ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Αναστήλωση των προϊστορικών σπιτιών στο Χαλκολιθικό οικισμό στη Λέμπα

ΚΥΠΡΟΣ: Αναστήλωση των προϊστορικών σπιτιών στο Χαλκολιθικό οικισμό στη Λέμπα

Την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης των προϊστορικών σπιτιών στη Λέμπα από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Αρχαιολογικό Κέντρο Ερευνών χαιρετίζει ο πρόεδρος του Κ.Σ. Λέμπας Θουκυδίδης Χρυσοστόμου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε πως οι εργασίες στον Χαλκολιθικό Οικισμό ολοκληρώθηκαν με επιτυχία υπό την εποπτεία αρχαιολόγων και ειδικών , με σκοπό την συντήρηση και αποκατάσταση των προϊστορικών σπιτιών που αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες περιηγητές. 

Mετά τις εκκλήσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου Λέμπας για τον κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης των προϊστορικών σπιτιών στον Χαλκολιθικό οικισμό, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Αρχαιολογικό Κέντρο Ερευνών, που εδρεύει στην Λέμπα ολοκλήρωσε  τις εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης των προϊστορικών σπιτιών τα οποία, όπως είπε ο κοινοτάρχης , από τις άσχημες καιρικές συνθήκες και τη διάβρωση είχαν καταρρεύσει.

Πρόσθεσε, δε πως ο πειραματικός οικισμός της Λέμπας , έτσι όπως έχει οικοδομηθεί αλλά και όλος ο αρχαιολογικός χώρος αποτελεί ένα πολύ όμορφο προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες. 

Είπε ακόμη πως δεκάδες σχολεία Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης πραγματοποιούν εκπαιδευτικές εκδρομές στο πρώτο οικισμό της Κύπρου, ο οποίος καταστράφηκε το 2.400 π.χ. και ξανακατασκευάστηκε από ομάδα επιστημόνων και φοιτητών από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου της Σκοτίας, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Edgar Peltetenburg.

Mετά τον εξωραϊσμό και την συντήρηση του χώρου από το Τμήμα Αρχαιοτήτων με σκοπό να είναι επισκέψιμος από το κοινό , ο Χαλκολιθικός οικισμός Λέμπας , κατατάσσεται σήμερα στους πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου. 

Σημειώνεται πως το 2008 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να καθιερώσει τη Λέμπα ως το Πολιτιστικό Χωριό της Κύπρου, αφού αποτελεί το αρχαιότερο χωριό της Κύπρου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 και ώρα 09:50 στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, βρίσκεται σε ύφεση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top