ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Όριακά ελλειματικός ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021΄

ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Όριακά ελλειματικός ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021΄

Εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός του 2021.

Είναι ένας προϋπολογισμός που ετοιμάστηκε κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, λόγω της πανδημίας του COVID19 η οποία επηρέασε σε σημαντικό βαθμό την κοινωνία, αλλά και την οικονομική δραστηριότητα.

Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσω τον προϋπολογισμό ως ένα προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης ο οποίος καλείται να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία σε αυτή την δύσκολη περίοδο, αλλά έχει παράλληλα στραμμένο το βλέμμα και στην επόμενη μέρα. Την περίοδο της ανάκαμψης και των θεσμικών αλλαγών προς όφελος της επόμενης γενιάς.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που ο προϋπολογισμός του 2021 εμπεριέχει πολύ σημαντικά έργα που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και την έρευνα και καινοτομία. Παράλληλα, υλοποιούνται μεγάλα έργα αναπτυξιακών υποδομών που θα βοηθήσουν πιο μεσοπρόθεσμα την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

Ο φετινός προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά €609 εκ. ή 8.7% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2020. Αυτό οφείλεται τόσο στην ενίσχυση της κοινωνικής του διάστασης, συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων μέτρων στήριξης προς αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και στη σημαντική ενίσχυση της αναπτυξιακής του πτυχής, που αποσκοπούν στην ανάκαμψη από την ύφεση του 2020 και την επαναφορά της οικονομίας σε μια σταθερή αναπτυξιακή τροχιά. Παράλληλα, περιλαμβάνονται αυξημένες δαπάνες στον τομέα της υγείας και της άμυνας. 

Ο προϋπολογισμός του 2021 ετοιμάστηκε με βάση την φιλοσοφία της ουσιαστικής και στοχευμένης επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, ούτως ώστε όχι μόνο να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κρίση της πανδημίας ενόσω αυτή διαρκεί, αλλά να θέσουμε και γερά θεμέλια για το αύριο. Στο πλαίσιο αυτό είναι αναμενόμενο ότι ο προϋπολογισμός για το 2021 θα είναι οριακά ελλειμματικός, χωρίς όμως να διακινδυνεύεται η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, τα οποία αναμένεται να επανέλθουν σε πλεονασματική τροχιά τα επόμενα χρόνια.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top