ΚΟΣΜΟΣ

Nέα στρατηγική για τoν αποκλεισμό και την αντικατάσταση επικίνδυνων για την υγεία χημικών υιοθετεί η Κομισιόν

Nέα στρατηγική για τoν αποκλεισμό και την αντικατάσταση επικίνδυνων για την υγεία χημικών υιοθετεί η Κομισιόν

Μια νέα στρατηγική της ΕΕ για τα χημικά για την αειφορία με στόχο στο μέλλον τη μηδενική ρύπανση από τοξικές ουσίες , την καινοτομία για ασφαλή και βιώσιμα χημικά και την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από επικίνδυνα χημικά, ενέκρινε το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασαν ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Frans Timmermans και αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος Virginijus Sinkevicius.

Το πλάνο της Κομισιόν περιλαμβάνει την απαγόρευση της χρήσης των πιο επιβλαβών χημικών ουσιών σε καταναλωτικά προϊόντα, όπως παιχνίδια, είδη παιδικής φροντίδας, καλλυντικά, απορρυπαντικά, υλικά και υφάσματα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, εκτός εάν αποδειχθούν απαραίτητα για την κοινωνία και διασφάλιση ότι όλες οι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια και βιωσιμότητα.

Καθορίζει δε συγκεκριμένες δράσεις για να καταστήσει τις χημικές ουσίες ασφαλείς και βιώσιμες και προβλέπει τη διασφάλιση ότι οι πιο επιβλαβείς χημικές ουσίες για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον αποφεύγονται για μη ουσιώδη κοινωνική χρήση, ιδίως σε καταναλωτικά προϊόντα και σε σχέση με τις περισσότερες ευάλωτες ομάδες, αλλά και ότι όλες οι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια και βιωσιμότητα.

Αναλυτικά προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση επικίνδυνων χημικών από καταναλωτικά προϊόντα, όπως παιχνίδια, είδη παιδικής φροντίδας, καλλυντικά, απορρυπαντικά, υλικά και υφάσματα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (μεταξύ άλλων, ενδοκρινικοί διαταράκτες, χημικές ουσίες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό και αναπνευστικό σύστημα και επίμονες ουσίες όπως - και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS), εκτός εάν η χρήση τους έχει αποδειχθεί απαραίτητη για την κοινωνία).

Προβλέπεται ακόμη η ελαχιστοποίηση και υποκατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερο της παρουσίας ανησυχητικών ουσιών σε όλα τα προϊόντα. Προτεραιότητα θα δοθεί σε εκείνες τις κατηγορίες προϊόντων που επηρεάζουν ευάλωτους πληθυσμούς και εκείνες με τις υψηλότερες δυνατότητες για κυκλική οικονομία.

Προβλέπεται δε η αντιμετώπιση της συνδυαστικής επίδρασης χημικών ουσιών (κοκτέιλ) λαμβάνοντας καλύτερα υπόψη τον κίνδυνο που ενέχει η ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον από την καθημερινή έκθεση σε ένα ευρύ μείγμα χημικών ουσιών από διαφορετικές πηγές.

Θα υπάρχει ταυτόχρονα η διασφάλιση ότι οι παραγωγοί και οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με χημικό περιεχόμενο και ασφαλή χρήση, εισάγοντας απαιτήσεις πληροφοριών στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Αειφόρο Πολιτική Προϊόντων.

Στο μέτρο του δυνατού, οι νέες χημικές ουσίες και τα υλικά πρέπει να είναι ασφαλή και βιώσιμα από το σχεδιασμό, δηλαδή από την παραγωγή έως το τέλος της ζωής τους.

Οι δράσεις που ανακοινώνονται στη στρατηγική θα υποστηρίξουν τη βιομηχανική καινοτομία, ώστε τέτοιες χημικές ουσίες να γίνουν ο κανόνας στην αγορά της ΕΕ και ένα σημείο αναφοράς παγκοσμίως. Αυτό θα γίνει κυρίως με:

- Ανάπτυξη κριτηρίων ασφαλούς και βιώσιμου σχεδιασμού και διασφάλιση οικονομικής υποστήριξης για την εμπορευματοποίηση και την απορρόφηση ασφαλών και βιώσιμων χημικών ουσιών
- Διασφάλιση της ανάπτυξης και της απορρόφησης ασφαλών και βιώσιμων ουσιών, υλικών και προϊόντων μέσω σχεδιασμού μέσω χρηματοδοτικών και επενδυτικών μέσων της ΕΕ και συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα
- Επιβολή των κανόνων της ΕΕ τόσο στα σύνορα όσο και στην ενιαία αγορά
- Θέσπιση ενός θεματολογίου έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ για τα χημικά, για την κάλυψη των κενών γνώσεων σχετικά με τον αντίκτυπο των χημικών, την προώθηση της καινοτομίας και την απομάκρυνση από τις δοκιμές σε ζώα
- Απλοποίηση και ενοποίηση του νομικού πλαισίου της ΕΕ - π.χ. εισάγοντας τη διαδικασία «Μια ουσία μία αξιολόγηση», ενισχύοντας τις αρχές «καμία πρόσβαση στην αγορά χωρίς δεδομένα» και εισάγοντας στοχοθετημένες τροποποιήσεις στο REACH και την τομεακή νομοθεσία, για να αναφέρουμε μερικές.

Τέλος σημειώνεται ότι ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Frans Timmermans, μαζί με τους Επιτρόπους, Στέλλα Κυριακίδου, υπεύθυνη για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, και Janusz Wojciechowski, υπεύθυνος για τη Γεωργία, θα ανοίξουν το συνέδριο Farm to Fork (από το αγρόκτημα στο πιάτο) 2020. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε ψηφιακή μορφή το πρωί της 15ης και 16ης Οκτωβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων.

Αυτή η διάσκεψη συγκεντρώνει παράγοντες που είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της πορείας της ΕΕ προς βιώσιμα συστήματα τροφίμων. Πάνω από 1.000 ενδιαφερόμενοι σε όλη την αλυσίδα αξίας τροφίμων, δημόσιες αρχές, διεθνείς οργανώσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και πολίτες έχουν εγγραφεί για να συμμετάσχουν στη συζήτηση και να συμβάλουν στην εφαρμογή της στρατηγικής Farm to Fork, που εγκρίθηκε νωρίτερα αυτό το έτος.

Στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η στρατηγική στοχεύει σε ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων. Η εκδήλωση θα παράσχει επίσης ένα φόρουμ συζήτησης σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που συνδέονται με τη μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων, καθώς και για πιθανούς περαιτέρω τομείς παρέμβασης.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top