ΔΙΕΘΝΗ

Μπορρέλ: Προειδοποιεί για ένα πιο ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον λόγω Covid19

Μπορρέλ: Προειδοποιεί για ένα πιο ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον λόγω Covid19

Για ένα πιο ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον λόγω Covid19, προειδοποιεί με άρθρο του ο Μπορρέλ.

"Η κρίση του κορωνοϊού δημιουργεί ένα πιο ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον, με την αντιπαράθεση να αυξάνεται γρηγορότερα από τη συνεργασία" και "ως ΕΕ, αντιμετωπίζουμε πιο δύσκολες θάλασσες και κινδυνεύουμε να πιαστούμε στα ρεύματα μεγάλων δυνάμεων που μας λένε να επιλέξουμε μια πλευρά", προειδοποιεί με σημερινό του άρθρο στον στον ιστότοπο της ΕΥΕΔ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορρέλ.

Όπως σημειώνει στο άρθρο του ο Μπορρέλ, "τα πράγματα που αντιμετωπίστηκαν ως τεχνικά και όχι ως υψηλή πολιτική, όπως οι επενδύσεις και το εμπόριο, οι τεχνολογίες και τα νομίσματα, αποτελούν πλέον μέρος του ανοιχτού ανταγωνισμού ή ακόμη και της αντιπαράθεσης - γεγονότα και επιστήμη, τώρα αμφισβητούνται και αποτελούν μέρος μιας μάχης αφηγήσεων, που ενισχύεται μέσω των κοινωνικών μέσων", τονίζει.

"Για την ΕΕ, δεν είναι πάντα εύκολο να διατηρήσουμε την ισορροπία μας όταν τα διασταυρούμενα ρεύματα γίνονται ισχυρότερα. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, και όχι αφελείς ή νοσταλγικοί, για το πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα. Τα γεγονότα αυτή την εβδομάδα ήταν καλά παραδείγματα για το τι σημαίνει αυτό", σημειώνει.

"Την Τρίτη, συνάντησα τον Κινέζο ομόλογό μου Υπουργό Εξωτερικών Wang Yi, έναν εξαιρετικά έμπειρο διπλωμάτη, για τον Στρατηγικό Διάλογο ΕΕ-Κίνας. Ήταν τρεις ώρες έντονες συζητήσεις, ειλικρινείς και χρήσιμες. Η Κίνα διαδραματίζει έναν ολοένα αυξανόμενο ρόλο στην παγκόσμια πολιτική και έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον να συνεργαστούμε σε πολλά θέματα όπου ο ρόλος της είναι απαραίτητος, από την ανάκαμψη της πανδημίας έως την αλλαγή του κλίματος και τη βιώσιμη συνδεσιμότητα. Όλα αυτά και άλλα αποτελούν μια μεγάλη, θετική ατζέντα για συνεργασία ΕΕ-Κίνας", καταγράφει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

"Θέλουμε επίσης να συνεργαστούμε με την Κίνα σε θέματα που μας χωρίζουν, αλλά όπου οι διαπραγματεύσεις καλής πίστης μπορούν να έχουν καλά αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές. Πάρτε την πρόσβαση στην αγορά και τις διαπραγματεύσεις για μια διμερή συνολική συμφωνία για τις επενδύσεις. Αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εδώ και χρόνια και ελπίζω να μπορέσουμε να τις ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό για να τερματίσουμε την τρέχουσα κατάσταση ασύμμετρης διαφάνειας. Από τις προμήθειες έως το 5G έως το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, δεν έχουμε ίσους όρους ανταγωνισμού και πρέπει να διασφαλίσουμε την αμοιβαιότητα", καταγράφει, σημειώνοντας τον τον έλεγχο επενδύσεων, την αμοιβαιότητα των προμηθειών, τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού ή την αποθήκευση στρατηγικών προϊόντων. "Ο γενικός στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει ένα πιο ανταγωνιστικό γεωπολιτικό τοπίο", εξηγεί.

"Συζητήσαμε επίσης την ελάφρυνση του χρέους για την Αφρική, όπου θα ήταν ευπρόσδεκτες περισσότερες προσπάθειες από την κινεζική πλευρά", συμπληρώνει και τονίζει ότι "ταυτόχρονα, υπάρχουν πτυχές όπου οι σχέσεις μας είναι πιο ανταγωνιστικές στη φύση τους, επειδή οι αξίες και τα πολιτικά μας συστήματα είναι θεμελιωδώς διαφορετικά. Και εγώ συζήτησα με τον Υπουργό Εξωτερικών. Όσον αφορά το Χονγκ Κονγκ και ευρύτερα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάθε πλευρά δήλωσε τη θέση της, αλλά τα κύρια κενά παραμένουν. Οι σχέσεις μας με την Κίνα είναι αναπόφευκτα περίπλοκες και πολύπλευρες. Οι λέξεις `συστημικός αντίπαλος` έχουν τραβήξει πολλή προσοχή, ίσως περισσότερο για τον `αντίπαλο` αλλά για το `συστημικός`. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξεκινάμε μια συστηματική αντιπαλότητα", διευκρινίζει.

