ΔΙΕΘΝΗ

Στην Τουρκία πάνω από το ένα τρίτο των γερμανικών εξαγωγών πολεμικών όπλων, γράφει η Die Welt

Στην Τουρκία πάνω από το ένα τρίτο των γερμανικών εξαγωγών πολεμικών όπλων, γράφει η Die Welt

Με τίτλο «Περισσότερο από το ένα τρίτο των γερμανικών εξαγωγών πολεμικών όπλων πηγαίνει στην Τουρκία», η εφημερίδα Die Welt σημειώνει πως η  ομοσπονδιακή κυβέρνηση επικρίνει τη δράση της Τουρκίας στις περιφερειακές συγκρούσεις, όπως στη Συρία και τη Λιβύη. Παρόλα αυτά, η Τουρκία είναι ο νούμερο ένα αποδέκτης των γερμανικών πολεμικών όπλων για δεύτερη συνεχή χρονιά.

 
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, η Τουρκία έλαβε πέρυσι πολεμικά όπλα αξίας 344,6 εκ. ευρώ από τη Γερμανία, δηλαδή περισσότερο από το 1/3 των συνολικών γερμανικών εξαγωγών πολεμικών όπλων, σύμφωνα με διαβαθμισμένο έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας που βρίσκεται στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Τουρκία ήταν ο νούμερο ένα αποδέκτης γερμανικών όπλων. Πέρυσι, οι συνολικές εξαγωγές όπλων ανήλθαν σε 823,6 εκ. ευρώ.
 
Ήδη το 2018, οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία ύψους 242,8 εκ. ευρώ αποτελούσαν σχεδόν το 1/3 των συνολικών γερμανικών εξαγωγών όπλων (770,8 εκ. ευρώ). Ωστόσο, μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία τον Οκτώβριο του 2019, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επέβαλε μερική απαγόρευση όπλων στην Τουρκία, η οποία ισχύει μόνο για όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο της Συρίας. Σύμφωνα με το έγγραφο, τα όπλα που παραδόθηκαν πέρυσι ήταν αποκλειστικά για τον «ναυτικό τομέα».
 
Οι εξαγωγές όπλων στην Τουρκία είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, όχι μόνο εξαιτίας της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία.

Η Τουρκία συγκαταλέγεται στις χώρες που παρεμβαίνουν στον πόλεμο της Λιβύης μέσω της παράδοσης όπλων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Εξάλλου, την προηγούμενη εβδομάδα έλαβε χώρα στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ έναντι του PKK, το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Από την άλλη πλευρά, Γερμανία και Τουρκία, ως μέλη του ΝΑΤΟ, ανήκουν στην ίδια συμμαχία.

Η αντιπολίτευση του  Die Linke ζητά ολοκληρωτική παύση των εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία, ενώ η Κάτια Κελ, ειδικός των Πρασίνων σε θέματα στρατιωτικών εξοπλισμών αναμένει μεγάλης κλίμακας παραδόσεις όπλων προς την Τουρκία και φέτος. «Καθώς είναι γνωστό ότι έχουν εγκριθεί πολλά υποβρύχια για την Τουρκία στο παρελθόν και η διεκπεραίωση αυτών των συναλλαγών είναι χρονοβόρα, μπορεί να εκτιμήσει κανείς ότι θα υπάρξει μεγάλος αριθμός εξαγωγών όπλων και το 2020», επισήμανε.
 
Τα πολεμικά όπλα περιλαμβάνουν για παράδειγμα, τεθωρακισμένα άρματα μάχης, πυροβόλα όπλα, πολεμικά πλοία και πολεμικά αεροσκάφη. Αυτά αποτελούν μόνο ένα τμήμα του συνόλου των στρατιωτικών εξοπλιστικών αγαθών, στα οποία περιλαμβάνονται επίσης ασθενοφόρα και εξοπλισμός άρσης ναρκών. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top