ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πράσινο φως από Ανώτατο για ακύρωση εντάλματος σύλληψης του Άβνι -Επιβεβαίωση ThemaOnline για την ΚΥΠ

Πράσινο φως από Ανώτατο για ακύρωση εντάλματος σύλληψης του Άβνι -Επιβεβαίωση ThemaOnline για την ΚΥΠ

Το Ανώτατο Δικαστήριο άναψε πράσινο φως στον Αβραάμ Σαχάκ Άβνι, έναν εκ των εμπλεκομένων στην υπόθεση παρακολουθήσεων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στην Κύπρο, προκειμένου να αιτηθεί την ακύρωση του εντάλματος σύλληψής του (Certiorari) που είχε εκδοθεί στις 19/12/2019.

Του Φάνη Μακρίδη

Η Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Τ. Ψαρά-Μιλτιάδου, στην απόφασή της την περασμένη Τετάρτη (02/09) σε σχέση με το αίτημα του Άντρου Πελεκάνου, δικηγόρου του κ. Άβνι, σημειώνει επί λέξει: «…δίδεται άδεια για την καταχώρηση αιτήσεως δια κλήσεως προς τους σκοπούς που αναφέρονται πιο πάνω. Η αίτηση να καταχωρηθεί εντός 8 ημερών από σήμερα και αντίγραφο της να επιδοθεί στο Γενικό Εισαγγελέα, το αργότερο σε 5 ημέρες από την καταχώρηση. Η αίτηση δια κλήσεως, ορίζεται για οδηγίες στις 17.9.2020 η ώρα 11.00π.μ.».

Η θέση του δικηγόρου του κ. Άβνι ήταν μεταξύ άλλων πως η Αστυνομία δεν αιτιολόγησε επαρκώς τις εύλογες υποψίες σε βάρος του, κι ούτε υπήρχε ουσιαστικός λόγος σύλληψής του. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με το προβαλλόμενο ισχυρισμό, ο κ. Άβνι συνεργάστηκε με τις Αρχές και δεν ήταν σε θέση να επηρεάσει μαρτυρικό υλικό.

Θυμίζουμε πως ο Αβραάμ Σαχάκ Άβνι σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της Αστυνομίας, αποσπάσματα της οποίας αποκάλυψε η ιστοσελίδα μας από τον Φεβρουάριο του 2017 είναι πίσω από αριθμό εταιρειών (NCIS Intelligence and Security Services Ltd, CIS Global Security Solutions Ltd και CIS International Ltd), που φέρονται -σύμφωνα πάντα με την ίδια την Αστυνομία - να «πωλεί παράνομα κατασκοπευτικά όργανα». Οι εταιρείες του κ. Άβνι φέρονται να συνεργάζονταν πολύ στενά με την Intellexa (WiSpear), ιδιοκτήτρια του βαν παρακολουθήσεων στην Λάρνακα.

