ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκκληση ΕΒΕΑ στον ΓΓ ΟΗΕ και Ευρώπη για αποτροπή τουρκικών σχεδιασμών για Βαρώσια

Εκκληση ΕΒΕΑ στον ΓΓ ΟΗΕ και Ευρώπη για αποτροπή τουρκικών σχεδιασμών για Βαρώσια

Εκκληση στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τους Ευρωπαίους ηγέτες να καταβάλουν κάθε προσπάθεια και να χρησιμοποιήσουν κάθε επιρροή τους με στόχο την αποτροπή της υλοποίησης των σχεδιασμών της Τουρκίας  για τα Βαρώσια, απευθύνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ).

 
Σε γραπτή ανακοίνωση του ΕΒΕΑ αναφέρεται ότι «οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας να «ανοίξει» την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου (Βαρώσια) υπό συνθήκες στρατιωτικής κατοχής και η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων για «πικνίκ», αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων 550 (1984), 789 (1992) και των ψηφισμάτων 2483 (2019), 2506 (2020) και 2537 (2020) του ΟΗΕ».
 
Προστίθεται ότι "είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι ο πρωταρχικός στόχος της Τουρκίας είναι να υπονομεύσει οποιεσδήποτε προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για συνολική διευθέτηση της κυπριακού προβλήματος με τελικό στόχο να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια επίτευξης λύσης για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία όπως αυτό είχε συμφωνηθεί, επιβάλλοντας έτσι μια μόνιμη διαίρεση στο νησί. Ένας τέτοιος στόχος παραβιάζει το ψήφισμα 414 (1977) του ΟΗΕ, που τονίζει ξεκάθαρα την «αποφυγή όλων των μονομερών ενεργειών που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις προοπτικές για μια δίκαιη και ειρηνική λύση».
 
Το Επιμελητήριο ζητεί «από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τους Ευρωπαίους ηγέτες να καταβάλουν κάθε προσπάθεια και να χρησιμοποιήσουν κάθε επιρροή που απορρέει από την ιδιότητα τους για να αποτραπεί η υλοποίηση των σχεδιασμών της Τουρκίας σε σχέση με τα Βαρώσια και τον σχηματισμό Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής με εντολή την διερεύνηση τρόπων για την ανοικοδόμηση των Βαρωσίων».

Ζητά, επίσης, να καλέσουν τους ηγέτες των δύο Κοινοτήτων να παρακαθήσουν σε διαπραγματεύσεις, να υποστηρίξουν τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ και να θέσουν ως ύψιστη προτεραιότητα την επιστροφή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αποκαθιστώντας έτσι τη δικαιοσύνη και σφυρηλατώντας προϋποθέσεις υπέρβασης του τρέχοντος αδιεξόδου.
 
Επίσης ζητείται όπως ανοίξει άμεσα το γραφείο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου στην οδό Gladstone 26A στο Βαρώσι για να βοηθήσει ενεργά στην επιστροφή των νόμιμων κατοίκων των Βαρωσίων στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους. «Ακόμα καλούνται ο ΓΓ του ΟΗΕ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες να βοηθήσουν την προσπάθεια οικοδόμησης της περίκλειστης πόλης ούτως ώστε να καταστεί ως παράδειγμα μιας σύγχρονης πόλης όπου θα μπορέσουν να ζήσουν οι νεότερες γενιές των Κυπρίων και από τις δυο Κοινότητες».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top