ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα 'fake news' των Τουρκικών ΜΜΕ και της Πρεσβείας στις ΗΠΑ- Εν αναμονή του παρασκήνιου

Τα 'fake news' των Τουρκικών ΜΜΕ και της Πρεσβείας στις ΗΠΑ- Εν αναμονή του παρασκήνιου

Ομολογουμένως, τα αντιφατικά δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοκυβερνητικών, τα οποία δεν συνάδουν με την πολιτική πραγματικότητα και τις πράξεις που προβαίνει το Τουρκικό κράτος, αποδεικνύουν μια δυσκολία επικοινωνιακής διαχείρισης της κρίσης από τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του.

Του Γιώργου Τάττη

Τα "fake news" και η αδυναμία επικοινωνιακής διαχείρισης της κρίσης στην τουρκική κοινή γνώμη

Αυτό μπορεί να εξαχθεί από τα διάφορα αποδεδειγμένα «fake news» που εξαπέλυσαν τουρκικά δημοσιεύματα, προφανώς για να «κατευνάσουν» την τουρκική κοινή γνώμη, καθώς παρακολουθεί το Oruc Reis να εισέρχεται στο λιμάνι της Αττάλειας, αντί της πολυδιαφημιζόμενης καθόδου νοτίως του Καστελλορίζου. 

Επί τούτου, αναμένεται να δούμε και το τι θα ακολουθήσει, καθώς το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA μετέδωσε χθες Δευτέρα (27/07) ότι , «το Oruc Reis, το οποίο θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, προετοιμάζεται για τη νέα του θέση», εξηγώντας την «κινητικότητα», αλλά ίσως και την σημερινή υποχώρησή που παρατηρήθηκε προς το λιμάνι της Αττάλειας.

Σημειώνεται ότι χθες δεν υπήρξε καμία κινητικότητα, ενώ ανακοινώθηκε και εκφόρτωση φορτίου με γερανό από το ερευνητικό πλοίο, καθώς «αναμένεται να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο».

Στην εξίσωση πρέπει να ενταχθεί και το «fake news» από το Anadolu, το οποίο ήθελε την άσκηση με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Άιζενχάουερ να γίνεται με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και όχι με την Ελλάδα, στην «Επιχείρηση Ασπίδα της Μεσογείου». Κάτι το οποίο διαψεύστηκε και από άλλα τουρκικά ΜΜΕ (Γενί Σαφάκ), όπως και από το Αμερικανικό Ναυτικό.

Εάν αναλογιστεί κανείς και το ψευδές tweet από την τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ το βράδυ του Σαββάτου (25/07) που ανέφερε πως το Oruc Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες, το οποίο κατέβηκε λίγο μετέπειτα, αποδεικνύει μια δυσκολία να δοθεί επικοινωνιακά το μήνυμα της αποκλιμάκωσης στην τουρκική κοινή γνώμη. Σημειώνουμε ότι το συγκεκριμένο tweet ήρθε την ίδια στιγμή που όλες οι πληροφορίες μιλούσαν για ενδεχόμενη αποκλιμάκωση, καθώς διαδίδετο ότι τουρκικά πλοία ξεκίνησαν να μετακινούνται προς τις βάσεις τους.

Την ίδια στιγμή που όλοι μιλόυσαν για αποκλιμάκωση

Υπενθυμίζεται ότι οι πληροφορίες του Ελληνικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) ανέφεραν ότι από το βράδυ του Σαββάτου (25/07) τα πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού είχαν αρχίσει να αποχωρούν, επιστρέφοντας στους ναυστάθμους.

Και σε μια στιγμή, φυσικά, που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενίσχυαν την ρητορεία τους προς την επιτακτική ανάγκη της αποκλιμάκωσης και αντικατάστασης της στρατιωτικοποίησης της κρίσης με τον διάλογο. Είχε προηγηθεί φυσικά και η επίσημη επιβεβαίωση του ρόλου της Μέρκελ στην αποκλιμάκωση. Στην αντίπερα όχθη, τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούσαν για «σύντομο διάλλειμα», για «ανάγκη να δοθεί χρόνος στην Μέρκελ για να κατανοήσει τα πράγματα» και για διενέργεια ερευνών σε «μη αμφισβητούμενα ύδατα». Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις Καλίν για «υπερβολική αντίδραση της Ελλάδας».

Σήμερα Τρίτη (28/07), λοιπόν, την ίδια στιγμή που η Ισπανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Αράντσα Γκονζάλες Λάγια, δηλώνει ότι η Τουρκία ζήτησε μείωση της έντασης στην Μεσόγειο για ένα μήνα (σύμφωνα με Τζουμχουριέτ όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ), το Oruc Reis μπαίνει στο λιμάνι της Αττάλειας.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων

Αναμένεται, φυσικά, το τι έγινε στο παρασκήνιο, τι συμφωνήθηκε και τι ανταλλάγματα έχει πάρει ο Ερντογάν. Ο ενισχυτικός ρόλος της Γερμανίας και της Μέρκελ στην Τουρκία, είναι γνωστός.

Γιώργος Τάττης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ΗΠΑ καταρρίπτουν το αφήγημα Τατάρ - Δίνουν χρόνο στην αποστολή της Ολγκίν

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

Μαρίνα Σάττι: Τι δήλωσε η ομάδα της για την ελληνική συμμετοχή και το μήνυμα της τραγουδίστριας

Εντόπισαν 113 κροτίδες σε οικία ανήλικου στη Λευκωσία - Αναμένεται να κληθεί για ανάκριση - Φωτογραφία



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top