Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

ΚΟΥΣΙΟΣ ΓΙΑ ΔΗΚΟ- ΑΚΕΛ: 'Σκιές στο όνομα του Προέδρου από τους τελευταίους που θα έπρεπε'

02.11.2020
14:20
Πολιτική

Για προσπάθεια από πλευράς ΑΚΕΛ να αφεθούν σκιές για το όνομα και την αξιοπιστία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη την ώρα που καμία από τις έρευνες που έχουν ήδη γίνει δεν κατέδειξε το παραμικρό αρνητικό, έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, σημειώνοντας ότι αυτοί θα έπρεπε να ήταν και οι τελευταίοι που θα έπρεπε να το κάνουν. 

Ο κ. Κούσιος, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις βολές εναντίον της Κυβέρνησης από την αντιπολίτευση για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα στο πλαίσιο δηλώσεων του στο Προεδρικό, έκανε επίσης αναφορά και στην κριτική που άσκησε για το θέμα στο πρόσωπο του Προέδρου Αναστασιάδη ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο παραπέμποντας σε πρόσφατα δημοσιεύματα του Πολίτη και του Φιλελεύθερου για τον κ. Παπαδόπουλο.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κούσιος αναφέρθηκε και στα όσα γράφτηκαν σχετικά με την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, την Υπουργό Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη αλλά και τον ιδίου για να σημειώσει ότι εκείνοι οι οποίοι δεν έκαναν τη δουλειά τους όπως έπρεπε, εκείνοι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν το σύστημα να λογοδοτήσουν. Αλλά, πρόσθεσε, «να βάζουμε στο ίδιο σακί τους πάντες και να βάζουμε σε όλους ταμπέλες, λυπούμαι, δεν είναι καθόλου έτσι».
 
«Να σημειώσω ότι η αντιπολίτευση αναμασά τα ίδια θέματα για πολύ καιρό», είπε στις δηλώσεις του.

Πρέπει να τονίσω, πρόσθεσε, «ότι η αντιπολίτευση, αφού στερείται οποιωνδήποτε άλλων επιχειρημάτων, όχι μόνο αναμασά, όχι μόνο αναπαραγάγει, ένα θέμα το οποίο με βεβαιότητα πρέπει να μας απασχολεί όλους, με βεβαιότητα μετά από αυτά που καταμαρτυρήσαμε όλοι, πρέπει να τύχει σωστής διαχείρισης και αντιμετώπισης κυρίως, αλλά θα πρέπει να τονίσω και κάποια πράγματα που εμένα προσωπικά μου φαίνονται και κάπως παράξενα».

Έθεσε το ερώτημα «ποιοι είναι αυτοί που ζητούν ευθύνες από την Κυβέρνηση;» για να δώσει την απάντηση: «πρώτον το ΑΚΕΛ».
Μα ποιου, διερωτήθηκε, «ο Βουλευτής και μέλος του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του είχε στην ουσία στήσει αυτή την ομάδα για να ξεγελά το σύστημα»;

Ποιες πολιτικές ευθύνες, συνέχισε, «ανέλαβε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και το ίδιο το ΑΚΕΛ όταν όλοι καταμαρτυρούσαμε τι συνέβαινε μέσα από το ρεπορτάζ του Al Jazeera;».

«Η παραίτηση του Βουλευτή σημαίνει δικαίωσε το ΑΚΕΛ; Δεν γνώριζε το ΑΚΕΛ σε τι επιχειρήσεις ήταν αναμεμιγμένος ο Βουλευτής του; Η παραίτηση από μόνη της του Βουλευτή δικαιώνει το ΑΚΕΛ; Πότε ανέλαβε ευθύνες γι αυτή την πράξη το ΑΚΕΛ και ο ΓΓ του και γιατί προσπαθούν να μεταφέρουν το βάρος στην Κυβέρνηση;», διερωτήθηκε.

«Όπως πολύ παραστατικά είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, νόμοι υπάρχουν και εναντίον της κλοπής και εναντίον της δολοφονίας, αλλά και δολοφονίες γίνονται και κλοπές γίνονται», είπε.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, «αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να λειτουργεί μέσα στα σωστά πλαίσια, να σέβεται αρχές και αξίες και να μην παραβαίνει νόμους και κανονισμούς, συνεχώς θα έχουμε παραβάτες».

Ο κ. Κούσιος συνέχισε λέγοντας ότι «κατηγορείται συνεχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αναμασούν συνεχώς τα ίδια θέματα λόγω του ότι ήταν δικηγόρος και είχε ένα δικηγορικό γραφείο». Υπενθύμισε ότι «έχουν γίνει έρευνες από το Γενικό Ελεγκτή, από τον πρώην Γενικό Εισαγγελέα, από το Δικηγορικό Σύλλογο, από την Moneyval. Έγιναν έρευνες σε συνεργασία με πέντε οίκους του εξωτερικού και ουδέν μεμπτό». Συνεχίζουν όμως, πρόσθεσε, «να αναμασούν το ίδιο θέμα προσπαθώντας να αφήνουν σκιές στο όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας του, την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία του».

«Και ποιοι το κάνουν;» διερωτήθηκε, «αυτοί οι οποίοι θα έπρεπε να ήταν οι τελευταίοι που θα το κάνουν».

Επανέλαβε ότι «καμία απολύτως από τις έρευνες δεν κατέδειξε το παραμικρό αρνητικό ή μεμπτό, εντούτοις το αναμασούν».

Απάντηση και στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ

«Και έρχεται και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος να ισχυρίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λόγω του επαγγέλματος που είχε και λόγω της συμμετοχής του στο δικηγορικό γραφείο το οποίο είχε ιδρύσει, δημιουργεί μια κακή εικόνα», είπε.

