ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς απαντάει η Αθήνα στις ακραία εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν - 'Ετοιμότητα ένοπλων δυνάμεων και αύξηση αμυντικών δαπανών'

Πώς απαντάει η Αθήνα στις ακραία εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν - 'Ετοιμότητα ένοπλων δυνάμεων και αύξηση αμυντικών δαπανών'

Με ιδιαίτερα έντονες δηλώσεις τοποθετήθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, με την απάντηση της Αθήνας να αναμένεται από στιγμή σε στιγμή.

Υπενθυμίζεται πώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (30/08) σε τελετή απονομής διπλωμάτων σε πτυχιούχους στρατιωτικής σχολής, αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων, εάν «αποδέχονται οι Έλληνες αυτό που θα τους συμβεί λόγω των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών τους;»
«Προκαλούμε τους εχθρούς μας, στην ξηρά, την θάλασσα, τον αέρα», συμπλήρωσε, ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας.

Παράλληλα, κάτι ανάλογο είπε και για την Γαλλία, απευθύνοντας την ίδια ερώτηση στον γαλλικό λαό.
Επίσης, είχαν προηγηθεί δηλώσεις του κατά τον εορτασμό της λεγόμενης «Ημέρας Νίκης».

Τέλος, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της τηλεόρασης Sigma Μαρία Ζαχαράκη, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, απαντώντας στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν σχετικά με τις κόκκινες γραμμές στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε πώς «όσοι πιστεύουν ότι έχουν τραβήξει κόκκινες γραμμές ενάντια στα δίκαια αιτήματα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, θα αντιμετωπίσουν μόνο την αποφασιστική στάση της χώρας μας».

Οι αντιδράσεις της Αθήνας

Επί τούτου, όπως μεταδίδει το Ελλαδικό Έθνος, το τρίγωνο Μέγαρο Μαξίμου – Υπουργείο Εξωτερικών – Πεντάγωνο βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή, δραστηριοποιούμενο τόσο στο διπλωματικό παρασκήνιο, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, καθώς οι δηλώσεις ανώτατων Τούρκων αξιωματούχων περί παράτασης του πλου του Ορούτς Ρέις έως και τον προσεχή Νοέμβριο, όταν και θα πραγματοποιηθούν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, υποχρεώνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις να παραμένουν σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, από τον Έβρο έως το Καστελλόριζο. Η Αθήνα επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τις πραγματικές τουρκικές προθέσεις πίσω από τα εντεινόμενες είναι η αλήθεια εσχάτως εθνικιστικές εξάρσεις των Ερντογάν, Τσαβούσογλου και Ακάρ, ενώ ιεραρχεί ως ύψιστη προτεραιότητα την θωράκιση της τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε αμυντικό επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει μεταξύ άλλων από τη Θεσσαλονίκη στις 12 Σεπτεμβρίου μία γενναία αύξηση των ετησίων αμυντικών δαπανών, την ώρα που αρμόδιες πηγές αφήνουν να εννοηθεί πως έχουν ωριμάσει οι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία για την απόκτηση στρατιωτικού εξοπλισμού.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα Hellasjournal και ο ανταποκριτής του OPEN TV στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, «Κλιμάκωση και επιχείρηση δημιουργίας επεισοδίου βλέπουν αναλυτές του Ελληνικού Επιτελείου, ιδίως μετά και το κυνικό παραλήρημα του ίδιου του Τούρκου προέδρου Ερντογάν. Αυτός είναι ο πιο βασικός λόγος που η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένει στο maximum των δυνατοτήτων που έχουν και μάλιστα τον αναδεικνύουν ως μήνυμα αποτροπής, με ασκήσεις μεσαίας κλίμακας σε όλο το εύρος της Ελληνικής επικράτειας.

Μάλιστα στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες στον Έβρο τα στελέχη και οι στρατεύσιμοι ασκήθηκαν σε διαδικασίες και τεχνικές διεξαγωγής επιθετικών επιχειρήσεων.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται ως συνέπεια των πληροφοριών που φτάνουν στο Ελληνικό Επιτελείο και λένε ότι η Άγκυρα μπορεί να έχει κλιμακώσει στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά ως κίνηση αντιπερισπασμού σ’ ένα ενδεχόμενο επεισόδιο θα επιχειρήσει να προκαλέσει και στον Έβρο.

Με πληροφορίες από sigma, ethnos.gr και hellasjournal.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top