"Ένας άλλος τομέας στον οποίο κυριαρχούν οι ανταγωνιστικές διαφορές είναι η παραπληροφόρηση. Την περασμένη Τετάρτη, μαζί με την Επίτροπο Jourová, παρουσιάσαμε μια Κοινή Ανακοίνωση για την παραπληροφόρηση.Ο χώρος πληροφοριών είναι όλο και περισσότερο ένα πεδίο μάχης όπου οι πολεμιστές χρησιμοποιούν πληκτρολόγια και όχι σπαθιά. Η πανδημία συνοδεύτηκε από μια τεράστια επιδημία. Έχουμε δει ένα κύμα ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών και στοχευμένων επιχειρήσεων επιρροής από ξένους φορείς, με στόχο να βλάψουν την ΕΕ και τα κράτη μέλη της.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης καταπολεμά την παραπληροφόρηση που προέρχεται από ξένες πηγές από το 2016. Στην αρχή, αφορούσαν κυρίως τη Ρωσία. Τώρα, η Κίνα, μεταξύ άλλων, έχει εισέλθει σε αυτό το χώρο - και το είπαμε. Υπογραμμίσαμε την ανάγκη προστασίας των δημοκρατικών μας συστημάτων από τέτοιου είδους απειλές", ξεκαθάρισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Όπως σημειώνει "θα συνεχίσουμε να συζητούμε και να εργαζόμαστε για αυτά τα θέματα και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο θα συμμετάσχει στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ μέσω βίντεο. Η διατλαντική σχέση παραμένει ζωτικής σημασίας για εμάς στην Ευρώπη και οι αξίες που μοιραζόμαστε αποτελούν το θεμέλιο της. Η κυβέρνηση Trump έλαβε μονομερείς αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνούμε πάντα", αναφέρει ο Μπορρέλ.

"Ωστόσο, ορισμένες υποκείμενες αλλαγές δεν είναι μόνο θέμα της τρέχουσας κυβέρνησης των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας βρίσκονται σε μια πορεία παγκόσμιου ανταγωνισμού, ανεξάρτητα από το ποιος θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο τον επόμενο Ιανουάριο. Και αυτή η αντιπαράθεση θα πλαισιώσει τη μελλοντική παγκόσμια τάξη", εξηγεί.

"Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο η ΕΕ πρέπει να τοποθετηθεί. Εν μέσω των εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας ως κύριου άξονα της παγκόσμιας πολιτικής, οι πιέσεις για επιλογή πλευρών αυξάνονται. Τα σχόλια των μέσων ενημέρωσης τόσο για τον Στρατηγικό Διάλογο όσο και για το πακέτο παραπληροφόρησης περιείχαν αρκετά περιστροφές. Δεν είναι μυστικό ότι τα 27 κράτη μέλη έχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς να προσεγγίσουν καλύτερα αυτό. Κάποιοι πιέζουν για ευθυγράμμιση, άλλοι για ισορροπία. Ως Ύπατος Εκπρόσωπος που αναζητά μια Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, γνωρίζω πολύ καλά αυτές τις δυναμικές. Πρέπει να υιοθετήσουμε μια στρατηγική προσέγγιση, που σημαίνει ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικά μας συμφέροντα και αξίες. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ως πυξίδα όχι τις προσδοκίες ή τις πιέσεις από εξωτερικούς, αλλά αυτό που εμείς ως ΕΕ θέλουμε και χρειαζόμαστε", τονίζει.

"Ένας τρόπος να σκεφτείτε όλα αυτά είναι να ακολουθήσετε το δόγμα Σινάτρα, όπως το περιέγραψαν ορισμένα μέσα ενημέρωσης. Εμείς ως Ευρωπαίοι πρέπει να το κάνουμε `My Way` με όλες τις προκλήσεις που φέρνει αυτό. Ο ευρωπαϊκός τρόπος σίγουρα περιλαμβάνει τη συνεργασία με ομοϊδεάτες για να διατηρήσει το πολυμερές σύστημα ως χώρο συνεργασίας, ακόμη και αν οι μεγάλες δυνάμεις το χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ως πεδίο μάχης. Η αναμονή για να περάσει η καταιγίδα δεν είναι επιλογή. Το ζητούμενο να ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να περιηγηθούμε μαζί σε αυτά τα νερά. Πρέπει να παλαντζάρουμε το πλοίο, χρησιμοποιώντας τα συμφέροντά μας ως πυξίδα. Κάποιοι μπορεί να λένε ότι τα πλοία είναι ασφαλέστερα στο λιμάνι. Αλλά δεν για αυτή τη δουλειά τα πλοία".

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να καταχωρηθεί στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τη νομική ομάδα του Γενικού Εισαγγελέα, αίτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top