ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: Η επίλυση προβλημάτων της κοινωνίας το στοίχημα Παπαθεοδώρου - 'Επίσπευση διαδικασιών απέλασης'

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: Η επίλυση προβλημάτων της κοινωνίας το στοίχημα Παπαθεοδώρου - 'Επίσπευση διαδικασιών απέλασης'

Η επίλυση προβλημάτων της κοινωνίας και η εμπέδωση συνθηκών ασφαλείας στους πολίτες είναι το μεγάλο στοίχημα του Αρχηγού της Αστυνομίας, Στέλιου Παπαθεοδώρου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Πέμπτης (23/7).

Του Άντρου Ιωάννου

Όπως ανέφερε, η Αστυνομία στρέφει την προσοχή της σε τέσσερις τομείς που απασχολούν ιδιαίτερα την κοινωνία. Πρόκειται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και την πρόληψη – αντιμετώπιση των τροχαίων συγκρούσεων.

Καταπολέμηση τρομοκρατίας

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου, η Κύπρος θεωρείται κράτος μεσαίου κινδύνου όσον αφορά στην τρομοκρατία. Παρ’ όλα ταύτα, η Αστυνομία θα πάρει μέτρα πρόληψης όπως η ενίσχυση της παρουσίας σε λιμάνια και αεροδρόμια αλλά και η επιθεώρηση των θαλάσσιων συνόρων με πλωτά και εναέρια μέσα. Ταυτόχρονα, θα γίνει η ανάλογη εκπαίδευση στα μέλη της Δύναμης για ενίσχυση της ετοιμότητας.

Πέραν τούτου, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η συνεργασία με την Interpol και την Europol για την αντιμετώπιση φαινομένων τρομοκρατίας.

Οργανωμένο Έγκλημα

Αναφερόμενος στο οργανωμένο έγκλημα, ο Αρχηγός σημείωσε ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την διακίνηση ναρκωτικών ενώ όπως είπε για το εν λόγω θέμα, συχνά υπάρχουν εκβιασμοί και απειλές κατά της ζωής ανθρώπων.

Στόχος της Αστυνομίας είναι να πετύχει πλήγματα στις δραστηριότητες αυτές’ ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθεοδώρου.

Δημιουργία Υποδιεύθυνσης Χειρισμού Ευάλωτων Ομάδων

Σχετικά με την καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος, ο κ. Παπαθεοδώρου αποκάλυψε ότι η Αστυνομία θα προχωρήσει στη δημιουργία Υποδιεύθυνσης Χειρισμού Ευάλωτων Ομάδων, η οποία θα ασχολείται με υποθέσεις που αφορούν ελλείποντα πρόσωπα, ανήλικους, θύματα εμπορίας προσώπων και θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Τροχαίες συγκρούσεις

Όσον αφορά τις τροχαίες συγκρούσεις, ο κ. Παπαθεοδώρου τόνισε ότι πρόκειται για μείζον κοινωνικό πρόβλημα και ως εκ τούτου η Αστυνομία θα προχωρήσει στην εντατικοποίηση των εκστρατειών για πρόληψη των τροχαίων παραβάσεων. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η Αστυνομία θα δείξει μηδενική ανοχή για τις παραβάσεις που αποτελούν κύριες αιτίες πρόκλησης σοβαρών τροχαίων.

Πέραν τούτου, ‘θα αυξηθεί η παρουσία των περιπολικών με έμφαση στα σημεία που γίνονται τα περισσότερα ατυχήματα΄, συμπλήρωσε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Παράτυπη μετανάστευση

Για το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης, ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε ότι αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ τόνισε ότι είναι συνυφασμένη με την εμπορία προσώπων και την τρομοκρατία.

Σημείωσε δε ότι γίνονται έλεγχοι στην νεκρή ζώνη, ενώ στόχος της Αστυνομίας είναι να συλληφθούν οι διακινητές.

Πέραν τούτου, ο κ. Παπαθεοδώρου τόνισε ότι προτεραιότητα της Αστυνομίας είναι η επίσπευση των διαδικασιών απέλασης.

Τα περί Αστυνομίας...

Όσον αφορά τα του οίκου της Αστυνομίας, ο κ. Παπαθεοδώρου τόνισε ότι στόχος είναι να γίνει επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Όπως είπε, στις 3 Αυγούστου θα προσληφθούν 113 αστυνομικοί ενώ έχουν τροχοδρομηθεί οι διαδικασίες για πρόσληψη περαιτέρω 350 κενών θέσεων σε Αστυνομία και Πυροσβεστική. Μάλιστα, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν 1300 αιτήσεις.

Ταυτόχρονα, ο Αρχηγός σημείωσε ότι θα γίνει μελέτη για την θέση του Υπαξιωματικού στην Αστυνομία έτσι ώστε να παρέχονται κίνητρα στα μέλη της Δύναμης.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για ολοκλήρωση όλων των έργων όπως η ανακαίνιση  του σταθμού στην Περιστερώνα. Όπως είπε, η ΣΠΕ Κλήρου και Δερύνειας θα χρησιμοποιηθούν ως κτήρια της Αστυνομίας.

Δεδομένου ότι το έγκλημα εξελίσσεται με την τεχνολογία, ο κ. Παπαθεοδώρου τόνισε ότι είναι απαραίτητη η τεχνολογική αναβάθμιση των συστημάτων της Αστυνομίας έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις.

Φόνος Καλλιτσιώνη και... Πυροτεχνήματα

Σε ερώτηση για τις επικρίσεις του δικηγόρου Αντώνη Δημητρίου με τους χειρισμούς της Αστυνομίας για το φόνο Καλλιτσιώνη, ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε ότι οι ποινικές υποθέσεις δεν είναι θέμα διαλόγου της Αστυνομίας με την υπεράσπιση των κατηγορουμένων. Όπως είπε, ‘την δεδομένη στιγμή η Αστυνομία έπραξε άψογα το καθήκον της’.

Όσον αφορά το ζήτημα με την παράνομη χρήση πυροτεχνημάτων, ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί την Αστυνομία και είναι κάτι που εξετάζεται έτσι ώστε να βρεθεί η πηγή που οδηγεί στην κατοχή πυροτεχνημάτων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top