειες και τους συνεργάτες τους» σχολίασε.

Και συμπλήρωσε: «Η απελευθέρωση αυτών των δολοφόνων από τη φυλακή βεβηλώνει τη μνήμη αυτών που έχουν σκοτώσει και παραβιάζει τα δικαιώματα των οικογενειών των θυμάτων». 

Ακόμη, αποκάλυψε ότι για την υπόθεση αυτή υπήρξε διάβημα από την πρεσβεία των ΗΠΑ στον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, στις 2 Απριλίου, ενώ την περασμένη εβδομάδα υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Η δήλωση Πιρς

Στέκομαι μπροστά στο μνημείο για τους εργαζόμενους της αμερικανικής αποστολής που έδωσαν τη ζωή τους υπηρετώντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο Ρίτσαρντ Γουέλς, ο πλοίαρχος Τζορτζ Τσάντες, ο Νικόλαος Βελούτσος, ο πλοίαρχος Γουίλιαμ Νορντίν και ο λοχίας Ρόναλντ Στιούαρτ δολοφονήθηκαν από τρομοκράτες της 17ης Νοέμβρη.

Σήμερα, εκφράζω τη βαθιά ανησυχία μου για το νομοθέτημα, που πρόκειται να ψηφιστεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο απόψε, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόωρη απελευθέρωση αυτών των τρομοκρατών και άλλων εγκληματιών που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα κατά των Ελλήνων, Αμερικανών και ανθρώπων άλλων εθνικοτήτων.

Μέχρι σήμερα, η αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης έχει περιοριστεί σε επίσημες επαφές, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική απάντηση σε κάποιες από τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί ιδιωτικά σχετικά με συγκεκριμένες πτυχές αυτού του νομοθετήματος.

Εξέφρασα τις ανησυχίες αυτές απευθείας στο υπουργείο της Δικαιοσύνης στις 2 Απριλίου. Επισήμανα ανάμεσα σε άλλα σημεία ότι, αν ο Σάββας Ξηρός απελευθερωνόταν πριν εκτίσει την ποινή του, όπως ορίστηκε από το ελληνικό σύστημα Δικαιοσύνης, θα ήταν αντίθετη στη μνήμη των Αμερικανών διπλωματών που σκοτώθηκαν και τις οικογένειές τους. Δεν θα μπορούσαμε να το κατανοήσουμε.

Ο υπουργός Κέρι εξέφρασε τις ανησυχίες μας άμεσα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Το ζήτημα δεν είναι η μεταρρύθμιση για τη φυλακή, ή το υπεράριθμο των φυλακών ή η παροχή ιατρικής βοήθειας, ή η βελτίωση των συνθηκών. Όλα αυτά είναι σημαντικά.

Το ζήτημα είναι ότι οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και δολοφόνοι -άνθρωποι που έχουν διαπράξει τρομερά και ειδεχθή εγκλήματα- θα έπρεπε να εκτίσουν πλήρως την ποινή τους στη φυλακή. Όχι από την άνεση των κατοικιών τους, με τους φίλους, την οικογένεια και τους συνεργάτες τους. Η απελευθέρωση αυτών των δολοφόνων από τη φυλακή ατιμάζει τη μνήμη όσων έχουν σκοτωθεί και παραβιάζει τα δικαιώματα των μελών της οικογένειας όσων οι ζωές καταστράφηκαν.

Επαναλαμβάνω το συμπέρασμα, οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και άλλοι εγκληματίες που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα πρέπει να εκτίσουν τις ποινές τους όπως έχει αποφασιστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Αν ο Σάββας Ξηρός -ή κάποιος άλλος με το αίμα Αμερικανών διπλωματών και των μελών της αποστολής των ΗΠΑ στα χέρια του- φύγει από τη φυλακή, τότε θα πρόκειται για ξεκάθαρα μία μη φιλική πράξη.

Μήνυμα της Αθήνας στις ΗΠΑ

Νωρίτερα, στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας αναφέρθηκε στο θέμα της τρομοκρατίας αποστέλλοντας μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή ανακοίνωση του State Department με την οποία το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην υλοποιήσει το σχέδιο για απελευθέρωση και κατ' οίκον περιορισμού του Σάββα Ξηρού με το αιτιολογικό ότι έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας είπε ότι δεν έχει διαβάσει την ανακοίνωση του State Department και πρόσθεσε: Εμείς έχουμε μεγαλύτερη έγνοια απ' ότι έχουν αυτοί (σσ. εννοώντας τους Αμερικανούς) για το συγκεκριμένο θέμα.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο δίδεται η ευκαιρία σε δύο βαρυποινίτες, (ο ένας εκ των οποίων είναι ο καταδικασθείς για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη Σάββας Ξηρός), ο ίδιος παράγοντας σημείωσε: Η δημοκρατία δεν πρέπει να εκδικείται. Η δημοκρατία πρέπει να είναι γενναιόδωρη. Μάλιστα, το ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος πρόσθεσε απαντώντας στις αιτιάσεις της Ουάσιγκτον ότι οι τρομοκράτες που θα απελευθερωθούν -ακόμη κι αν μείνουν σε κατ'οίκον περιορισμό- θα μπορούν να επαναλάβουν τα τρομοκρατικά τους σχέδια: Σύμφωνα με αυτά που είναι γνωστά για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές, πιο εύκολα ελέγχεις κάποιον που θα μπορούσε να γίνει καθοδηγητής με βραχιολάκι στο σπίτι παρά μέσα στη φυλακή.

Εμείς έχουμε δύο φορές ευαισθησία στα εγκλήματα των τρομοκρατών γιατί σε βάθος χρόνου τα χρεώνουν στο όνομα της αριστεράς, είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με ανώτατα στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και τον Γιάννη Πανούση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Στην δημοσιότητα το όνομα και τα στοιχεία της άτυχης 77χρονης που παρασύρθηκε από όχημα στη Λευκωσία - Ζητά την βοήθεια του κοινού η Αστυνομία

Απίστευτο κι όμως κυπριακό: Μερίδα περιπτέρων πουλά προϊόντα κάνναβης - Δείτε φωτογραφίες

Αυξημένο το επίδομα Τέκνου φέτος - Πότε θα καταβληθεί το επίδομα Πολύτεκνης Μάνας - Όλες οι πληροφορίες

Τελικός Κυπέλλου: Αυτά είναι τα μέτρα ασφαλείας για το Ομόνοια - Πάφος

Μαζικά απειλητικά email σε σχολεία: Ζητήθηκε συνδρομή της Interpol και Europol - Οι ενέργειες που γίνονται



Καταχωρήθηκε η ένσταση Οδυσσέα στην παύση του – 72 σελίδες το έγγραφο

Καταχωρήθηκε η ένσταση Οδυσσέα στην παύση του – 72 σελίδες το έγγραφο

Καταχωρήθηκε σήμερα Παρασκευή 17/5 γύρω στις 11 το πρωί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου η ένσταση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, κατά της αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, για παύση του πρώτου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top