logo
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIFESTYLE
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ LIFESTYLE ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΡΑ-ΤΗΕΜΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΦΟΙΤΗ-TEXT

ΕΒRD: το 45% των ατόμων στις μετα-κομμουνιστικές οικονομίες υποστηρίζουν υψηλότερα επίπεδα κρατικής ιδιοκτησίας

 10 Νοε 2020 Διεθνή

«Το 45% των ατόμων στις μετα-κομμουνιστικές οικονομίες υποστηρίζουν πλέον υψηλότερα επίπεδα κρατικής ιδιοκτησίας», σύμφωνα με με έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

 

Η έκθεση αναφέρει ότι «οι πολίτες αναμένουν επίσης όλο και περισσότερο ότι το κράτος θα είναι σε θέση να μειώσει τους κινδύνους στην υγεία και τους οικονομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν».

«Καθώς η πανδημία του κορωνoϊού προκαλεί περισσότερη κρατική παρέμβαση, οι αναδυόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν δύσκολες επιλογές για να προσδιορίσουν εάν ένας αυξημένος ρόλος για την κυβέρνηση θα έχει θετικές ή αρνητικές μακροπρόθεσμες συνέπειες», αναφέρει η EBRD.

Η έκθεση δείχνει ακόμα ότι «τα άτομα που φτάνουν στην ενηλικίωση κατά τη διάρκεια σημαντικής ύφεσης τείνουν να έχουν πιο θετικές απόψεις για την κοινή ιδιοκτησία και την αναδιανομή του εισοδήματος».

Στο πρόλογό της έκθεσης, με τίτλο "The State Strikes Back" (`το κράτος αντεπιτίθεται` λογοπαίγνιο με τίτλο γνωστής ταινίας του 1980), η επικεφαλής οικονομολόγος της EBRD, Beata Javorcik, αναφέρει ότι «η ικανότητα των αναδυόμενων οικονομιών να εφαρμόσουν επιτυχημένες πολιτικές με φόντο την αυξανόμενη κρατική επιρροή εξαρτάται καθοριστικά από την ποιότητα των θεσμών και της δημόσιας διακυβέρνησης».

«Οι οικονομίες των περιφερειών της EBRD βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι, με αποφάσεις σχετικά με πολιτικές και θεσμούς που λαμβάνονται τώρα δυνητικά να καθορίζουν τους δρόμους τους για τις επόμενες δεκαετίες. Η τρέχουσα περίοδος κρίσης και αναταραχών που προκλήθηκε από την παγκόσμια πανδημία αντιπροσωπεύει μια πολύτιμη ευκαιρία να τεθούν τα θεμέλια για ένα πλουσιότερο, πιο δίκαιο και πιο πράσινο μέλλον», λέει η Javorcik.

Σημειώνεται ωστόσο ο κίνδυνος «τα αδύναμα θεσμικά όργανα να επέτρεπαν στο χέρι του κράτους να απορροφήσει πόρους που προορίζονται για άτομα που έχουν ανάγκη, να δώσει δουλειές σε φίλους και οικογένειες και να αφήσει τις κρατικές τράπεζες να χρησιμοποιηθούν για πολιτικό κέρδος».

«Οι εταιρείες που δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν κερδοφόρα σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να διατηρηθούν ζωντανές ως εταιρείες ζόμπι και εταιρείες που εθνικοποιούνται κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν μπορούν ποτέ να ιδιωτικοποιηθούν», σημειώνεται.

«Από την άλλη πλευρά, η χρηστή διακυβέρνηση θα επέτρεπε στη φροντίδα του κράτους να καθοδηγήσει τις οικονομίες μέσω της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία, παρέχοντας διαφανή ουσιαστική υποστήριξη και υιοθετώντας μελλοντικές πολιτικές», αντιτείνει η έκθεση.

Η κ. Javorcik σημειώνει ότι η «ιδιωτικοποίηση, η απορρύθμιση και τα μέτρα για τη μείωση της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία ήταν η κυρίαρχη τάση μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1980».

«Η EBRD δημιουργήθηκε αυτή τη στιγμή ακριβώς για να προωθήσει την ομαλή μετάβαση σε οικονομίες της αγοράς με γνώμονα τον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει.

«Από τότε, ωστόσο, η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση 2008-09 και η επακόλουθη ύφεση κατέδειξαν ότι οι δυνάμεις της αγοράς από μόνες τους δεν θα παρέχουν πάντα βέλτιστα κοινωνικά αποτελέσματα και απαιτείται κυβερνητική παρέμβαση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την αντιμετώπιση της αυξανόμενης πρόκλησης της οικονομικής ανισότητας», καταγράφει.

Η έκθεση σημειώνει ακόμη ότι «οι κρατικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο παρέχοντας σχεδόν το ήμισυ του συνόλου της απασχόλησης του δημόσιου τομέα», και «μπορούν να αποτελέσουν σταθεροποιητική δύναμη για τις οικονομίες, παρέχοντας απασχόληση κατά τη διάρκεια της ύφεσης και σε μειονεκτικές περιοχές».

«Ωστόσο, οι κυβερνήσεις δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στη διαχείριση των κρατικών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι πιθανό να είναι λιγότερο καινοτόμες από τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα», παρατηρεί.

«Οι κρατικές τράπεζες έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και έγιναν σημαντικοί ανταγωνιστές του ιδιωτικού τομέα, επειδή πολλές έχουν λιγότερο αυστηρά πρότυπα δανεισμού, χαμηλότερα περιθώρια καθαρού επιτοκίου και υψηλότερη ανοχή στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», αναφέρεται.

«Η προθυμία των κρατικών τραπεζών να αναλάβουν κινδύνους μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο των οικονομικών κρίσεων. Ωστόσο, οι εταιρείες που δανείζονται από τον κρατικό χρηματοπιστωτικό τομέα τείνουν να είναι λιγότερο καινοτόμες και δείχνουν ασθενέστερη αύξηση της παραγωγικότητας. Αυτό αντικατοπτρίζει εν μέρει το γεγονός ότι οι κρατικές τράπεζες ενδέχεται να είναι πιο επιρρεπείς σε πολιτικές παρεμβάσεις στις αποφάσεις δανεισμού τους και έτσι να διοχετεύουν τη χρηματοδότηση μακριά από πιο παραγωγικές εταιρείες», καταγράφει η έκθεση.

Αναφέρει επίσης ότι οι οικονομίες της EBRD υστερούν στην επιβολή πολιτικών που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, μετά την Συμφωνία του Παρισιού του 2015.

«Βραχυπρόθεσμα, οι περιφέρειες της EBRD πρέπει να οικοδομήσουν μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία σε σχέδια ανάκαμψης μετά την Covid-19», προσθέτει.

«Μεσοπρόθεσμα, το κράτος πρέπει να αντιμετωπίσει τις αποτυχίες της αγοράς και της πολιτικής που εμποδίζουν τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία, με έμφαση στις αποτελεσματικές στρατηγικές τιμολόγησης του άνθρακα. Μακροπρόθεσμα, το κράτος θα πρέπει να διευκολύνει τη `δημιουργική καταστροφή` που αναπόφευκτα θα απελευθερώσει η μετάβαση με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα. Αυτό θα περιλαμβάνει την υποστήριξη εργαζομένων και κοινοτήτων που θα υποφέρουν από τον οικονομικό μετασχηματισμό», προτείνει η έκθεση.

AΠΟ ΚΥΠΕ