ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το είπε και το έκανε ο Τατάρ με τα τερτίπια του – Από το Κραν Μοντανά στη λύση δύο κρατών

Το είπε και το έκανε ο Τατάρ με τα τερτίπια του – Από το Κραν Μοντανά στη λύση δύο κρατών

Στροφή προς τα πίσω φαίνεται να έγινε μετά και την πρώτη διερευνητική επαφή μεταξύ Αναστασιάδη και Τατάρ. Όμως, παρά τις μεγάλες διαφωνίες που υπάρχουν, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε μια άτυπη Πενταμερή.

 Γιώργος Τάττης

Τα πρώτα συμπεράσματα της συνάντησης
Εάν κάτι μπορεί να εξαχθεί από την χθεσινοβραδινή συνάντηση, είναι το ότι πλέον, οι δύο πλευρές συμφωνούν πως ούτε στο πλαίσιο λύσης δεν υπάρχει συναντίληψη. Κάτι το οποίο μεταφέρει τις συνομιλίες για εξεύρεση λύσης χρόνια πίσω, αποδεικνύοντας πως οι τουρκικές στοχεύσεις επιδιώκουν ένα «εποικοδομητικό χάος», μεθοδεύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τους στρατηγικούς τους σχεδιασμούς.

Κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας πως «επέμενα ότι αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι πώς επανενώνεται ο τόπος και η προοπτική για το μέλλον και ο ίδιος επέμενε πως ύστερα από τόσα χρόνια, θα πρέπει να δούμε και άλλες μορφές λύσεις».

Ο ρόλος του ΟΗΕ και η λειψή ανακοίνωση
Εύλογα ερωτήματα αφήνει το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε ο ΟΗΕ, το οποίο εν μέρει ασπάζεται αυτή την ασάφεια, αποφεύγοντας να εισάγει την διαχρονικά συμφωνημένη βάση λύσης. Κάτι το οποίο προφανώς και αποτελεί παραδοξότητα, καθώς πριν την συνάντηση κυβέρνηση και Πρόεδρος επιδόθηκαν σε μια προσπάθεια όχι μόνο να επιβεβαιώσουν το συμφωνημένο πλαίσιο, αλλά και να καταδείξουν τις έκνομες ενέργειες στο Βαρώσι.

Η πιθανή συνέχεια
Η ανωτέρω τοποθέτηση του ΠτΔ, σε συνδυασμό με την μετριοπάθεια που επέδειξε ο ΟΗΕ, προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το ποια είναι η εναλλακτική της κυβέρνησης, αλλά και για το ποια θα είναι τα πιθανά σενάρια και οι στόχοι της σε μια συνέχιση των διαπραγματεύσεων με δομικές διαφωνίες στο τραπέζι.

Αυτό που μένει τώρα είναι να δούμε την διαδικασία κάτω από την οποία θα προχωρήσει η σύγκληση της Πενταμερούς Διάσκεψης, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις κάτω από τους οποίους θα γίνουν οι όποιες διαπραγματεύσεις. Με αυτά που μπορούν να συζητηθούν να παραμένουν επίσης με ερωτηματικό.

Παρά, λοιπόν, την «εγκάρδια ατμόσφαιρα» που επικαλείται η ανακοίνωση, Τατάρ και Αναστασιάδης ««εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ανταποκριθούν θετικά στη δέσμευση του ΓΓ του ΟΗΕ να διερευνήσει το ενδεχόμενο σύγκλησης μια άτυπης πενταμερούς συνάντησης, συν τον ΟΗΕ, σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον στο κατάλληλο στάδιο».

Από το Κράν Μοντανά στην λύση δύο κρατών
Την ίδια στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί να επαναφέρει την κατάσταση σε σημεία Κραν Μοντανά, Τατάρ και Τουρκία απομακρύνονται αισθητά θέτοντας ακόμη πιο μαξιμαλιστικές επιδιώξεις και εντάσσοντας στο «παζάρι» με περίτεχνο τρόπο τις αξιώσεις τους για ισομερή κατανομή των υδρογονανθράκων και μάλιστα, πριν από την λύση.

Εν κατακλείδι, το κυπριακό μπαίνει σε δύσβατα μονοπάτια. Το θετικό είναι ότι ξεκαθαρίζονται επιτέλους οι προθέσεις. Εάν εισαχθεί στην εξίσωση και η απαθής στάση του διεθνούς παράγοντα σε σχέση με τις παρανομίες της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο, τότε οι εξελίξεις αναμένονται δύσκολες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top