ΔΙΕΘΝΗ

Οι κυρώσεις κατά Ιράν «επανήλθαν σε ισχύ» λέει ο Πομπέο, διαψεύδουν οι Ευρωπαίοι

Οι κυρώσεις κατά Ιράν «επανήλθαν σε ισχύ» λέει ο Πομπέο, διαψεύδουν οι Ευρωπαίοι

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υποστήριξε χθες Σάββατο ότι οι κυρώσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν τελούν "εκ νέου σε ισχύ", έπειτα από μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη διαδικασία που ενεργοποίησε η Ουάσινγκτον, διαμηνύοντας ότι θα λαμβάνονται στο εξής αμερικανικά μέτρα για να τιμωρούνται εκείνοι που τις "παραβιάζουν". 

Η Ουάσινγκτον είναι πάντως εξαιρετικά απομονωμένη στο ζήτημα αυτό καθώς οι άλλες μεγάλες δυνάμεις, ιδίως οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους, διαβεβαιώνουν αντιθέτως ότι οι κυρώσεις δεν τελούν ξανά σε ισχύ και ότι η αμερικανική διαδικασία δεν έχει κανένα νομικό αποτέλεσμα. Πρακτικά "όλες οι κυρώσεις" του ΟΗΕ επρόκειτο να επανέλθουν "σε ισχύ" στις 20:00 χθες Σάββατο [τοπική ώρα 03:00 σήμερα Κυριακή ώρα Κύπρου], δήλωνε την Τετάρτη ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για το Ιράν και τη Βενεζουέλα Έλιοτ Έιμπραμς την Τετάρτη.
 
Άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είχαν συνυπογράψει τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν - επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) - απορρίπτουν την πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον κι έχουν καταστήσει σαφές πως εννοούν να την αγνοήσουν.
 
Τον Αύγουστο, οι ΗΠΑ άρχισαν επίσημα την προσπάθειά τους να επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις μέσω της λεγόμενης ρήτρας snapback, που προέβλεπε το ΚΟΣΔ. Οι κυρώσεις του ΟΗΕ περιλαμβάνουν την επ' αόριστον παράταση του εμπάργκο πώλησης συμβατικών όπλων, η ισχύς του οποίου τυπικά εκπνέει τον Οκτώβριο. Ωστόσο ελάχιστες άλλες Κυβερνήσεις θεωρούν νόμιμη την κίνηση της Ουάσινγκτον, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη μονομερή αποχώρηση της χώρας του από το ΚΟΣΔ το 2018.
 
Η κίνηση εγείρει την απειλή μείζονος διπλωματικής κρίσης στον διεθνή οργανισμό. Ο Τραμπ αναμένεται να αναφερθεί στο Ιράν όταν απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα, η οποία θα γίνει κατά κύριο λόγο ψηφιακά.
 
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να προβάλλει αντίσταση στη χρήση από πλευράς της Kυβέρνησης των ΗΠΑ του εργαλείου των κυρώσεων για να επιβάλλει τη θέλησή της μέσω του "εκφοβισμού" διότι αλλιώς θα πρέπει να περιμένει κυρώσεις, δήλωσε χθες Σάββατο ο Yπουργός Εξωτερικών του Ιράν, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
 
Παράλληλα, ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης Χουσέιν Σαλαμί υποβάθμισε χθες το ενδεχόμενο πολέμου με τις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο περί αμερικανικής "μπλόφας".

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top