ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Ο Σύνδεσμος Καταναλωτών για τα «ανεξήγητα ακριβά» καύσιμα - Ζητούν διαφάνεια και παραθέτουν στοιχεία

ΚΥΠΡΟΣ: Ο Σύνδεσμος Καταναλωτών για τα «ανεξήγητα ακριβά» καύσιμα - Ζητούν διαφάνεια και παραθέτουν στοιχεία

Σε σημαντικές επισημάνσεις γύρω από την τιμή πώλησης καυσίμων στην Κύπρο κατέληξε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, παραθέτοντας σε ανακοίνωσή του στοιχεία που έχουν συλλέξει, στα οποία ο καθένας μπορεί να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα.

Του Στέλιου Στυλιανού

Σύμφωνα με τον σύνδεσμό κατά το μήνα Μάιο 2020, η μέση λιανική τιμή της βενζίνης 95 οκτανίωνστην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους φόρους ήταν  €1,179 σεντ το λίτρο και στην Κύπρο €0,967 σεντ. Το πετρέλαιο κίνησης στην Ε.Ε. ήταν €1,075 σεντ το λίτρο και στην Κύπρο €0,989 σεντ. «Στο σημείο αυτό παρατηρούμε ότι οι λιανικές τιμές πώλησης με τους φόρους για τη βενζίνη 95 και το πετρέλαιο κίνησης είναι χαμηλότερες από το μέσο όρο λιανικών τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Αυτό, σε συνδυασμό με τη μέση τιμή χωρίς τους φόρους, παραπέμπει στο συμπέρασμα ότι η φορολογία στην Κύπρο της βενζίνης 95 και του πετρελαίου κίνησης είναι χαμηλότερη από τη μέση φορολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στη συνέχεια ωστόσο παρουσιάζεται ένα στοιχείο το οποίο χρίζει διερεύνησης καθώς κατά τον ίδιο μήνα (Μάιο), η μέση λιανική τιμή της βενζίνης 95 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς τους φόρους ήταν 0,366 σεντ το λίτρο και στην Κύπρο 0,448 σεντ. Το πετρέλαιο κίνησης χωρίς τους φόρους στην Ε.Ε. ήταν 0,409 σεντ το λίτρο και στην Κύπρο 0,420 σεντ.

Πρόκειται για μια παράμετρο που ο Σύνδεσμος δεν μπορεί να εξηγήσει, ενώ ζητούν και την παρέμβαση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, η οποία παρακολουθεί τις τιμές εισαγωγής να είναι σε θέση να δώσει κάποια εξήγηση, τουλάχιστον για σκοπούς διαφάνειας.

Ποιος είναι ο λόγος που οι τιμές εισαγωγής καυσίμων στην Κύπρο είναι υψηλότερες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να υπάρξει κάποια ισορροπία στις τιμές;

Μια επιφανειακή εξήγηση που σίγουρα δεν μπορεί να αντικατοπτρίζει τη διαφορά των 8 σεντ το λίτρο είναι το γεγονός ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν διυλιστήρια καυσίμων, έτσι «εξαρτόμαστε» από γειτονική χώρα στην οποία γίνεται η επεξεργασία και στη συνέχεια η αποστολή στο νησί μας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top