ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΟΥΡΝΑΡΑ: Μαίνεται η αντιπαράθεση Υπουργείου Εσωτερικών με ΟΗΕ για την καταγγελία περί παρενόχλησης ανηλίκων

ΠΟΥΡΝΑΡΑ: Μαίνεται η αντιπαράθεση Υπουργείου Εσωτερικών με ΟΗΕ για την καταγγελία περί παρενόχλησης ανηλίκων

Στον απόηχο των χθεσινών καταγγελιών στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περί σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο Πουρνάρα, διαφαίνεται μία έντονη αντιπαράθεση αλληλοεπίρριψης ευθυνών.

Στο Κρατικό Ραδιόφωνο μίλησαν τόσο η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου, όσο και ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών Λοϊζος Μιχαήλ.

Η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι ως τμήμα επισήμαναν τα ενδεχόμενα προβλήματα από τις 14 Απριλίου, τονίζοντας στους αρμόδιους του Υπουργείου ότι υπάρχει κίνδυνος και πρέπει να ληφθούν μέτρα, προσθέτοντας ότι δεν έγινε τίποτα. Εξήγησε δε ότι τα μέτρα για διαχωρισμό των ενήλικων με τους ανήλικους ήταν και είναι απαραίτητα, ακόμη κι αν υπάρχει αμφιβολία για την ηλικία του ατόμου.

Με τη σειρά του ο Λοϊζος Μιχαήλ, απάντησε στις κατηγορίες λέγοντας ότι μέτρα έχουν ληφθεί πολύ νωρίτερα από την επιστολή της Επιτρόπου. Εξήγησε δε ότι στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά διαμένουν 40 κατ’ ισχυρισμόν ανήλικοι και ουδείς επιβεβαιωμένος ανήλικος. Πρόσθεσε επίσης ότι όλα τα κορίτσια (16 κορίτσια αφρικανικής καταγωγής) είχαν ήδη μεταφερθεί σε δωμάτιο που δεν έχει κανείς πρόσβαση.

Ενημέρωσε δε, ότι από χθες Δευτέρα (22/06) μεταφέρθηκαν και άλλα 6 παιδιά, αγόρια, τα οποία διέμεναν με ομοεθνείς τους, επισημαίνοντας πως σε πολλές περιπτώσεις οι κατ’ ισχυρισμός ανήλικοι ζητούν να μένουν με ομοεθνείς που γνωρίζουν, είτε μέσω του ταξιδιού τους προς την Κύπρο είτε με κάποιον άλλο τρόπο.

Τόνισε επίσης ότι είναι μεγάλο το ποσοστό αυτών που τελικά επιβεβαιώνεται ότι δεν είναι ανήλικοι. Αναρωτήθηκε επίσης, εάν δεν είναι εξίσου μεμπτό να βάζεις κατ’ ισχυρισμόν ανήλικους που μπορεί να είναι ενήλικες, με ανήλικα παιδιά.

Στη συνέχεια, εξήγησε την διαδικασία, λέγοντας ότι όλοι οι κατ’ ισχυρισμόν ανήλικοι παραμένουν σε κοινούς χώρους μόνο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξακρίβωσης της ηλικίας τους.

Σε ό,τι αφορά την καταγγελία, ισχυρίστηκε εκ νέου ότι το Υπουργείο και οι κρατικές υπηρεσίες δεν γνώριζαν, διαβεβαιώνοντας όμως ότι το Υπουργείο την διαχειρίζεται ως μια εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία.

Τέλος, άφησε αιχμές στον άτομο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ότι είχε εις γνώση του αυτό το γεγονός από την περασμένη Πέμπτη (18/06) και περίμενε να το καταγγείλει στην Επιτροπή της Βουλής την Δευτέρα (22/06). Διερωτήθηκε παράλληλα, για το πώς το επέτρεψε η συνείδησή του.

Η Αστυνομία προχωράει με τη λήψη καταθέσεων, σύμφωνα πάντα με τον κ. Λοϊζου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top