ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκίνησαν οι εργασίες της Μικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής - Τον Ιούνιο οι αποφάσεις από Υπουργικό

Ξεκίνησαν οι εργασίες της Μικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής - Τον Ιούνιο οι αποφάσεις από Υπουργικό

Με τα θέματα της θεσμοθέτησης της κινητικότητας στη δημόσια υπηρεσία και της τροποποίησης του συστήματος προαγωγών ξεκίνησαν οι εργασίες της Μικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής (ΜΕΠ) για την μεταρρύθμιση της κρατικής μηχανής.

Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου υπάγεται η μεταρρύθμιση της ΔΥ, Κωσταντίνος Πετρίδης, ανέφερε ότι ο στόχος είναι η λήψη των αποφάσεων για τα οριζόντια θέματα από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούνιο, ενώ ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ δεν απέρριψε τις ιδέες για την κινητικότητα και τις προαγωγές, υπό την προϋπόθεση ότι οι αλλαγές θα γίνουν στο πλαίσιο της νομιμότητας.

«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα καλό δρόμο, υπάρχουν πάρα πολλά θέματα τα οποία το αμέσως επόμενο διάστημα θα τα συζητήσουμε και σε τεχνικό επίπεδο τις λεπτομέρειες, αλλά οι κύριες πολιτικές έχουν τεθεί», ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο κ. Πετρίδης.

Η συνεδρία εστιάστηκε στη θεσμοθέτηση της κινητικότητας στη δημόσια υπηρεσία, αλλά και στην τροποποίηση του συστήματος προαγωγών, έτσι ώστε μια θέση σε ένα τμήμα να διεκδικείται και από άλλους εργαζόμενους στη δημόσια υπηρεσία και όχι μόνο από τους εργαζόμενους στο τμήμα αυτό.

Ο κ. Πετρίδης εξήγησε ότι η Κυβέρνηση επέλεξε να ξεκινήσει από αυτά τα θέματα, διότι έχουν προκύψει προβλήματα λειτουργικότητας και υποστελέχωσης σε κάποια τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας μετά τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία έχει ξεπεράσει τις 4.000.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα καλό επίπεδο, έχουν ακουστεί και κάποιες προτάσεις εκ μέρους της ΠΑΣΥΔΥ και θα προχωρήσουμε με καλό πνεύμα και συνεργασία και στο μέλλον», πρόσθεσε.

Ιούνιο οι αποφάσεις στο Υπουργικό

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πετρίδης είπε πως το χρονοδιάγραμμα προνοεί την έγκριση των αποφάσεων για τα οριζόντια θέματα από το Υπουργικό Συμβούλιο τον ερχόμενο Ιούνιο.

«Υπάρχουν χρονοδιαγράμματα τα οποία πιστεύω μας δίνουν την ευχέρεια για να γίνει ένας εντατικός εις βάθος διάλογος για να συμφωνήσουμε μέχρι τον Ιούνιο και να περάσουν οι προτάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο», είπε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω.

Σε ερώτηση αν οι προτάσεις θα συζητηθούν με την Τρόικα, ο κ. Πετρίδης εξήγησε πως οι προτάσεις κατατέθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι διαβουλεύσεις γίνονται με την Τρόικα. «Είναι δουλειά δική μας να τους πείσουμε για την ορθότητα των δικών μας των θέσεων», συμπλήρωσε.

Δεν ευσταθούν τα περί μείωσης των μισθών

Ερωτηθείς για δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μειώσεις μισθών στη δημόσια υπηρεσία,  ο κ. Πετρίδης κατέστησε σαφές πως τέτοιες προτάσεις «δεν είναι στις προτάσεις μας».

 

«Δεν πιστεύουμε ότι το πρόβλημα της δημόσιας υπηρεσίας είναι ότι χρειάζονται περαιτέρω μειώσεις μισθών. Κάποιος εξορθολογισμός στα πλαίσια του κυβερνητικού προγράμματος του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει», πρόσθεσε.

 

Λέγοντας πως η διαπραγμάτευση με την Τρόικα είναι δουλειά της Κυβέρνησης, ο κ. Πετρίδης είπε πως «αλλά κάποια πράγματα που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν ευσταθούν».

 

Χατζηπέτρου: Αλλαγές στο πλαίσιο της νονιμότητας

 

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Χατζηπέτρου είπε πως και οι δύο πλευρές επιθυμούν μια δημόσια υπηρεσία που να εξυπηρετεί τον Κύπριο πολίτη και να ανταποκριθεί στις πολλαπλές υποχρεώσεις που έχει σήμερα ο τόπος.

 

Στάθηκε στο ότι η κυβερνητική πλευρά ανέλαβε δέσμευση ότι θα υπάρξει και γνωμάτευση «για να δούμε ότι ό,τι πάμε να κάνουμε θα είναι στα πλαίσια της νομιμότητας, το οποίο είναι το πιο σοβαρό».

 

«Ένα κράτος δικαίου πρέπει να λειτουργεί πάντοτε στα πλαίσια της νομιμότητας και είναι μια βασική προϋπόθεση που έχουμε θέσει και οι δύο πλευρές. Περιμένουμε και τη γνωμάτευση που θα δοθεί είτε από τη Νομική Υπηρεσία είτε από άλλο νομικό σύμβουλο και υπάρχει καλή διάθεση να βρούμε λύσεις για την πιο εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας», πρόσθεσε ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ.

 

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με ένα διαφοροποιημένο τρόπο λήψης αποφάσεων για τις προαγωγές που να μην είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) ο κ. Χατζητπέτρου αφού είπε ότι δεν τέθηκε τέτοιο θέμα, σημείωσε ότι η ΕΔΥ είναι θεσμικό όργανο με εξουσίες που της παρέχονται από το Σύνταγμα.

 

«Όταν μιλάμε για κινητικότητα σημαίνει ότι θα γίνουν κάποιες ρυθμίσεις που θα έχουν σχέση με την προαγωγή χωρίς κατ` ανάγκη να σημαίνει διαφοροποίηση στο θέμα της ΕΔΥ», πρόσθεσε.

 

Ο κ. Χατζηπέτρου κατέστησε σαφές πως «εκείνο που εμείς δεν θα δεχθούμε ποτέ και το λέμε είναι ότι η πολιτική εξουσία να έχει εμπλοκή στους διορισμούς και στις προαγωγές».

 

«Αυτό θεωρούμε ότι αποτελεί κατά κάποιο τρόπο συνταγματική εκτροπή», είπε, για να προσθέσει πως η ΠΑΣΥΔΥ δεν απορρίπτει άλλους τρόπους με τους οποίους να προωθούνται οι ικανότεροι ώστε να λειτουργεί σωστά η δημόσια υπηρεσία.

 

Εξάλλου, ο κ. Χατζηπέτρου είπε πως το 80% των θέσεων της δημόσιας υπηρεσίας είναι εναλλάξιμο, με εξαίρεση το γραμματειακό προσωπικό, που είναι 2.500 άτομα.

 

Είπε τέλος ότι η ΠΑΣΥΔΥ θα καταθέσει τις δικές τις προτάσεις στην ερχόμενη συνεδρία της ΜΕΠ σε 15 μέρες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top