ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομβική η 24η Ιουλίου - Γιατί είναι σημαντική ημέρα για τους Τούρκους -Διιστάμενες αποψείς για κλιμάκωση

Κομβική η 24η Ιουλίου - Γιατί είναι σημαντική ημέρα για τους Τούρκους -Διιστάμενες αποψείς για κλιμάκωση

Με πολλές αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις, τόσο από τον διεθνή παράγοντα, όσο και από τα τουρκικά ΜΜΕ και τους Tούρκους αξιωματούχους, ξεκίνησε η κομβική σημερινή ημέρα, καθώς σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ενδέχεται να είναι και η ημέρα που θα προχωρήσει η Τουρκία με το Oruc Reis για έρευνες.

Του Γιώργου Τάττη

Η συμβολική σημασία της 24ης Ιουλίου

Αυτό συμβαίνει για 2 κύριους λόγους:

--Η 24 Ιουλίου είναι η ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία ο Ερντογάν θέτει υπό αμφισβήτηση και επιχειρεί να αναθεωρήσει, καθώς θέτει προσκόμματα στις επεκτατικές του επιδιώξεις.

--Εξού και συγκεκριμένη επιλογή της πρώτης ημέρας προσευχής, μετά και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Αυτή η επιλογή, προφανώς, έχει ευρύτερες πολιτικές, κοινωνικές και ιδεολογικές επιδιώξεις. Η σημαντικότερη είναι η συμβολική μετάβαση, από το εν μέρει κοσμικό κράτος που οραματίστηκε και εδραίωσε ο Κεμάλ, σε μια ακραία ισλαμιστική Τουρκία.

Αυτές οι πράξεις, σηματοδοτούν και την επιδιωκόμενη τομή με κάθε τι κοσμικό στο εσωτερικό της Τουρκίας. Παράλληλα, κλιμακώνονται ακόμη περισσότερο και οι ενέργειες που φανερώνουν την ολοκληρωτική στροφή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, προς την επιδίωξη της ανασύστασης του οθωμανικού κόσμου, το όραμα του «νεοθωμανισμού».

Οδηγούμαστε σε αποκλιμάκωση;

Πάντως, τόσο η επίσημη επιβεβαίωση για την πυροσβεστική στάση της Μέρκελ το βράδυ της Τρίτης (21/07), όσο και οι χθεσινές δηλώσεις του εκπρόσωπου του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν, στις οποίες λέχθηκε πως ήταν «υπερβολική η αντίδραση της Ελλάδας» ενώ η Τουρκία «δεν θέλει καμία στρατιωτική η πολιτική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», φανερώνουν μια επιφύλαξη εκ μέρους της Τουρκίας.

Παράλληλα, φαίνεται ότι και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, δεν ιεραρχούν ως προτεραιότητα το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά την κρίση στην Λιβύη, και την πρόσφατη αναζωπύρωση της έντασης στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Στην εξίσωση φυσικά, μπαίνει η πρωινή διαβεβαίωση (Παρασκευή 24/07), του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ, ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου, συμφωνώντας για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την άλλη...

Από την άλλη, η στρατιωτική παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στο Αιγαίο, εξακολουθεί να είναι αυξημένη, όπως και οι πληροφορίες (Γενί Σαφάκ) που θέλουν την στρατιωτική συνοδεία του ερευνητικού Oruc Reis, στην περίπτωση που ξεκινήσει την κάθοδό του στην περιοχή με κυριαρχία της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, τo τουρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, νωρίτερα την Πέμπτη (23/07) είχε μεταδώσει ότι το Oruc Reis ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες και είναι έτοιμο να ξεκινήσει νέες έρευνες.

Τρέχουν οι διαβουλεύσεις

Τέλος, παραμένει σε στρατιωτική ετοιμότητα η Ελλάδα, με τα Ελλαδικά Μέσα να κάνουν λόγο για ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων σε όλο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν σταματούν φυσικά και οι πολιτικές διαβουλεύσεις με τον διεθνές παράγοντα. Ιδιαίτερη σημασία είχαν οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, αλλά και του Αμερικανού Πρεσβευτή Τζέφρι Πάιτ, ο οποίος τόνισε ξεκάθαρα ότι και το Καστελόριζο, όπως όλα τα νησιά έχουν πλήρη επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες ακριβώς όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top