Οι θέσεις του Άβνι στο Ανώτατο
Παραθέτουμε ενδεικτικό απόσπασμα για τις νομικές θέσεις του αιτητή: «Το προσβαλλόμενο ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε καθ' υπέρβαση δικαιοδοσίας, κατά παράβαση των άρθρων 18 και 19 του Κεφ. 155 και αντίθετα στις επιταγές του Άρθρου 11 του Συντάγματος και του αντίστοιχου Άρθρου 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Άρθρου 6 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης τα οποία ορίζουν τις αυστηρές προϋποθέσεις για περιορισμό της ελευθερίας ενός ατόμου και μέσα από διαδικασία και δικονομικές εγγυήσεις που προβλέπονται στο νόμο. Ιδιαίτερα επειδή τα γεγονότα της παρούσας και τα όσα τέθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας στη βάση της ένορκης δήλωσης του Αν. Υπαστυνόμου Παπαευρυβιάδη, ήταν γενικά, αόριστα και ανεπαρκή ως προς την ύπαρξη της «ευλόγου υποψίας» για την διάπραξη των κατ' ισχυρισμόν αδικημάτων από τον Αιτητή. Είναι η θέση του Αιτητή πως το προσβαλλόμενο ένταλμα πάσχει, αφού δεν πληρούνται σωρευτικά οι δύο προϋποθέσεις για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης. Δεν στοιχειοθετείται εύλογη υποψία για διάπραξη των αδικημάτων από τον Αιτητή, ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα σύλληψης του. Προσθέτως, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας δεν τήρησε την αρχή της αναλογικότητας ή/και αναγκαιότητας, και δέχτηκε ως Rubber stamp τη θέση της Αστυνομίας, καθότι κυρίως η υπόθεση αφορούσε δικανική ανάλυση ηλεκτρονικών δεδομένων και όλο το αποδεικτικό υλικό που χρειαζόταν η Αστυνομία, το περισυνέλλεξε από τις 15/11/2019 μέχρι και τις 20/11/2019 και συνεπώς, δεν υπήρχε καμία πιθανότητα παρέμβασης στο ανακριτικό έργο. Επί της ουσίας, δεν προστίθενται νέα γεγονότα στην ένορκη δήλωση, τα οποία να έχουν προκύψει μετά τις έρευνες που είχαν διεξαχθεί σχεδόν 1 μήνα πριν από την έκδοση του εντάλματος. Το μόνο νέο ουσιαστικά δεδομένο, το οποίο καταγράφεται στον όρκο και δεν αφορά τον Αιτητή ή τις εταιρίες συμφερόντων του, ΝCIS Intelligence and Security Services Ltd, CIS International Ltd και CIS Global Security Solutions Ltd, είναι η εκτέλεση ενταλμάτων έρευνας στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 6/12/2019, δηλαδή 13 μέρες πριν την έκδοση του επίδικου εντάλματος, «όπου ο όρκος παραμένει σιωπηλός στο γεγονός ότι η ανακριτική ομάδα επέλεξε να μην παραλάβει τον server της εταιρείας Ηermes Airports Ltd». Το προσβαλλόμενο ένταλμα λήφθηκε κατά παράβαση του τεκμηρίου αθωότητας με πλάνη του Δικαστηρίου ως προς την εξουσία του και λήφθηκε κατά παράβαση της αρχής της ισότητας».

Περί ΚΥΠ
Οι θέσεις που εκφράστηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο την περασμένη Τετάρτη (02/09) επιβεβαιώνουν -τουλάχιστον- την ύπαρξη πληροφοριών που δημοσίευε κατά καιρούς τo ThemaOnline και θέλουν την Αστυνομία αλλά και υπηρεσίες του κράτους να γνώριζαν τα πάντα γύρω από τις παρακολουθήσεις. Είναι δε χαρακτηριστικό δημοσίευμά μας στις 27/12/2019. Τότε δημοσιεύαμε σχετικό ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «ΚΥΠΡΟΣ-ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Στελέχη της ΚΥΠ και των Βάσεων στα γραφεία του Άβνι για συνεργασία –Επαφές με πολιτικά πρόσωπα».

 

Η νομική θέση του κ. Άβνι την περασμένη Τετάρτη (02/09) είχε ως ακολούθως: «Παρόλο που ο Αιτητής ουδόλως σχετίζεται με την εταιρεία WS Wispear Systems Ltd ή/και το όχημα με αλλοδαπούς αριθμούς εγγραφής «xx-xx3-69» VΑΝ, («το όχημα») καθότι υπό ουδεμία ιδιότητα υπαλλήλου, διευθυντή ή ιδιοκτήτη τελεί, αλλά ούτε και συμφέρον έχει για την ως άνω εταιρεία και όχημα. Δεν αποκαλύφθηκε επίσης ότι το εν λόγω όχημα «ενημέρωνε την Αστυνομία και τις αρμόδιες αρχές για τις κινήσεις του, οι οποίες ήσαν καθόλα νόμιμες. Ειδικότερα, δεν αποκαλύφθηκε ότι ήταν ενήμεροι οι Αστυνομικοί Διευθυντές των Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου δια μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων που είχαν σταλεί στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση και ότι μάλιστα σε δύο περιπτώσεις που έκανε δοκιμές, ευρίσκονταν εντός του οχήματος Αστυνομικοί, στη μια περίπτωση Αξιωματικός της ΥΚΑΝ και σε άλλη, στέλεχος της ΚΥΠ».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top