ΔΙΕΘΝΗ

ΤΡΑΜΠ: Να μεταφερθεί στις ΗΠΑ ολόκληρη η παραγωγή των αεροσκαφών F-35 - ‘Να εκδιωχθεί η Τουρκία από το πρόγραμμα’

ΤΡΑΜΠ: Να μεταφερθεί στις ΗΠΑ ολόκληρη η παραγωγή των αεροσκαφών F-35 - ‘Να εκδιωχθεί η Τουρκία από το πρόγραμμα’

Να μεταφερθεί στις ΗΠΑ ολόκληρη η αλυσίδα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, θέλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπως δήλωσε σε συνέντευξη στη δημοσιογράφο Μαρία Μπαρτιρόμο του τηλεοπτικού δικτύου FOX.

Η συνέντευξη έλαβε χώρα λίγο πριν ο Αμερικανός πρόεδρος αναχωρήσει για την Πενσυλβάνια, μια πολιτεία με αρκετούς βιομηχανικούς εργάτες, που θα είναι πολύτιμη στις εκλογές του Νοεμβρίου. Έτσι το μήνυμα που έστειλε ήταν η επιστροφή θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Όταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο για την Κίνα και την παραγωγή του 70% των φαρμάκων που καταναλώνονται στις ΗΠΑ εκεί, ο Αμερικανός πρόεδρος αντί της Κίνας αναφέρθηκε στην παραγωγή τμημάτων του μαχητικού F-35 στην Τουρκία.

«Μπορώ να σας πω εκατοντάδες ιστορίες για την ηλιθιότητα που έχω δει. Για παράδειγμα, κατασκευάζουμε ένα μαχητικό τζετ, που συμβαίνει να είναι το F-35. Είναι ένα υπέροχο τζετ. Και κατασκευάζουμε εξαρτήματα για αυτό το τζετ σε όλο τον κόσμο. Τα φτιάχνουμε στην Τουρκία, τα φτιάχνουμε εδώ κι εκεί. Επειδή ο Πρόεδρος Ομπάμα και άλλοι - δεν κατηγορώ μόνο αυτόν, πίστευαν ότι ήταν υπέροχο. Το ζήτημα είναι ότι εάν έχουμε πρόβλημα με τη χώρα, δεν μπορούμε να κάνουμε το τζετ. Παίρνουμε εξαρτήματα από όλο τον κόσμο. Είναι τρελό. Πρέπει να κατασκευάζουμε τα πάντα στις ΗΠΑ».

Όταν ο πρόεδρος Τραμπ ρωτήθηκε αν θα το κάνουν, απάντησε καταφατικά.

«Ναι, το κάνουν επειδή αλλάζω όλες αυτές τις πολιτικές. Κοιτάξτε, ότι φτιάχνουμε F-35 είναι πολύ σημαντικό, το καλύτερο μαχητικό στον κόσμο, όπου το κύριο σώμα του κατασκευάζεται στην Τουρκία. Τι συμβαίνει λοιπόν; Έχουμε καλή σχέση με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Τι θα συμβεί αν δεν έχουμε ... μαζί μου. Πρόκειται να πουν, δεν πρόκειται να σας δώσουμε αυτό; Οπότε πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου αντισυνταγματάρχης Μάικ Άντριους, δήλωσε στο περιοδικό Defense News σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ότι «το υπουργείο παραμένει πλήρως αφοσιωμένο στο πρόγραμμα F-35 και διατηρεί ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με τις μοναδικές, απαράμιλλες δυνατότητες της 5ης γενιάς. Θα συνεχίσουμε να μειώνουμε δραστικά το κόστος του F-35, ενθαρρύνοντας με κίνητρα τη Βιομηχανία να ανταποκριθεί στην απαιτούμενη απόδοση και να προσφέρουμε προηγμένες δυνατότητες στα μαχητικά μας με την καλύτερη τιμή για τους φορολογούμενους μας».

Το περιοδικό παράλληλα προχώρησε σε επαλήθευση όσων δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ, τονίζοντας πρώτα και κύρια ότι το Πεντάγωνο εδώ και κάποιο διάστημα έχει σε εξέλιξη μία διαδικασία απομάκρυνσης της Τουρκίας από την παραγωγή του μαχητικού.

«Ο ισχυρισμός του Τραμπ ότι η Τουρκία μπορεί να αρνηθεί στις ΗΠΑ τμήματα του F-35 δεν αντικατοπτρίζει το παρόν στάτους κβο, καθώς το Πεντάγωνο εργάζεται για να εκδιώξει την Τουρκία από το πρόγραμμα», σημειώνει.

Σημειώνει ότι η Τουρκία κατασκευάζει περίπου 1.000 τμήματα του αεροσκάφους, όμως η δήλωση Τραμπ ότι η όλη άτρακτος κατασκευάζεται στην Τουρκία είναι υπερβολική, καθώς μόνο το κεντρικό κομμάτι της ατράκτου κατασκευάζεται εκεί από την τουρκική εταιρεία TAI, η οποία ωστόσο είναι δευτερεύων προμηθευτής. Ήδη, η αμερικανική εταιρεία Grumman έχει αναλάβει την ευθύνη για το σύνολο της παραγωγής αυτού του τμήματος, έως ότου βρεθεί άλλος κατασκευαστής.

Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης διά νόμου στην Τουρκία να παραλάβει τα αεροσκάφη F-35, λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400, η χώρα απομακρύνθηκε από την παραγωγή του F-35. Όπως είχε δηλώσει η υφυπουργός Άμυνας, Έλεν Λορντ, το Πεντάγωνο έλπιζε να τελειώνει με τα τουρκικά συμβόλαια μέχρι το Μάρτιο του 2020, ωστόσο τον Ιανουάριο ανακοίνωσαν την παράταση ορισμένων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top