Εγώ, πρόσθεσε, «σας παραπέμπω στο δημοσίευμα του Πολίτη της περασμένης εβδομάδας και το δημοσίευμα του Φιλελευθέρου προχθές».

Ο κ. Παπαδόπουλος, ανέφερε ο κ. Κούσιος, «στην ιστοσελίδα του δικηγορικού γραφείου Τάσσος Παπαδόπουλος και ΣΙΑ παρουσιαζόταν τουλάχιστον μέχρι το 2015 ως συνεργάτης του γραφείου και διαφημιζόταν ταυτόχρονα στην ιστοσελίδα ότι ήταν και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής».

Ο κ. Παπαδόπουλος, πρόσθεσε, «ποτέ δεν μας εξήγησε πού πήγαν οι μετοχές του και με ποιους όρους και παρά ταύτα ο κ. Παπαδόπουλος κατηγορεί τον κ. Αναστασιάδη». Λυπούμαι, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν θα πρέπει μόνο να βλέπουμε φαντάσματα και σκηνές που θα θέλαμε να δούμε».

«Να βλέπουμε την ουσία», είπε.

Αναφορές σε Πηλείδου, Γιολίτη και τον ίδιο προσωπικά, «να μην βάζουμε στο ίδιο σακί τους πάντες», λέει

Σε επιπρόσθετη ερώτηση ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει επίκριση σε νυν και προηγούμενα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Κούσιος απάντησε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποκρυφτεί το παραμικρό».

«Το Υπουργικό Συμβούλιο εισηγήθηκε στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας τον διορισμό ανεξάρτητης διερευνητικής επιτροπής για να διερευνήσει όλες, όλες, όλες ανεξαίρετα τις υποθέσεις και δεν υπάρχει κανένας να σταματήσει την Επιτροπή ή να παρέμβει στην Επιτροπή».

Όλα λοιπόν θα εξεταστούν από την Επιτροπή και θα δούμε πορίσματα, σημείωσε.

Παράλληλα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει την εγκυρότητα, την αξιοπιστία, την ικανότητα και την εντιμότητα των μελών αυτής της Επιτροπής». Είναι γνωστό ποιοι συμμετέχουν σε αυτή την Επιτροπή και αναφέρθηκε στα μέλη και τον Πρόεδρο της Ερευνητικής Επιτροπής ξεχωριστά.

Ο κ. Κούσιος είπε επίσης ότι μεταξύ των ονομάτων έχει αναφερθεί και το δικό του, σημειώνοντας ότι «μέχρι και την ημέρα που διορίστηκα Κυβερνητικός Εκπρόσωπος το γραφείο μου διαχειρίστηκε πολύ μικρό αριθμό αιτήσεων».

Διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό για οποιαδήποτε υπόθεση, αλλά από την ημέρα που διορίστηκα Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, καμία απολύτως αίτηση».

Ανέφερε ακόμα ότι αναφέρθηκε και το όνομα της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσας Πηλείδου. «Δεν μπορώ να φανταστώ πιο άδικη αναφορά», είπε, προσθέτοντας ότι η κ. Πηλείδου ήταν υπάλληλος ελεγκτικής εταιρείας, δεν είχε καν μετοχές, δεν είχε οποιοδήποτε όφελος όλη εκείνη την περίοδο που ήταν στο συγκεκριμένο ελεγκτικό οίκο». Μετά, ανέφερε, εργοδοτήθηκε στον CIPA. Έθεσε το ερώτημα «πώς επωφελήθηκε με οποιοδήποτε τρόπο η Νατάσα Πηλείδου για να την αναφέρουν και να της φορτώνουν τους αριθμούς των αιτήσεων που υπέβαλε το συγκεκριμένο ελεγκτικό γραφείο;».

Αναφορά έκανε και στην Υπουργό Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη λέγοντας ότι «ήταν δικηγόρος και θεωρώ ότι είχε και υποχρέωση, αν θέλετε, να εξυπηρετήσει τους πελάτες της για ένα πολύ μικρό αριθμό αιτήσεων, που το γραφείο της έχει διαχειριστεί».

«Έχουμε φτάσει στο σημείο όταν ακούγεται πολιτογράφηση να ακούγεται στον κόσμο ότι είναι πώληση ναρκωτικών», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι καθόλου έτσι».

Εάν, διερωτήθηκε ο κ. Κούσιος, «η αίτηση που έκανε ένας δικηγόρος που τη διαχειρίστηκε δεν έχει κάτι μεμπτό γιατί είναι τόσο τραγικό να το έχει κάνει;».

Εξέφρασε την ετοιμότητά του «να πω στο πρώην γραφείο μου να δώσει οποιαδήποτε στοιχεία χρειάζεται».

Γιατί, διερωτήθηκε, «πρέπει να αισθάνομαι ντροπή όταν η νομοθεσία επέτρεπε και η διαδικασία επέτρεπε να υποβάλω αυτή την αίτηση; Γιατί ισοπεδώνουμε τα πάντα»;

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο «εκείνοι οι οποίοι δεν έκαναν τη δουλειά τους όπως έπρεπε, εκείνοι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν το σύστημα, εκείνοι οι οποίοι παρέβηκαν τους κανονισμούς, ναι, να λογοδοτήσουν και πρέπει να λογοδοτήσουν. Αλλά, πρόσθεσε, «να βάζουμε στο ίδιο σακί τους πάντες και να βάζουμε σε όλους ταμπέλες, λυπούμαι, δεν είναι καθόλου έτσι».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