ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζούμε μέρες κρίσης 1987 και Ιμίων - Ζητούμενο να μην συρθεί Ελλάδα και Κύπρος σε υποχωρητικές διαπραγματεύσεις

Ζούμε μέρες κρίσης 1987 και Ιμίων - Ζητούμενο να μην συρθεί Ελλάδα και Κύπρος σε υποχωρητικές διαπραγματεύσεις

Τις μέρες της κρίσης του 1987 αλλά και της κρίσης των Ιμίων, θυμούνται οι παλαιότεροι, βιώνοντας τα τελευταία επεισόδια, με την ελπίδα να συνοψίζεται στα εξής δύο σημεία: Να μην συρθεί Ελλάδα και Κύπρος σε υποχωρητικές διαπραγματεύσεις, ούτε και να ξεφύγει η κατάσταση σε έκρυθμα πολεμικά σκηνικά.

Του Γιώργου Τάττη

Το δεύτερο τότε επετεύχθει. Για το πρώτο, τουλάχιστον σε επίπεδο κυβερνητικών διακηρύξεων και προθέσεων, φαίνεται να υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στο σήμερα. Φυσικά, οι αμέσως επόμενες μέρες, ίσως και ώρες, θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Ως εκ τούτου, αυτή η περίοδος επιβάλλει, τουλάχιστον σε θέματα αποτροπής, κοινή στρατηγική Ελλάδας - Κύπρου. 

Σε κομβικό σημείο βρισκόμαστε σήμερα, σύμφωνα με τον Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών και διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Ερευνών Καναδά (ΚΕΕΚ), Δρ. Στέφανο Κωνσταντινίδη, ο οποίος μιλώντας στο ThemaOnline, τονίζει πως η «Τουρκία προσπαθεί να δρέψει τους καρπούς μιας στρατηγικής που πέτυχε την γκριζοποίηση του Αιγαίου και έδωσε την εντύπωση στη διεθνή κοινή γνώμη ότι έχει δικαιώματα τα οποία της αρνείται η ελληνική πλευρά».

Οι εξωγενείς παράγοντες και η ενδεχόμενη βοήθεια

Σε ό,τι αφορά τις νέες εξελίξεις, μετά και την συνάντηση Μακρόν με Αναστασιάδη, ο πρώτος δήλωσε ότι «θα ήταν σοβαρό σφάλμα για την Ε.Ε. να αφήσει την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου στα χέρια άλλων ‘παικτών’ ιδίως της Τουρκίας», ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι εμπρηστικές δηλώσεις από Τούρκους αξιωματούχους.

Επί τούτου, σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική συμμαχιών που ακολουθεί η Κύπρος, ο Δρ Κωνσταντινίδης επισημαίνει ότι «αποξενωθήκαμε από την Ρωσία και δεν τολμούμε να προχωρήσουμε σε μια πιο τολμηρή σχέση με τη Γαλλία, την Αίγυπτο και άλλες αραβικές δυνάμεις, αντίθετες στην εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη. Δεν τολμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με το Ιράν ούτε και να αποκαταστήσουμε διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία», εγείροντας παράλληλα και μια σειρά από πιθανές συνέπειες.

Σημειώνεται εδώ ότι στο παζλ προστίθεται και η δήλωση του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος ουσιαστικά «γείωσε» την επίσημη αμερικανική ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «Ελληνικά ύδατα» και όχι για «αμφισβητούμενα ύδατα».

Σε ετοιμότητα οι στρατιωτικές δυνάμεις -Εμπλέκεται η Κύπρος;

Πάντως, οι Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που επικαλούνται τα Ελλαδικά Μέσα, χωρίς να δείχνουν ότι προτίθενται να προβούν σε υπαναχωρήσεις από τις αρχικές τους τοποθετήσεις, για διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας με κάθε τρόπο.

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης, θέτει και ένα νέο σημείο προς διαβούλευση, λέγοντας ότι «οτιδήποτε συμβεί στο Αιγαίο θα έχει άμεση επίδραση στην Κύπρο. Η Κύπρος είναι ο αδύνατος κρίκος της αλυσίδας», επισημαίνοντας παράλληλα και τον κίνδυνο να εξαχθεί στην Κύπρο, μια ενδεχόμενη αποτυχία της Τουρκίας στο Αιγαίο, εξού και διαμηνύει ότι επιβάλλεται συννενόηση και κοινή στρατηγική.

Αύριο η κάθοδος;

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται Ελλαδικά ΜΜΕ, τόσο από αναλυτές όσο και από κυβερνητικές πηγές, η όποια κάθοδος του Oruc Reis, θα επιδιωχθεί να γίνει την Παρασκευή (24/07), καθώς εμπεριέχει μια σωρεία από συμβολισμούς για τον Ερντογάν.

Επίσης, σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση, το Ανατολού δημοσιεύει ότι μετά από τις απαραίτητες προετοιμασίες το Ορούτς Ρέις, θα ξεκινήσει για την Μεσόγειο. Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις, όσο και ο Ελληνικός ναυτικός και εναέριος στόλος, παραμένουν στο σημείο παρακολουθώντας διακριτικά και θέτοντας τα όριά τους.

Αποτροπή από τον Έβρο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο

Οι εξελίξεις τρέχουν, οι πληροφορίες για τις κινήσεις αμφότερων των στρατιωτικών δυνάμεων στο Αιγαίο δίνουν και παίρνουν. Μια καλύτερη κατανόηση του ζητήματος, το οποίο έχει τις ρίζες του χρόνια πριν, θα θέσει και τις πραγματικές του διαστάσεις επί τάπητος. Για ό,τι αφορά το τι μέλλει γενέσθαι, ο Δρ. Κωνσταντινίδης ήταν σαφής: «Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να αναπτύξουν μια κοινή στρατηγική ανάσχεσης-ανατροπής που να ξεκινά από τον Έβρο και να φτάνει ως την Ανατολική Μεσόγειο».

Όλη η συνέντευξη του Δρ. Στέφανου Κωνσταντινίδη εδώ

Γιώργος Τάττης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές ενόψει των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Η υποβολή πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/04) το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και μελών των Σχολικών Εφορειών και την Δευτέρα 29 Απριλίου, η υποβολή για την ανάδειξη κοινοταρχών και μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top