ΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά στο ΕΚ καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά στο ΕΚ καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο

Καταδικάζει και εκφράζει ανησυχία για τις εξελίξεις σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου η πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Βόρειας Πράσινης Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο και καλεί την ΕΕ να υιοθετήσει σαφή και ισχυρή στάση κατά της συνεχιζόμενης πρόκλησης από την Άγκυρα.

Σε ανακοίνωση της ομάδας αναφέρεται ότι «τις τελευταίες εβδομάδες, η Πολιτική Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς-Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (ΕΕΑ/ΒΠΑ) προειδοποιούσε για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός και γύρω από την Κύπρο και για τις πιθανές παρενέργειες που θα προκαλούσε η υλοποίηση της απειλής της Τουρκίας να ανοίξει την κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου».

Δυστυχώς, προστίθεται, η Τουρκία έθεσε σε εφαρμογή τις απειλές της.

«Καταδικάζουμε έντονα όσα ανακοίνωσε χθες στην Άγκυρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Τουρκοκύπριος «πρωθυπουργός» Έρσιν Τατάρ: την απόφαση να ανοίξει εκ νέου μια παράκτια ζώνη στην αποκλεισμένη περιοχή των Βαρωσίων. Αυτή η ενέργεια συνιστά κατάφωρη παραβίαση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εμείς, ως Πολιτική Ομάδα, ανησυχούμε βαθιά για αυτήν τη νέα διαιρετική κίνηση στην Κύπρο», σημειώνεται.

Σύμφωνα με την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Βόρειας Πράσινης Αριστεράς «οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν τις προοπτικές επανέναρξης ουσιαστικών απευθείας συνομιλιών για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα πάνω στη συμφωνημένη βάση μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Καλούμε την Άγκυρα να σεβαστεί τη συμφωνία του Βερολίνου του Νοεμβρίου 2019 και να συμμετάσχει με συγκεκριμένο τρόπο στην ειρηνευτική διαδικασία. να αποδεχθεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από το σημείο όπου είχαν μείνει στο Κραν Μοντανά και να εμπλακεί στη διαδικασία με πνεύμα καλής πίστης για να βρεθεί μια συνολική λύση».

«Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει μια σαφή και ισχυρή στάση κατά της συνεχιζόμενης πρόκλησης από την Άγκυρα και να απαιτήσει από την Τουρκία να μην υλοποιήσει τα σχέδιά της για τον παράνομο εποικισμό του Βαρωσιού και να δεσμευτεί για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη συμφωνημένη βάση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Aπό ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top